Biltur i Hardanger (6) Sørfjorden, Odda og Røldal

Sist endret 30.04.2024 | Publisert 11.05.2014Bilturer, Vestland |

Anslått lesetid:

Her skal du få lese om en biltur langs Sørfjorden i Hardanger, gjennom Odda og sør til Røldal. Ingrediensene i den siste delen av bilferien i Hardanger er fjord, snø, frukttrær, industrianlegg, en foss og en stavkirke.

Langs Sørfjorden

Vi hadde tilbrakt morgenen i Utne og fortsatte på en veldig god vei til den sjarmerende lille grenda Agatunet. Andre gjester på vårt Utne hotell hadde tipset oss om å ta den gamle veien, noen meter høyere opp i skråningen, for en mer pittoresk rute. Og det gjorde vi, på et sted som heter Hauso, over en strekning på noen få kilometer. Det var en suksess.

De samme gjestene hadde også nevnt at en kort kjøretur sør for Agatunet i Sørfjorden, ville vi komme over et veiskilt som sier Reiseter. Vi fant skiltet og kjørte de neste 4 km sikksakk oppoverbakke før vi kom til enden av veien.

Dette er jordbruksland, for det meste fylt med frukthager og brukt som beitemark for sau. Det var stort sett for bratt til å dyrke noe annet.

Utsikten over fjorden, ganske smal som den er, var strålende. Jordene var grønne, mange av frukttrærne var fremdeles i blomst på denne tiden i begynnelsen av mai. Fjellene høyt over oss, med snø på toppen, var fantastiske å skue opp mot.

Hordaland - Ullensvang - Innover Sørfjorden - Fjellsiden opp mot Reiseter
Sørfjorden – Fjellsiden opp mot Reiseter

Tyssedal og Odda

Byen Odda ligger i enden av Sørfjorden, en arm av den mye større Hardangerfjorden.

Ifølge kommunen var Odda på begynnelsen av 1900-tallet en av Nord-Europas mest besøkte reisemål. I 1904 hadde byen ti hoteller og over 80 cruiseanløp i sommersesongen. Mer enn halvparten av alle utenlandske turister til Norge besøkte Odda. Folgefonna og en rekke imponerende fossefall var den primære årsaken til dette.

Vi kjørte langs fjorden, på vestsiden, og stoppet bare for å ta noen bilder av Tyssedal på andre siden fjorden.

LES MER: Industrisamfunnet Tyssedal 

Hordaland - Odda - Utsyn over Sørfjorden mot Tyssedal
Utsikt over Sørfjorden mot Tyssedal

Industrihistorien

Tyssedal har i dag et ilmenittsmelteverk, men tidligere smeltet de aluminium der. Det første vannkraftverket i Tyssedal er i dag en del av Norsk Vasskraft og Industristadmuseum. Fra der vi sto kunne vi lett se de enorme vannrørene nedover fjellsiden, de som gir kraft til å kjøre et energikrevende smelteverk.

LES MER: Norsk Vasskraft og Industristadmuseum

Før Odda passerer vi Eitrheimsneset med industribedriften Boliden med produksjon av sink, aluminiumflurid, svovelsyre og anhydritt. Få minutter senere, inne i Odda, kommer vi til nok en stor fabrikk, men nå uten virksomhet. Smelteverket produserte karbid og cyanamid inntil konkursen i 2002. Odda-produksjonen her inne startet i 1908 og var på et tidspunkt den største i verden.

Dette var hvordan en rekke norske byer langs kysten, og noen i innlandet slik som Rjukan og Notodden, ble skapt. Tilgangen på billig vannkraft ga en mulighet til å bygge industri i Norge. Odda og Tyssedal var blant de viktigste.

LES MER: Bedriftsbyene Rjukan og Notodden er en verdensarv

Norske myndigheter har fremmet disse industribyene, og noen flere i Norge som mulige verdensarvsteder. I søknaden til UNESCO er dette uttalt (min oversettelse): «Det som gjør Odda Smelteverk så viktig og sentral for søknaden om å inkludere norske vannkraftanlegg og tidlig kjemisk industri i verdensarvlisten, er det faktum at her er det fremdeles internasjonalt sett unike fysiske rester av den tidlige kjemiske produksjonsprosessen.» Som kjent var det Rjukan og Notodden som ble listet i 2015.

