Harstad – Vågsfjordens perle

Sist endret 04.08.2023 | Publisert 17.08.2017Troms, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

Opp mot 25.000 mennesker lever det i Harstad kommune, de aller fleste i kommunesenteret. Byen på landets største øy, Hinnøya, vokste fram på slutten av 1800-tallet som et trafikknutepunkt – Nord-Norges første dampskipsekspedisjon ble anlagt her i 1888. Vi skal til Vågsfjordens perle.

 

Bakgrunn

Fiskerier var også en sentral del av næringslivet, den gang som nå, foruten at byen lenge har fungert som et senter for virksomhet knyttet til jordbruksproduksjon. Ikke minst har verkstedindustrien satt sitt preg på næringslivet i byen, såvel som rollen som administrativt senter for offentlig virksomhet. Forsvarets aktivitet har betydd mye, faktisk helt tilbake til slutten av 1800-tallet. Tiårene etter andre verdenskrig er nok likevel de som mest har preget byens utvikling og framtoning i dag, ikke bare gjennom Forsvarets ulike typer aktiviteter i Sør-Troms, men også gjennom å gi kommunen en stødig befolkningsvekst finansiert gjennom et ganske allsidig arbeidsliv.

 

Opplevelser

Jeg kom hit et knapt døgn sommeren 2017 på gjennomreise, og da er det jo begrenset hva man får med seg. Dessverre hadde vi ikke taimet besøket godt nok i forhold til årets store høydepunkt, Festspillene i Nord-Norge. Vi kom på ettermiddagen på spillenes siste dag, og fant ingen festspillaktiviteter som måtte oppsøkes – dessverre. Likeledes var vi for seine til en tur innom Grottebadet, det innebygde badelandet midt i sentrum. Andre aktiviteter i sentrum lot seg ikke spore opp under min planlegging. Derimot hadde vi stoppet ved Sandtorg bygdetun sør i kommunen på vei inn til sentrum, og neste morgen dro vi ut til Trondenes nord for sentrum – et sted med rett mange opplevelser å by på. 

Derfor var vi henvist til noen timers vandring i bygatene, og det er sannelig ikke å forakte. Harstad har et trivelig bysentrum og kan visst med rette kalle seg Vågsfjordens perle – et av mange kallenavn på byen. 

Om det er studentlivet ved UiT, militæret eller rollen som oljehovedstad i Nord-Norge som har æren vet jeg ikke, men byen har opptil flere drikke- og spisesteder å velge blant. Hotellene ligger ned mot sjøkanten og en liten promenade der gjør seg godt. Videre er det å ta seg innover i bygatene og kikke litt rundt. Vi tok en liten tur opp til byparken med navn Generalhagen med sine skulpturer og musikkpaviljong – det er min anbefaling også til andre. Der er i grunnen ikke så mye mer å berette, se heller på bildene under. 

Vi spiste meget godt på De 4 Roser og vi overnattet greit nok hos Thon Hotel Harstad

 

Praktisk

Kartet viser hvor Harstad, Vågsfjordens perle, ligger i verden.

 

 

Les alle artikler og se alle bilder fra Harstad på denne lenken. Bildene under er kun fra sentrum.