Alta har Nord-Europas største samling av helleristninger laget av jeger-fangstfolk, og omfatter ca. 6000 helleristninger og 50 hellemalerier fordelt på fem områder i bunnen av Altafjorden.
Bakgrunn
UNESCOs verdensarvliste inkluderer over tusen oppføringer. De har enestående universell verdi og er alle del av verdens kultur- og naturarv. Verdensarvstedet i Alta ble innskrevet på listen i 1985 som det 352. i rekken. UNESCOs kortbeskrivelse lyder slik (oversatt):
Denne gruppen av petroglyfer i Altafjorden, nær polarsirkelen, bærer sporene etter en bosetting som stammer fra ca. 4200 til 500 f.Kr. De tusenvis av malerier og graveringer bidrar til vår forståelse av miljøet og menneskelige aktiviteter på utkanten av det høye nord i forhistorisk tid.
I og nær Alta er det en stor konsentrasjon av bergkunst laget av jeger-samlere. Det er fire steder med helleristninger (ved Hjemmeluft, Kåfjord, Amtmannsnes og Storsteinen) og en med steinmalerier (Transfarelv). Avstanden mellom dem er 15 km. Da bergkunsten i Alta ble innskrevet på verdensarvlisten, ble antallet figurer estimert til å være over 3000. I dag er antallet doblet, med mer enn 6000 registrerte figurer.
Opplevelser
Der er et museum og lett tilgjengelige gangveier på den største ansamlingen av helleristninger, i Hjemmeluft. Her ligger også Alta museum. Museumspersonalet forklarer at de andre stedene ikke er lette å finne, og vi blir mer eller mindre frarådet å besøke dem. Dette er forståelig, med tanke på at disse kunstverkene er eldgamle og sårbare for både naturlig erosjon og menneskelig aktivitet.
Ved Hjemmeluft er helleristningene vi får lov til å studere spredt ut over et rimelig stort område, på en glatt svabergoverflate. Mange av utskjæringene er rødmalte hvilket gjør dem lettere å se. Andre er umalte og vanskelige å tyde, spesielt på en regnfull dag – som på vårt besøk. Selve bergkunsten er nemlig å finne utendørs (når snøen ikke dekker terrenget).
Ristningene er tilgjengelige her i Hjemmeluft på en forbilledlig måte. Vi vandrer på grusvei ned til området som er tilrettelagt med trelagte gangveier som fører oss fra felt til felt, noen med utsiktsplattformer direkte inn i feltene. Det gjør at vi kommer tett på, men ikke så tett at vi tråkker eller pirker på den skjøre kulturarven.
Det smått overraskende, og eiendommelige, er at museet innendørs bare har en liten seksjon som er forbeholdt verdensarven. Her finner vi både skiftende kunstutstillinger (under vårt besøk knyttet til Gustav Vigeland og diverse generasjoner av snøscootere) og tilsynelatende faste utstillinger knyttet til utvinning av Alta-skifer og Bjørn Wirkolas bravader. Alt dette var veldig bra, og hører hjemme i et Alta-museum. Det var bare det at jeg trodde jeg skulle på bergkunstmuseum.
Uansett: Her får vi full pakke. Inkludert kafé og museumskiosk i trivelige lokaler og med hyggelig betjening.
Les mer
Flere utmerkede nettsteder omtaler bergkunsten i Alta. Se for eksempel oppslagene hos Alta museum, Norges verdensarv, Riksantikvaren og Travel Finnmark.
Sandalsand Global har et oppslag om dette verdensarvstedet, det 176. i rekken av besøkte steder av denne kategori. På samme nettside finner du en introduksjon til verdensarvsteder og artikler fra alle de andre Sandalsand har hatt gleden av å oppsøke. Les dessuten oversikten på norsk over norske verdensarvsteder.