8 norske hoteller med særpreg

Sist endret 02.03.2023 | Publisert 14.12.2015Innlandet, Oslo, Overnatting, Reiseliv, Rogaland, Trøndelag, Vestland | , , , , , , ,

Anslått lesetid:

Her får du 8 norske hoteller med særpreg. Bli med på kryss og tvers i Norge på jakt etter spennende overnattingssteder. Du skal nå bli kjent med åtte små og store hoteller eller gjestgiverier, som alle utmerker seg på et eller annet vis. 

Dette er den andre av flere artikler. I den første artikkelen fikk du presentert hva slags type etablissementer vi søker etter. Hotellene er gjerne av tre, mange av dem har lange historiske røtter i arkitektur og innredning – og de ønsker å ta vare på det. Samtidig kan de ha elementer av moderne design. De legger dessuten vekt på sin stolte historie i møtet med sine gjester og de ønsker å gi alle en individuell, unik opplevelse. Kundene forventer høy kvalitet i alt fra sengetøy til kortreist mat. Og de ønsker gjestfrihet.

Utvalget representerer de som Sandalsand har besøkt, og ønsker å trekke fram. Det betyr at det finnes flere gode kandidater rundt om i landet, men de får komme til på senere reiser.

Omtalen av hvert hotell inneholder også lenker til hotellet, til booking av rom og til Sandalsands artikler fra kommunen vi er i. Nummereringen fortsetter fra forrige artikkel, og rekkefølgen i denne artikkelen er ellers etter alfabetet. Merk deg at helt nederst følger et kart som viser plasseringen av alle omtalte hoteller.

This article is also available in English.

 

10. Bristol, Oslo

Midt i sentrum ligger hotellet som beskriver seg selv slik: «I en verden i stadig forandring, setter Hotel Bristol tradisjon, kvalitet og service i høysetet. Allerede i lobbyen vil du oppleve den særpregete stilen til hotellet. En eleganse og ærverdighet som har kjennetegnet hotellet siden 1920, da dørene ble åpnet for de første gjestene.»

Det er i grunnen godt sagt, for det er ærverdig og man får en opplevelse av dekadent luksus i lobbyen. Her bør du la deg synke ned i en stol eller sofa og bare nyte stemningen, og en drink. Vinterhaven og Bibliotekbaren kalles denne delen av hotellet. Mange hoteller med historie synes å forfalle med årene. Det kan jeg ikke erindre å ha opplevd de gangene opp gjennom årene jeg har overnattet her, besøkt lobbyen eller restauranten, eller bare vært på konferanse. Det er godt gjort. Rommene er bra, og trappeoppgangen kan meget vel være landets stiligste. Her skrider man nedover og inn til til middag i utsøkte Bristol Grill.

Bristol ligger veldig sentralt i Oslo sentrum, og har dermed det meste like utenfor dørene. Det er Thon som driver hotellet.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom. Se alle artiklene fra Oslo på Sandalsand.

 

11. Fossli, Eidfjord

«Reis tilbake i tid. Dette hotellet er en tidskapsel.» Slik startet min omtale i artikkelen (og Tripadvisor) som omhandler mitt besøk. Og beskrivelsen fortsetter slik:

«Fossli hotell har en perfekt beliggenhet like ved Norges mest kjente foss, Vøringsfossen. Du kan ikke unngå å høre den, og du kan ikke slutte å nyte den flotte utsikten. Hotellet ligger på kanten av det store høyfjellsplatået Hardangervidda, en nasjonalpark, og er nær en av de lengste fjordene, Hardangerfjorden.

Selve hotellet ble bygget på slutten av 1800-tallet og må ha utviklet seg gradvis fram til slutten av 1960-tallet eller kanskje så langt som tidlig 1970-tall. Siden da har tiden stått stille og ingen nye impulser er kommet inn. Jeg så nesten for meg et svart-hvitt TV-apparat på rommet, men der var ingen TV i det hele tatt. Det er helt utrolig. Et minne som vil holde i mange år. Vi elsket det. Maten var god og sunn, ikke veldig bra eller spennende på noen måte.» Jeg får bare legge til at hotellet ikke er tilsluttet noen kjeder, og at det kun holder åpent i sommerhalvåret.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom. Vi er i Eidfjord kommune så se artiklene derfra på Sandalsand.

