Rørvik er trivelig å vandre rundt i, ingen tvil om det. Den som kommer hit bilveien bør unne seg et par timer i sentrum og museumsbesøk. Hurtigrutereisende bør ta seg en byvandring, det gjør godt for kropp og sjel.
Orientering
Jeg ankom Rørvik på en reise med Hurtigruten. Her møtes nord- og sørgående hurtigruteskip. Det mot nord ligger en halvtime til kai, men det rekker til en rask tur innom sentrum. Vi var på sørgående og fikk en full time i havn (2030-2130). Ettersom begge ankommer på kveldstid er verken museer eller butikker åpne, og vi får nøye oss med en vandring gatelangs.
Det er faktisk ikke så verst, for sentrum ligger like ved hurtigrutekaien, og er ikke så veldig stort. Kommunen Vikna består av nærmere 6000 øyer, holmer og skjær som ikke strekker seg så veldig høyt over havnivå. Kommunen har 4400 innbyggere, men de fleste, ca. 3000, bor her i kommunesenteret. Fra 2020 er Vikna del av Nærøysund kommune. Vikna er stor i Trøndelag innen fiskeri og havbruk med oppdretts- og slakteribedrifter. Noe stort knutepunkt for kommunikasjon er Rørvik ikke, men der er faktisk en liten flyplass med en håndfull daglige forbindelser med Trondheim og Namsos. Den som kommer med egen båt, langs landeveien, eller med fly, kan nytte Rørvik som utgangspunkt til utfarter i skjærgården, ikke minst til det gamle fiskeværet Sør-Gjæslingan, nå vernet, men en gang det største fiskeværet sør for Lofoten. Sjekk ut Kystriksveien.
Der er en del trivelig eldre trehusbebyggelse i Rørvik, bare man kommer litt innenfor kaien og pakkhus som hører den slags anlegg til.
En liten vandring
Du vil snart komme til Berggården (1879), en langstrakt hvitmalt bygning med hage ned mot sjøen. Johan Berg etablerte seg i Rørvik i 1870-årene og opparbeidet et viktig handelshus på kysten. Han ekspanderte raskt og bygget ut hovedhuset og flere andre bygninger og anlegg i sentrum. Berg avsluttet sin virksomhet i 1926, og gården ble kjøpt av kommunen. Butikken ble drevet videre inn på 1970-tallet, men hele anlegget ble så overtatt av kystmuseet i Nord-Trøndelag. Flere av bygningene står igjen på området.
Kystmuseet i Nord-Trøndelag (Norveg) holder til i et moderne bygg (2004) i strandkanten. Det går for å være et museum av høy kvalitet, men dessverre fikk jeg ikke anledning til å komme inn.
Ellers er det helt ålreit å kunne vandre rundt her, avstandene er ikke store, men måkeskrikene kan være høye. Sjøhusene huser et høyt antall måkefamilier, på takene.
Vi må si litt om kunstverkene vi finner i Rørvik. I innseilingen står sju meter høye Sjø-Sara i bronse og speider utover. Det skulle bare mangle at en uredd los, fisker og redningskvinne født i 1773 havnet på sokkel. I sentrum passerer vi Sjømannens hustru. Hun er til minne om alle sjømenn og fiskere fra Vikna som har mistet livet på sjøen. Vi finner også en minnetavle over Magnhild Camilla Haalke, lærer og forfatter.
Praktisk
Rørvik ligger på vestsiden av øyriket Vikna og er forbundet med fastlandet over et par bruer langs Fv770. Det er 2-3 timers kjøring til E6.
Mitt besøk fant sted under et stopp på en reise med hurtigruten sørover kysten, som igjen var del av en større sommerferie i flere deler av Nord-Norge. Sjekk ut Sandalsands noe slunkne liste over artikler fra Vikna, inklusive flere bilder fra kommunen enn de du ser fra sentrum her.