Opplevelser i Vardø på kryss og tvers

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 03.12.2018Finnmark, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

Vi skal bli litt kjent med Vardø på kryss og tvers av sentrum. Byen har en lang historie, men hva finner vi av opplevelser i dagens Vardø?

 

Bakgrunn

Det er noe sagnomsust ved Vardø. Bystatus fikk den allerede i 1789 da Vardø og Hammerfest ble de første byene i Nord-Norge med slikt kongelig vedtak i ryggen. Vardø er Finnmarks tusenårssted, Finnmarks eldste fiskevær og sentral i pomorhandelen med russerne i hundrevis av år. Pomorhovedstaden ble den kalt på 1800-tallet. 

For Norge har Vardø vært symboltungt på kartet like siden middelalderen. Skiftende konger har opp gjennom århundrene bygget stadig nye festningsverk for å markere seg i denne nordligste og østligste utpost av kongeriket. Under andre verdenskrig brant byen som følge av sovjetiske bombeangrep. Etter krigen er de svære radaranleggene blitt NATOs lyttepost mot øst. 

I 2018 er der skarve 2083 innbyggere i kommunen, i følge SSB. De fleste bor i byen, men befolkningsutviklingen har hatt og har en dalende kurve. På det meste hadde kommunen 3450 innbyggere, men det var i 1930. I vår tid er kvinnene i mindretall. Det er ikke så ille med jenter i skolealder, men i aldersgruppene 20-40 er andelen kvinner i markant mindretall. De flytter ut. Som de gjør i andre utkantstrøk over hele landet.

 

Oversikt

Trafikalt ligger Vardø by på Vardøya øst for fastlandet, og er endepunkt for E75. Byen er siden 1982 forbundet med fastlandet med en undersjøisk tunnel på 2892 meter. Det var den første undersjøiske tunnel i landet. Hurtigruta anløper Vardø daglig på både nordgående og sørgående rute (Vadsø for øvrig kun på nordgående). Flyplassen på fastlandsiden av byen betjenes av Widerøe sine småfly. 

Vardøya er nesten helt todelt (Vestøya og Austøya), bare forbundet med en smal landtunge (Valen). Østervågen har ingen kaianlegg, for de finner vi i Vestervågen. Fiskeri er fremdeles en viktig næring, foruten offentlige og private tjenesteytende næringer. Turisme synes å kunne bli et vekstområde for byen og kommunen. 

Vi er så langt øst det går an å komme i Norge. Kibergneset sør i kommunen er landets østligste fastlandspunkt, mens Hornøya i nordøst er østligste om man regner med øyene. (Og ser bort fra Svalbard.) Vi er på høyde med Istanbul og Alexandria hva gjelder lengdegrader, og byen kan smykke seg med tittelen Vest-Europas østligste by. 

Så vet vi det.

 

Opplevelser

Vardø ligger ved Nasjonal turistveg Varanger

Vardø er velsignet med noen svært spennende attraksjoner i sin midte. I tillegg ligger byen langs Nasjonal turistveg Varanger. Den følger Varangerhalvøyas østligste del nesten helt fra Varangerbotn og helt til Hamningberg i nordvest. Etter å ha fulgt turistveien like til endes, gjorde jeg delvis vendereis og fikk meg en overnatting i Vardø.

LES MER: Nasjonal turistveg Varanger.

Neste morgen vandret og kjørte jeg gatelangs, og oppsøkte blant annet to attraksjoner som anbefales alle. De resulterte i to artikler.

 

Vardøhus festning

Verdens nordligste festning, Norges østligste, stort sett uforandret siden 1738, og det norske flagg ble først overgitt i november 1940. Det er litt av skrytelisten for Vardøhus festning. Vi skal se litt på historikken og hva som møter oss i dag.

LES MER: Vardøhus festning.