 

12. GamlaVærket, Sandnes

Om ikke etablissementet selv har en lang historie, så kan man låne det og utvikle egne tradisjoner. Gamlaværket midt i Sandnes sentrum har vært dyktige til det.

GamlaVærket Gjestgiveri & Tracteringssted som stedets fulle tittel lyder, henter nemlig sitt navn fra Sandnes Tag- og Mursteens-Fabrique. Det ble kalt GamlaVærket av folk flest, og var i 1783 Rogalands første industribedrift. Det var tegl- og potterivarer som ble produsert, og det er det som gjorde det lille ladestedet innerst i Gandsfjorden til by. Byen har vært flink til å bruke teglverkshistorien i sin identitetsbygging, og GamlaVærket bidrar godt i så måte selv om det først ble etablert i 1995.

Jeg har ikke overnattet, kun spist og vært på møter. Inntrykket er veldig bra. Bruken av tegl og elementer fra teglverkshistorien er brukt veldig aktivt i innredningen og skaper en god stemning. Dette er ikke et sted det går tretten på dusinet av. Hotellet er med i sammenslutningen De Historiske.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og alle artiklene om Sandnes kommuneSandalsand.

 

13. Granavolden Gjæstgiveri, Gran

På et høydedrag med flott utsikt over Hadeland, og med to vakre middelalderkirker like bak, er det et historisk sus over gjestgiveriet. Det var i 1657 det åpnet sine dører.

Den strategiske beliggenheten på Granavollen var den beste. Her gikk kongeveien mellom Oslo og Bergen forbi, og her var det bygdeting og skysstasjon. Pilegrimsleden til Nidaros passerer også og der er en egen bygning til bruk i den sammenheng som nærmeste nabo til gjestgiveriet.

Jeg hadde ikke vært her på mange år da jeg nylig kom tilbake. Eierne har brukt mye krefter på å ruste opp hovedhuset, og det er blitt veldig bra. Det er nok ikke 1657 som preger bygningene, for det er faktisk litt blandet bygningsdrops som møter gjestene – og mer opprustning kan ikke skade for å si det slik. Ikke desto mindre er det flott her, og noe helt utenom det vanlige. Et historisk sus ja, men du verden så mye mer det er å oppleve i umiddelbar nærhet til Granavolden Gjæstgiveri. Betjeningen var veldig imøtekommende og humørfylt – og maten smakte. Hotellet er forøvrig uavhengig av kjeder og sammenslutninger.

Gå til hotellets nettside og bestilling av rom og se artiklene fra Gran på Sandalsand.

 

14. Holmenkollen Park, Oslo

Det er nesten nok med en praktfull utsikt sørover mot Oslofjorden 350 høydemeter under oss, vestover de vide skogsområdene, og de mulighetene som byr seg i Nordmarka rett bak oss. Det som likevel fascinerer aller mest er hotellets umiskjennelige dragestil. 

Det var i 1894 at den eldste delen ble satt opp, da som sanatorium for tuberkulosepasienter. Fra 1914 har det vært hotelldrift her, i våre dager som del av Scandickjeden. Holmenkollen Park er at svært konferansehotell, og har gått gjennom mange ut- og ombygginger. Det er moderne og holder høy standard på det meste. Egentlig er de nyere delene kjedelige, selv om man også der forsøker å ivareta historiens sus og da særlig historien til vinteridrettene.

Ta deg en runde i den eldste delen, i korridorene og gjennom spisesalene. Vi er som nevnt kloss opp i Nordmarka og du finner det utmerkede turveinettet rett bak hotellet. Holmenkollen og Skimuseet er fem minutters gange borti bilveien, eller aller helst litt lenger ettersom du heller bør velge å gå turveien rundt.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og se alle artiklene fra Oslo på Sandalsand.

 

15. Neptun, Bergen

Vi er midt i Bergen sentrum og hit til hotellet trekkes vi primært på grunn av to av stedets restauranter.

