4 norske hoteller med særpreg

Sist endret 04.08.2023 | Publisert 12.03.2020Akershus, Innlandet, Overnatting, Østfold, Reiseliv, Vestfold | , , , ,

Anslått lesetid:

Her får du 4 norske hoteller i særklasse. I serien om spennende overnattingssteder i Norge, er vi kommet til fire svært gode alternativer på Østlandet. Det helt spesielle med dem, er at de alle ligger inne på tidligere festningsområder.

den første artikkelen fikk du presentert hva slags type etablissementer vi søker etter. Hotellene er gjerne av tre, mange av dem har lange historiske røtter i arkitektur og innredning – og de ønsker å ta vare på det. Samtidig kan de ha elementer av moderne design. De legger dessuten vekt på sin stolte historie i møtet med sine gjester og de ønsker å gi alle en individuell, unik opplevelse. Kundene forventer høy kvalitet i alt fra sengetøy til kortreist mat. Og de ønsker gjestfrihet.

Utvalget representerer de som Sandalsand har besøkt, og ønsker å trekke fram. Det betyr at det finnes flere gode kandidater rundt om i landet, men de får komme til på senere reiser.

Omtalen av hvert hotell inneholder også lenker til hotellet, til booking av rom og til artikler fra kommunen vi er i. Nummereringen fortsetter fra forrige artikkel, og rekkefølgen i hver artikkel er ellers etter alfabetet. Det er ikke gjort noen rangering mellom stedene.

Merk deg at helt nederst følger et kart som viser plasseringen av alle omtalte overnattingssteder, samt lenker til de andre artiklene i serien. Les hovedoppslaget om Overnatting.

 

36. Festningen Hotel & Resort, Kongsvinger

I den tidligere kommandantboligen finner vi i dag restaurant og selskapslokaler. Det er virkelig pen, gammel stil over interiøret. Her finner vi også resepsjonen til festningshotellet.

Det er nemlig mulig å overnatte her oppe på festningen, en opplevelse man absolutt bør unne seg. God service over hele linjen; utmerket frokost og middag i kommandantboligen; og nyoppussede og svært komfortable rom i den såkalte Nye kaserne fra 1771. Det er helt unikt å få overnatte inne i en 1600-tallsfestning i så historiske omgivelser – med en slik utsikt.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra Kongsvinger kommune på Sandalsand.

 

37. Gamlebyen Hotell, Fredrikstad

Jeg har hatt gleden av å overnatte i Gamlebyen Hotell, og ble svært sjarmert av det lille stedet med bare 16 rom. Det er rent og pent, og med rom i gammel stil.

Frokosten serveres på Gamlebyen Gjestgiveri like rundt hjørnet. Hotellet ligger midt i den gamle festningsbyen i Fredrikstad, i meget trivelige omgivelser. 

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra Fredrikstad kommune på Sandalsand.

 

38. Oscarsborg Hotel & Resort, Drøbak

Det har et historisk schwung over seg med sin beliggenhet, og delvis svært spennende lokaler. Hotellet ligger halvveis opp bakken fra kaien i retning festningen.

Resepsjon og restaurant Forpleiningen ligger i eget bygg, mens overnattingen er i to langstrakte bygninger ved siden av. Sistnevnte er der ikke noe spesielt med, for de bærer preg av å være bygget til å huse offisersskolen for kystartilleriet en gang på 1980-tallet. Det gjør ingenting, for servicen er god, det var rent og pent, og frokosten utmerket. Utsikten mot vest var fremragende for de av oss som hadde bestilt oppgradert rom i den nederste forlegningen. Vi inntok en meget god middag i Offisersmessen inne i selve festningen, i virkelig historiske omgivelser.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra Frogn kommune på Sandalsand.

 

39. Sjømilitære Samfund, Horten

Dette var en forening som ble stiftet i Stavern i 1835 og flyttet med marinens aktivitet til Horten. Dagens hovedbygning er fra 1883 og har spisesaler og noen gjesterom. I 2017 åpnet et moderne sidebygg med konferanseavdeling og flere rom.

Jeg overnattet her i sidebygget, og var meget fornøyd med det – særlig ved det å kunne spise i den gamle hovedbygningen. God service, meget god mat, og flotte naturomgivelser på alle sider. Samfundet ligger i en stor park med høye trær like etter broen over fra fastlandet. 

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikler fra Horten kommune på Sandalsand.

 

Kart over alle overnattingssteder

Klikk på markørene og beveg deg fritt i kartet. Det kan også åpnes i nytt vindu.

 

 

Artiklene i serien

9 norske hoteller med særpreg

8 norske hoteller med særpreg

7 norske hoteller med særpreg

6 norske hoteller med særpreg

5 norske hoteller med særpreg

4 norske hoteller med særpreg (DENNE)

3 norske hoteller med særpreg

Serien fortsetter med flere overnattingssteder, men med andre navn på artiklene. Les hovedoppslaget om Reiseliv for å finne dem.

 

Sluttord

Dersom du har lest deg gjennom alle artiklene vil du ha fått en del ideer om hvor det er verdt å bestille overnatting. Enkelte fortjener å bli reisemål i kraft av seg selv. Mine reiser er for øvrig gjengitt i andre oppslag på Sandalsand, se for eksempel bilturene og omtalene av reisemål.

Det må medgis at jeg setter pris på det arbeid som De historiske gjør med å samle og presentere historiske overnattings- og spisesteder landet over. Dertil finner jeg det særdeles positivt at noen velger å stå utenfor enhver sammenslutning, og likevel klarer å overleve. En del av de som er presentert, er også del av de store hotellkjedene. Her er det bare å håpe at de alle dyrker fram unike, spennende overnattingssteder og ikke legger opp til å skjære alle over en kam. Vi er nemlig mange som elsker å oppsøke det særegne. Jeg kan forresten legge til at også Fredriksten festning i Halden har et festningshotell, men der har jeg ikke vært.

(Dette er ikke reklame. Artiklene og omtalene er ikke betalt av noen: Det er egne reiser og opphold som ligger til grunn for omtalen. Dersom du klikker på bestillingslenken og bestiller overnatting, så gir bookingmotoren noen øre tilbake til meg.)