Vi skal på biltur fra Bodø til Innhavet i Saltenregionen i Nordland. Her går det egentlig beine veien, uten alt for mange steder å stoppe underveis.
Introduksjon
Denne bilturen er første del av en lengre bilferie lengst nord i Nordland. Hele ferien starter i Bodø og ender i Narvik. Dersom man kjører i ett, og da er det E6 som gjelder, så er turen på 300 km og tar omtrent fem timer. Da har man også krysset Tysfjorden med ferje. Det er ikke lange veien og man vil komfortabelt komme seg fram på en dag, selv med innlagte små stopp underveis.
Som det alltid er på bilferier i Norge, så bør man imidlertid benytte anledningen til å gjøre seg kjent. I dette tilfellet gjelder det den nordre delen av Saltenregionen og søndre del av Ofoten. Disse er to av de fem regionene man gjerne deler Nordland opp i. De andre er Helgeland, Lofoten og Vesterålen.
Sandalsand har vært på bilferier her tidligere. En biltur i Ofoten, Lofoten og Vesterålen hadde start i Narvik. En annen tur gikk på Nasjonal turistveg Helgelandskysten. Den gikk i nordlig retning med vendepunkt i Bodø og sørover igjen langs E6 på Helgeland, inne i landet.
Men nå er det altså snakk om en biltur fra Bodø til Innhavet aller først, og deretter til Narvik. I tillegg til de to kjente byene, som er sentre i kommunene med samme navn, skal vi oppsøke kommunene Fauske, Sørfold, Steigen og Hamarøy. Kjøreturen fant sted i første halvdel av mai 2024, utenfor turistsesongen og fremdeles med litt snø på fjellovergangene. Været var grått og tungt, altså ganske normalt.
Et kart over severdigheter og kjøreruter
Kartet under viser med ulike fargevalg de dagsetapper som Sandalsand la opp til. Ettersom jeg hadde vært i både Bodø og Narvik tidligere, brukte jeg svært lite tid på byenes opplevelser denne gangen.
- Første dag var en transportetappe nord fra Bodø til Innhavet, et tettsted i Hamarøy kommune (blå farge). To overnattinger på Hamarøy hotell ved E6. Denne artikkelen.
- Andre dag var et besøk til Steigen (rød farge). Neste artikkel.
- Tredje dag var besøk rundt om i Hamarøy og så nord på E6 til Narvik, med en liten omvei i Ballangen. Ettermiddagen ble retur på E6 og så nok en omvei til Kjøpsvik ved Tysfjorden. I Kjøpsvik ble det en overnatting på Airbnb. Tredje og siste artikkel.
- Fjerde dag var nok en transportetappe med ferje over Tysfjorden, tilbake til Bodø og fly hjem. Den omtales ikke spesielt ettersom den overlapper med dag 1.
Dette innebar fly tur/retur Bodø og leiebil derfra. Planen var egentlig å fly hjem fra Evenes, men retur av leiebil der ble så mye mer kostbar, at jeg valgte å returnere til Bodø. Overnattingene i Innhavet og Kjøpsvik var av praktisk karakter, for det passet best med tanke på opplevelsene underveis.
Kartet viser også severdigheter av ulike slag. Mange av dem ble oppsøkt, andre ikke. Atter andre har omtale i artiklene som det er lenket til ovenfor. Klikk på markørene for en kort introduksjon. De fleste forklares også i teksten under.
Bodø til Fauske
Men nå skal du altså få lese om en biltur fra Bodø til Innhavet.
Bodø er en by og kommune i landskapet Salten i Nordland fylke. Den er Nordlands mest folkerike kommune (ca. 53 000) og administrasjonssenter i fylket. Kommunen ligger sentralt midt i fylket og ute ved kysten. Fem av Saltenkommunene grenser til Bodø: Sørfold, Fauske, Saltdal, Beiarn og Gildeskål. Den sentrale delen av kommunen ligger på Bodøhalvøya. Kjerringøy ligger nord for sentrum, mens Tverlandet, Saltstraumen og Skjerstad ligger sør i kommunen.
Sandalsand har omtalt Bodø tidligere, basert på flere besøk gjennom årene. Det er en veldig trivelig by. Klikk på kommunelenken under, og finn ut hva du selv ønsker å gjøre. Denne gangen valgte jeg i gråværet ganske enkelt å kjører øst på Rv80 de ca. 50 kilometerne og like mange minuttene det tar inn til Fauske. Det er i grunnen få steder å stoppe opp langs denne strekningen. Bilveien følger fjorden, parallelt med siste del av Nordlandsbanen som jo har endepunkt i nettopp Bodø.
LES MER: Alle artikler fra Bodø
På den ene siden ligger fjorden, og på innsiden ligger det stort sett bare fjell, om enn ikke av det spektakulære slaget. Inne i et av dem ligger Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan. Det er så diskret skiltet fra hovedveien at man knapt merker noe til det før man er forbi.
Her følger noen bilder fra Bodø, fra forskjellige besøk.
Fauske sentrum
Første stopp på denne biltur fra Bodø til Innhavet blir da Fauske, sentrum i kommunen av samme navn. Sentrum har bystatus, og visse bymessige funksjoner finner man da også. Her bor de fleste av kommunens ca. 9 500 innbyggere. Kommunen grenser mot Bodø, Saltdal og Sørfold, og i øst strekker den seg helt til Sverige. I den retning, mot Sverige, kommer man til Sulitjelma.