Samtidsopplevelsen

Tyssedal og Odda har vært nesten helt avhengig av industrianleggene. De siste tiårene har det vært alvorlige problemer med å holde anleggene konkurransedyktige. Der er noen gamle fabrikkbygninger midt av Odda sentrum, bestående av lite mer enn stål- og betongskjeletter. Aktiviteten her inne i sentrum har opphørt for lenge siden og gir slik sett Odda et ganske trist utseende.

Bortsett fra det er sentrum av Odda ikke så ille. Jeg har reist gjennom byen tidligere, og funnet den grå og kjedelig, inneklemt mellom høye fjell og med mørke skyer som en konstant faktor. Ikke i dag, solen skinner, himmelen er blå og det er en rolig søndag.

Dessverre hadde nesten alle de ti hotellene fra mer enn 100 år siden forsvunnet. Det største hotellet serverte ingen lunsj, men viste oss veien til de to stedene som tilbyr noe å spise: Et illeluktende fastfoodsted ved siden av kirken, og en kinesisk restaurant. Vi valgte sistnevnte.

LES MER: Turist- og industribyen Odda 

Hordaland - Odda
Gammel fabrikkbygning i Odda, nå uten aktivitet og tilsynelatende umulig å gi et meningsfylt innhold

Låtefoss

Låtefoss skryter å være en av de mest besøkte naturattraksjoner i Norge, og har en beliggenhet som er veldig lett å nå. Fossen dusjer hovedveien (riksvei 13) sørover fra Odda. Den er delt i to løp, og kalles derfor «tvillingfossen».

Låtefoss var også en turistfavoritt på slutten av 1800-tallet og inn på 1900-tallet. Utenlandske turister ble fraktet med hest og kjerre fra Odda, over et vann og videre oppover dalen. Det var til og med et hotell her oppe ved fossen, i dag er det bare restene igjen.

Jeg har minner om en mye villere foss enn den vi sto overfor i dag.

Hordaland - Odda - Låtefoss
Låtefoss, tidligere en av hovedattraksjonene i Norge. Nå et svært beskjedent eksempel på en norsk foss.

Røldal stavkirke

Etter en skuffende tam Låtefoss fortsatte vi videre på Riksvei 13 sør til Røldal for en titt på stavkirken. Røldal er en liten bygd i Vestland, ikke langt fra grensen til Rogaland fylke. Den er også strategisk plassert på E134 som går øst-vest over den sørlige delen av Hardangervidda. Røldal er et populært skisportområde vinterstid.

Stavkirken var av interesse for oss. Den er anslått å være bygget rundt 1200-1250. På den tiden var det mellom ett og to tusen stavkirker i Norge, i dag gjenstår kun 28. En av dem er et verdensarvsted.

LES MER: Stavkirkene i Norge

LES MER: Røldal stavkirke har tatt imot pilegrimer i 800 år 

Norway - Hordaland - Røldal stave church
Røldal stavkirke

Flere bilder

Ta en titt på bildene fra de stedene som er omtalt i denne artikkelen. Klikk for å forstørre og bla.

Finn fram (kart)

Hvis du føler deg usikker på hvor i verden dette er, så kikk nærmere på dette kartet med vår reiserute.

Les mer

Fra Røldal fortsatte vi sørover på Riksvei 13 forbi Suldal og Hjelmeland til Tau og ferje tilbake til Stavanger. Det var blitt sent på kvelden da vi kunne parkere bilen og se tilbake på tre dager på veien, i nydelig vær, med flott natur og mye å oppdage. Denne artikkelen har mest omhandlet Odda. Les alle artiklene fra Ullensvang kommune, som Odda ligger i.

Dette er historien om en biltur i den sørlige delen av Hardanger, i Vest-Norge. Les artiklene:

(1) Stavanger til Rosendal

(2) Rosendal

(3) Rosendal til Utne

(4) Utne

(5) Agatunet

(6) Sørfjorden, Odda og Røldal (DENNE)

Sandalsand har flere bilturer og andre artikler fra denne delen av landet.

Den reiseruten vi valgte overlapper med to nasjonale turistveger. De er: