Grip er en fiskeværsidyll

Publisert 12.07.2022Båtturer, Møre og Romsdal, Strand og vann |

Anslått lesetid:

Grip er det idylliske fiskeværet utenfor Kristiansund som møter deg med blå himmel, strålende sol og blikkstille hav. Eller det motsatte.

Vær eller ikke vær

Vi var heldige, for vi kom på en strålende vakker og varm sommerdag med Gripruta ut fra Kristiansund. Det kunne ikke vært bedre. Det skal likevel ikke mye fantasi til å tenke seg at det kan være svært værhardt her ute til havs. I 1796 var det virkelig ruskevær, og nærere 100 bygninger ble vasket på sjøen, sammen med tre av befolkningen. Storstorm og katastrofe råket øysamfunnet også i 1804.

Den lille øya som heter Gripsholmen er den største av flere øyer i området, og omtrent den eneste med bebyggelse. Høyeste punkt over havet er ikke på mer enn 11 meter, og da er det ikke så mye som hindrer vind og sjø fra å fare nokså hemningsløst fram.

En lang historie

Grip var allerede i middelalderen et kjent fiskevær, og da kunnskapen om klippfiskproduksjon kom til Norge og Nordmøre på slutten 1600-tallet, var det den første industrielle produksjonen tok til. Inn på 1700-tallet flyttet det meste av produksjonen inn til Kristiansund, men aktiviteten holdt seg vedlike her ute i havet. Faktisk var det en egen kommune fra 1897 til 1964 da øyene ble lagt inn under Kristiansund. Da var folketallet på 104 og Grip var landets minste kommune. I 1897 var det ikke stort flere, kun 198.

Øysamfunnet ble avfolket i 1974, men de 47 bygningene som står igjen holdes veldig godt vedlike, i vår tid til fritidsformål. Alle eiendommene går i arv til etterkommere etter de som eide her på 1960-tallet. De som ellers kommer hit, er turister som kommer med Gripruta ut fra Kristiansund, eller på egen kjøl.

Grip fyr står på en egen holme noen få hundre meter bortenfor. Det ble reist i 1884 og skal være landets nest høyeste fyrtårn, 44 meter fra sokkel til topp. Fyret ble automatisert i 1977. På Gripsholmen, midt inne i bebyggelsen står landets kanskje minste stavkirke. Den kan du få lese om i en egen artikkel.

LES MER: Grip stavkirke

Denne artikkelen er ledsaget av uvanlig mange bilder. Her er første del, og det følger flere helt nederst.

Opplevelser

De fleste turister kommer til Grip med Gripruta. Det er en relativt liten passasjerbåt som tidligere gjorde tjeneste som redningsskøyte. Den har plaststoler under presenning på taket, innvendig salong, og ståplasser under halvtak akterut. Gripruta frakter betalende ut fra havna i Kristiansund daglig i sommerhalvåret, i juli også to ganger om dagen.

Det er lagt opp slik at båtturen tar en time hver vei, og vi får en guidet rundtur på Gripsholmen inklusive titt inn i stavkirken. Den står ellers avlåst. Deretter er det fritt fram å vandre rundt på øya, og kanskje ta seg en matbit inne i kafeen, stedets eneste spisested. De serverte gode sveler og vafler, men det er også mulig å prøve ut bacalao av klippfisk. Oppholdet på øya varer 1,5 time, før båten frakter oss tilbake til byen.

Det er også mulig å overnatte på Grip. Det gjorde ikke vi, men kan veldig godt skjønne de som velger å gjøre det. Ellers er det ikke så mye å ta seg til, vi får sett oss rundt nesten overalt. For øya er ikke stor, men detaljene er mange, og stedet er jo så utrolig sjarmerende. Det har til og med en egen liten brannstasjon og kraftverk. Her er det ingen motoriserte kjøretøyer på landjorda. Derimot er gangveiene sementerte og en kjerre brukes til å frakte varer og ting og tang rundt, med håndmakt.

Og enda litt mer

Legg turen ut på moloen mot vest, men se opp for hekkende sjøfugl. De kan bli veldig nærgående, og derfor står det kjepper ved hver ende av moloen som man kan holde opp i været til beskyttelse. Ikke slå etter måkene, men hold kjeppen høyt. Måkene gjennomfører sine skinnangrep mot høyeste punkt, altså kjeppen i lufta.

Få også med deg den lille historiske utstillingen nær kaien mot sørøst, like ved der Gripruta legger til.

Finn fram

Som sagt kommer folk flest fram til Grip ved å ta Gripruta fra havna i Kristiansund. Rundturen tar 3,5 timer, fordelt på en times båttur hver vei, og halvannen time på øya. Kartet under viser bare Grip. Google har i 2022 enda ikke fått et skikkelig flyfoto/satellittbilde av øya.

Les mer

Gå til nettsiden til Gripruta for praktisk informasjon om båtturen. På VisitGrip kan du lese om øysamfunnet.

Sandalsand har flere artikler fra Møre og Romsdal fylke og Kristiansund kommune.

Helt til slutt kommer siste ladning med bilder fra Grip. Jeg håper du lar deg friste til å ta turen ut, det er et helt unikt sted.