Nasjonal turistveg Hardanger følger fire veistrekninger på til sammen 158 km, og dekker nord- og sørsiden av Hardangerfjorden samt østsiden av Sørfjorden. Vi er i Vestland og føler oss velkomne til et fjordlandskap med fjell, isbre, fossefall, fruktproduksjon og idylliske viker og små steder. Norge er et vakkert land.
Orientering og kart
Kartet under viser alle strekningene langs denne nasjonale turistveien. Det er dynamisk og du kan jobbe i det her, eller åpne det i eget vindu. Ulike typer attraksjoner er lagt, det samme er overnattingssteder, ferjesamband og så videre. Klikk på markørene i kartet og få kort informasjon og videre lenker. Noen av overnattingsstedene har jeg selv prøvd ut, andre ikke: Utne hotell, Ullensvang hotell og Hardanger hotell.
I fortsettelsen skal vi ta for oss strekningene som ligger bak de blå strekene i kartet, samt forklare mer om hva som ligger bak markørene. Vi begynner i nord, i ex-Granvin kommune, nå Voss.
Granvin til Steinsdalsfossen (Fv7) og Norheimsund til Tørvikbygd (Fv49)
Denne strekningen går 62 km langs nordsiden av Hardangerfjorden. Den starter i Granvin der tunnelen kommer gjennom fjellet sørfra på Rv13. Sistnevnte er for øvrig lenger sør en del av Nasjonal turistveg Ryfylke. Man bør merke seg at Vegvesenet har inkludert et stopp utenfor turistvegen, nemlig Skjervsfossen på veien mellom Granvin og Voss. Her ligger to fosser med et fall på 150 meter, og det er lagt til rette for en naturvandring med stier og trapper. Denne attraksjonen har ikke jeg fått med meg, dessverre.
Uansett, i Granvin følger vi Fv7 vestover gjennom kriker og kroker blant frukttrærne i solhellingene opp fra fjorden. Veien følger fjorden og er ikke spesielt bred. Den som slipper å konsentrere seg om svingene har hjertelig anledning til å konsentrere seg om det vakre landskapet.
Vi passerer tettstedene Kvanndal, Ålvik og krysser etter Steinstø over Fyksesundbrua. På Steinstøberget er det anlagt en rasteplass i flotte omgivelser og strålende utsikt. På flere nivåer ligger det toaletter og sittegruppe, fiskeplasser og områder for grilling.
Deretter følger de større tettstedene Øystese og så Norheimsund. Fv7 fortsetter vestover mot Bergen, men allerede etter få kilometer møter vi Steinsdalsfossen som er endepunktet for turistvegens første del. Her har Vegvesenet anlagt en rasteplass, parkering og ikke minst en gangvei bak fossefallet. Den opplevelsen passer nok best å prøve seg på etter snøsmeltingen på vårparten. Her finner vi også et turistkontor.
Tilbake i Norheimsund fortsetter del to av turistvegen ca 13 km sørover på Fv49 til Tørvikbygd. Der går det ferje over til Jondal for tredje etappe av Nasjonal turistveg Hardanger.
Utdypende artikler om denne strekningen
- LES MER: Biltur i det indre av Vestlandet (5) Vøringsfossen og Hardanger dekker også deler av Nasjonal turistveg Hardangervidda
- LES MER: Hardanger Fartøyvernsenter i Norheimsund
Selv kunne jeg tenkt meg at Vegvesenet hadde fortsatt turistvegen sørover til Gjermundshamn for deretter å lede bilfarende på ferje over Hardangerfjorden til Årsnes. Derfra er det kort vei sør til Rosendal. Veien nordover fra Rosendal er helt fantastisk, hele veien, og et stykke nordover kommer vi uansett inn på tredje etappe i den offisielle turistvegen. Følgende to artikler fra distriktet anbefales derfor også:
Jondal til Utne (Fv550)
Jondal ligger vakkert til i en bukt øst før Hardangerfjorden, under Folgefonna. Her kan man kjøre oppover mot breen om man vil, men turistvegen følger Fv550 nordover mot Utne på spissen av halvøya. Etter ca. 10 km kan vi her gjøre et stopp ved Vegvesenets nye rasteplass, Hereiane, med toalett og herlig utsikt. Deretter passerer vi den idylliske lille bygda ved navn Herand, klatrer litt over fjellet før vi fortsetter langs fjorden forbi Alsåker. Lengst ute på neset, idet vi vender vestover ligger den spesielt opparbeidede rasteplassen kalt Hesthamar. Her kan man gå ned til en badeplass ved fjorden og ut til et minnesmerke kalt Steinkrossen.