Det er ikke noe galt med selve hotellet i Scandickjeden, snarere tvert om. Rommene er gode og pene, resepsjonsområdet svært åpent og luftig, betjeningen dyktig. Men i inngangspartiet finner vi alltid populære Pascal. Restauranten er intim, koselig og med meget god mat. Dertil finner vi i andre etasje Bergens svar på restauranten i Oslo som bærer navnet sitt etter samme beliggenhet. På Neptun finner vi nemlig gourmetrestauranten Lucullus. Her smakte jeg den klassiske Bergensretten persetorsk for første gang – nydelig.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og se alle artiklene fra Bergen på Sandalsand.

 

16. Nidelven, Trondheim

Vi er på en måte i avdelingen for gode spisesteder nå, for vi skal til hotellet med landets beste frokost.

Den tittelen synes de å ha lagt beslag på i mange år, og jeg var første gang rimelig skeptisk til om det kunne stemme. Min skepsis ble gjort til skamme. Her er det en lyst å stå opp, og sitte lenge ved frokostbordet før dagens møteaktiviteter tar til. Innholdet er ikke bare rikholdig, men det er veldig spennende, godt, fristende, sunt og tilberedt av kokker som kan sitt fag. Køen ved ostene kan bli lang.

Når det er sagt, er det jammen ikke bare frokosten som er god, også lunsj og middag må jeg skynde meg å legge til. Dessuten er hotellet nytt og pent, ganske stilig i grunnen der det ligger ved utløpet av Nidelva like ved Blomsterbrua.

Gå til hotellets nettsidebestilling av rom og Sandalsands artikler fra Trondheim.

 

17. Stalheim, Voss

«Den vakre og betagende utsikten utover Nærøydalen fra Stalheim Hotel har gjennom nesten 200  år vært et av høydepunktene i svært mange turisters Vestlandsreise.» Slik beskriver de seg selv, og det er ganske så korrekt.

Fra midten av 1600-tallet var det poststasjon her, og hundre år etter ble det skysstasjon på hovedveien til Bergen. Da ble det også åpnet opp for overnattingsgjester. Fra begynnelsen av 1800-tallet bygget Stalheim seg opp et rykte blant utenlandske og norske turister. I midten av århundret kom en rekke malere her også, for å få inspirasjon fra utsikten og transformere det til mesterverk av kunst rettet mot å øke den nasjonale selvtilliten og dermed skape grunnlaget for den nasjonalromantiske bevegelse som i politiske termer resulterte i en selvstendig nasjon i 1905. Det mest berømte maleriet ble malt av JC Dahl i 1842, ganske enkelt kalt «Fra Stalheim«.

På sett og vis er det beliggenheten som gjør hotellet, og historien. Dagens hotell er det fjerde på samme sted, de tidligere led tildels meget ublide skjebner. Det er lyst og luftig særlig i spiseområdet, hvor vi også får en praktfull utsikt på kjøpet. Selv har jeg ikke overnattet, og bare vært innom på besøk og for å spise. Hotellet er tilsluttet De historiske.

Den som stopper her, vil sikkert sette pris på bygdetunet på andre siden av veien, foruten å kjøre nedover den sagnomsuste Stalheimskleiva (enveiskjørt). Dersom du unner deg en overnatting vil det også være fint å dra på fottur til fossefallene i nærheten. Husk også at verdensarvområdet knyttet til Nærøyfjorden strekker seg nesten helt opp til hotellet.

Gå til hotellets nettside, bestilling av rom, og artikkelen om et av besøkene på Sandalsand.

 

Kart over alle overnattingssteder

 

 

Artiklene i serien

9 norske hoteller med særpreg

8 norske hoteller med særpreg (DENNE)

7 norske hoteller med særpreg

6 norske hoteller med særpreg

5 norske hoteller med særpreg

4 norske hoteller med særpreg

3 norske hoteller med særpreg

Les hovedoppslaget om Reiseliv for enda flere forslag.

 

(Dette er ikke reklame. Artiklene og omtalene er ikke betalt av noen: Det er egne reiser og opphold som ligger til grunn for omtalen. Dersom du klikker på bestillingslenken og bestiller overnatting, så gir bookingmotoren noen øre tilbake til meg.)