Midgard vikingsenter og Borrehaugene

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 23.03.2020Kultur, Museer, Vestfold |

Anslått lesetid:

Like sør for Horten finner vi et område med små og store gravhauger, Borrehaugene fra perioden 600-900. Fra vårt århundre finner vi Midgard vikingsenter, et aktivitetsområde og en gildehall som tar deg tilbake til middelalderen.

 

Opplevelser

Midgard vikingsenter

Senteret er en moderne, lys og luftig museumsbygning like ved hovedvei og parkeringsplass. Det åpnet i 2000 og har som formål å formidle Vestfolds vikingtidsarv. Innvendig finner vi museumsbutikk, kafé og utstillingsområde. Sistnevnte har store lesverdige skilt og spennende objekter trygt inne i montre. Flere av de utstilte gjenstandene er fra en utgravd haug like nedenfor senteret. Den lille kinoen, eller videosalen, har veldig bra framsyning.

Utenfor ligger det en lekeplass hvor gjester kan prøve seg på «vikingtidsaktiviteter» slik som bueskyting og kubbespill. 

 

Borrehaugene

Hele området her er rikt på gravhauger og -røyser. Innenfor de ca 182 dekar som også benevnes Borreparken finner vi i dag sju store gravhauger og en gravrøys. 25 mindre hauger er også blitt identifiserte. Den første utgravningen fant sted i 1852, og da av en av de største haugene. Borrefunnet, en skipsgrav, var svært rikt på gjenstander – selv om skipet var smuldret opp. Av denne Skipshaugen er det nå ingenting igjen. Andre, senere funn, har ikke vært like spennende. 

Haugleggingen er tidfestet til hundreårene 600-900, og det er knyttet an til rike slekter i dette området. Vi er for øvrig like ved en av landets flotteste middelalderkirker, Borrekirken, som ble oppført et par århundrer etter at praksisen med å bygge store hauger var over. 

Borrehaugene er godt synlige i terrenget, og en god gangvei fører ned fra senteret og inn i parkområdet. Herfra kan man gå videre på turstier (8,2 km), eller følge turveien opp til Gildehallen.

 

Gildehallen

Den tredje attraksjonen på området er Gildehallen fra 2013. Store deler er håndbygget, med tidsriktige redskaper. Her kan man virkelig få studert både byggekunst og ikke minst treskjæringsarbeider. 

Her tilbys aktiviteter, men hallen er også til utleie for selskapeligheter og hva det måtte være.

 

Til slutt

Vi må legge til at Midgard vikingfestival arrangeres annethvert år, første helg i juli. Det er imidlertid ingen grunn til å vente på den, for det er spennende å komme hit til Midgard uansett, når som helst. Kombinasjon av ekte kulturminner, praktfull beliggenhet opp av fjorden, museum og aktiviteter, gjør at vikingsenteret skårer høyt som attraksjon i denne delen av landet. 

 

Finn fram og les mer

Senteret ligger langs Rv19 like sør for Horten sentrum. Kommer du E18 kan du ta av avkjørsel 34 (Undrumsdalskrysset). Det er godt skiltet og en ganske romslig parkeringsplass. 

 

 

Det beste du kan gjøre for å lære mer, er å gå til Vestfoldmuseenes nettside om Midgard vikingsenter. For informasjon om Borrehaugene kan du slå opp på Wikipedia, SNL og Kulturarv Vestfold.

Se Sandalsands artikler fra Horten kommune, blant annet den om Borre steinkirke i nærheten. Den er virkelig fra middelalderen. Se alle artikler fra Vestfold fylke for mer interessant stoff. 

 

Pin It on Pinterest

Share This