Ca. 36 km etter Jondal ankommer vi Utne. Ferjestedet forbinder sambandet mellom Kvanndal i nord (Fv7) og Kinsarvik i øst (Rv13). Utne har en flott beliggenhet, et utmerket folkemuseum og ikke minst et henrivende historisk hotell rett ved ferjekaien.
Utdypende artikler om denne strekningen
- LES MER:
Kinsarvik til Låtefoss (Rv13)
Fra Utne forutsetter turistvegen på et vis å ta ferja over til Kinsarvik og fortsette ferden sørover langs Sørfjorden, en lang sidearm fra Hardangerfjorden. Da er vi i det kanskje mest kjent fruktdyrkingsområdet i Hardanger. Veien følger også her fjorden og har skråningene oppover. At det er industrielt preg over fruktproduksjonen er tydelig i måten «frukthagene» er satt opp på. Dette er en viktig næring i Hardanger, og har vært i mange hundre år.
Sørover passerer vi kjente steder som Lofthus og Ullensvang, før vi langt om lenge kommer fram til tettstedene som er kjent som noe ganske annet enn fruktproduserende bygder; Tyssedal og Odda. Dette er industristeder og har vært det i godt over hundre år. De tar seg dessuten av sin industrielle hukommelse og begynner å sette seg på turistkartet igjen, som baser for fjellturen inn til Trolltunga.
Fra Kinsarvik til Odda er det rundt 40 kilometer eller en knapp time å kjøre. Vi fortsetter ytterligere 15 km til Låtefoss, sørligste endepunkt for Nasjonal turistveg Hardanger.
Her kommer det et berømt fossefall nedover fjellsiden, i to løp. Vannet fortsetter under en gammel steinhvelvet bru i enda flere løp. På brua skal det godt gjøres å ikke bli dusjet av vannspruten fra fossen. På gode dager kan det være et spektakulært syn, andre ganger er fossen ikke så vill. Rundt forrige århundreskifte var Låtefoss det ultimate reisemål for tyske og engelske turister.
Utdypende artikler om denne strekningen
- LES MER:
Også på denne fjerde delen av Vegvesenets turistveg kunne jeg tenkt meg endringer. Bilturen langs vestsiden av fjorden fra Utne til Odda er nemlig henrivende. Dels kan man her ta seg oppover mot breen og få langt bedre utsikt enn nede fra fjorden. Dels kan man, og jeg vil nesten si må man, gjøre et stopp ved det særdeles attraktive Agatunet. Følgende artikkel anbefales derfor også:
- LES MER: Biltur i Hardanger (5) Agatunet
Flere lenker
Du har i denne artikkelen fått et overblikk med lenker til en lang rekke utfyllende artikler. Les Vegvesenets omtale av Turistveg Hardanger og de andre turistvegene. Der er totalt 18 nasjonale turistveger som opparbeides og vedlikeholdes av Vegvesenet. For øvrig vil jeg sterkt anbefale omtalen av turistvegen i Hardanger på NAF Ruteplanlegger.
Les Sandalsands introduksjonsartikler:
- LES MER:
- Introduksjonsartikkelen Nasjonale turistveger – hva og hvor?
- Søk opp enda flere Bilturer
Helt til slutt, et dikt fra en av Hardangers store sønner.
Det er den draumen me ber på
«Det er den draumen» av Olav H. Hauge
at noko vedunderleg skal skje,
at det må skje –
at tidi skal opna seg,
at hjarta skal opna seg,
at dører skal opna seg,
at berget skal opna seg,
at kjeldor skal springa –
at draumen skal opna seg,
at me ei morgonstund skal glida inn
på ein våg me ikkje har visst um.