 

Minnestedet på Steilneset

Hekseri og trolldomskunst ble holdt høyt i hevd i Finnmark på 1600-tallet. Ihvertfall om man skal tro dommerne på Vardøhus. Av 135 anklagede ble 91 kjent skyldige og dømt til «ild og bål», de fleste kvinner. Brenningen fant sted på Steilneset i Vardø, og det krever selvsagt et minnested. Akkurat det er blitt temmelig spektakulært.

LES MER: Minnestedet på Steilneset.

 

Andre inntrykk på Vestøya

I denne delen av Vardø finner vi foruten festningen og minnestedet, boligområder i nordlig retning og kaianlegg. Vi finner dessuten byens eneste hotell og ikke minst Pomormuseet. Dessverre er åpningstidene ytterst begrensede utenom sommersesongen, så les hva de selv skriver. «Utstillingen er todelt, hvor den første delen handler om pomorene og deres hverdag, og den andre delen tar for seg kontakten mellom Nord-Norge og Nord-Russland etter at pomorhandelen avtok.» Jeg ble veldig skuffet over at jeg gikk glipp av akkurat det museumsbesøket. 

 

Opplevelser midt på, på Valen

Foruten et kommunehus med skulpturell utsmykning finner vi her et svømmebasseng. Med vann. Mitt besøk var på en søndag, og der var et yrende liv inne i det flotte bygget. Dette har de grunn til å være stolte av. 

På utsiden, mot Vestervågen, er det slått opp noen tavler som orienterer om en viss Maximilian Hell. Hvem er så det? Jo, det var en ungarsk astronom og jesuitt som ankom Vardø for å observere Venuspassasjen i 1769. Målingene han gjorde var viktige for å beregne avstanden mellom Jorden og Solen. Hell var invitert av kongen i København grunnet sitt rykte, og tross hans trosretning. Det ble en stor suksess.

Ellers er utsikten utover Vestervågen upåklagelig.

 

Fram og tilbake på Austøya

Byens handlesentrum strekker seg utover på denne siden av byen, i Strandgata like innenfor Vestervågen. Oppover skråningen, og sørover, strekker boliggatene seg. På toppen lengst i øst er radaranleggene godt synlige, men det er militært område. 

En vandring langs Strandgata anbefales (kanskje ikke). Det er noe deprimerende ved den. Forfall og nedleggelser er stikkordet, og det er trist å se. 

 

Ytterst ute

Dersom man vandrer lenge nok, eller kjører, så kommer man til veis ende. Utenfor ligger Barentshavet, stort og lite gjestmildt. Innimellom ligger to øyer, Reinøya og Hornøya. Der vi står har Vegvesenet satt opp et fuglekikkerskjul som de har gjort flere steder langs turistveien. Fuglefantaster bør imidlertid kjenne sin besøkelsestid, og -sted, og oppsøke øyene utenfor. 

Særlig Hornøya med sine fuglefjell anses å være et eldorado for fuglekikkere. I den rette årstiden vil jeg tro. 

 

Og hva mer?

Jo, gå gjerne på utkikk etter street art, eller gatekunst. Jeg lette ikke, men fant noe. Vardø har nemlig satt seg på kartet også hva gjelder det. Selv fikk jeg et positivt inntrykk av byen. For besøkende er her nok av severdigheter, attraksjoner og opplevelser av både ny og gammel karakter til å holde seg engasjert og opptatt for en dag eller to. 

 

Kart

Nålen på kartet er festet på kommunehuset midt i byen. Beveg deg i kartet som du ønsker.

 

 

Les mer

Les deg opp på leksikalsk informasjon på Wikipedia og SNL. Andre kilder er nettsidene til Vardø kommune, Visitvaranger, NordNorge, og Travel-Finnmark. Det går i fuglekikking, og da er det sikkert greit for dem som liker det. Et søk på Vardø i Nasjonalbiblioteket sin database gir svært mange treff på bøker

Se alle artikler på Sandalsand fra Vardø og finn artikler fra andre deler av kommunen og enda flere lenker. 

Jeg har i teksten lagt inn bilder fra de omtalte delene av byen. Flere bilder fra byen og kommunen finner du i oppslaget med bilder fra Finnmark