LES MER: Sulitjelma gruvemuseum
Denne gangen tok jeg meg bedre tid enn på bilturen sørover Helgeland året før. Det som fristet mest, var Fauske bygdetun. Nordlandsmuseet skriver at tunet ligger vendt mot fjorden omkranset av en vakker bjørkeskog, og det stemmer ganske presist. De gamle bygningene forteller sin historie om den tiden som var og om menneskene som levde i den. Her er der allsidige aktiviteter og åpne bygninger i skolenes sommerferie. Jeg kom utenfor sesongen, men benyttet meg av muligheten til å vandre gjennom tunet.
LES MER: Fauske bygdetun
Rv80 som vi har fulgt fra Bodø, stopper her i Fauske. For her er det E6 som gjelder – hovedveien mellom sør og nord i Norge. Sentrum av byen består av to gater med forretninger. De løper parallelt med fjorden og heter respektive Sjøgata og Storgata (E6). Fauske har gjort det til et varemerke å stable bautasteiner i rundkjøringene og man undres over hvorfor.
I krysset E6/Rv80 står en åtte meter høy marmorbauta, donert av det lokale næringslivet i anledning kommunens 100-årsjubileum i 2005. I de to andre rundkjøringene står det fem lavere marmorbautaer i sirkel. Foran det gamle rådhuset ligger Marmortorget. Her er svaret: Fauske er viden kjent for sin rosa marmor, «Norwegian Rose». Marmor var lenge en stor eksportartikkel og stein herfra pryder blant annet Gardermoen lufthavn, FN-bygget og sarkofagen til kong Haakon VII.
LES MER: Alle artikler fra Fauske
E6, et sårbart samband
Fra sentrum av Fauske svinger vi bilen nordover. Vi skal på den eneste veien det er mulig å kjøre i denne delen av landet, nemlig E6. Her og der går noen småveier ut fra hovedveien og et stykke langs fjordarmene, men det er ikke mange. Der er derimot mange dype fjorder, og enda flere fjordarmer. Høye fjell og vidder kjennetegner også landskapet. Vi skal krysse et par fjelloverganger, og i midten av mai er der fortsatt skiføre på siden av hovedveien.
Det slår en hvor sårbar framkommeligheten må være, i grunnen hele veien opp til Narvik. Dersom E6 blir satt ut som følge av ulykker, dårlig vær eller krigshandlinger, så kommer man rett og slett ingen vei. Bokstavelig talt. Alternativet er til sjøs, men der er ingen ferjer som krysser fjordene før man kommer nord til Hamarøy og kan ta avstikker over til Lofoten (sambandet mellom Skutvik og Svolvær er kun sommerrute), eller over Vestfjorden fra Bognes til Lødingen (helårsrute). Over Tysfjorden i retning Narvik, kan man faktisk komme på to ferjesamband.
Nord for Fauske
Nordover fra Fauske til Straumen krysser man det relativt lavtliggende Fauskeeidet. Før det er gått 15 minutter har vi kommet inn i Sørfold kommune og kan svinge innom kommunens administrasjonssenter, Straumen. Der er det ikke noe bemerkelsesverdig å oppleve.
Sørfold er en kommune i Saltenregionen i Nordland som strekker seg fra fjord til fjell. De nesten 1 900 sørfoldværingene er samlet i midten, grovt regnet langs E6 som går nord-sør i kommunen. Rådhuset ligger i Straumen, helt sør i kommunen. Kystområdene i vest er ubebodde og adkomsten sperret av høye fjell. Der er store, vide fjellområder mot Sverige i øst, med Rago nasjonalpark som et kjent område. Rago er sammen med tilgrensende nasjonalparker på svensk side, Nord-Europas største villmarksområde.
Av veier er det sparsommelig, for bare tre bygdeveier strekker seg litt inn i landet eller langs fjordarmene inn av Sørfolda, den største av fjordene.
Mulige stoppesteder i Sørfold
For den som er på biltur fra Bodø til Innhavet, og ikke skal inn i Rago nasjonalpark, er der ett sted å stoppe langs veien. Det er den lulesamiske husmannsplassen Kjelvik.
Dette er et lite gårdsbruk med røtter tilbake til 1700-tallet. I dag drives det som et museum av Nordlandsmuseet. De skriver innlevende om fjellene og den utsikten ned til Leirfjorden. Dessverre er det åpent for å komme inn i bygningene kun i sommerferien, og på tampen av vinteren var det også så mye snø på stien inn, at jeg ikke så syn på å kikke rundt på tunet heller.
Husmannsplassen og området rundt, utgjør sammen med grendene Engan og Ørnes på andre siden av Leirfjorden et typisk nordlandsk, sterkt kupert fjordlandskap – trolig et av de største og mest intakte i fylket. Det skriver Landbruksdirektoratet som har utnevnt grendene til et av de 51 utvalgte kulturlandskap i jordbruket i Norge. Sandalsand har en omtale av disse.
LES MER: Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
Det er mulig å kjøre rundt Leirfjorden for å ta Engan og Ørnes nærmere i øyesyn. For de som er mindre interessert i denne type landskaper, så går det også an å svinge innom en utsiktsplass like etter Kjelvik og nyte utsikten over fjorden. Ved husmannsplassen Kjelvik er der for øvrig en stor parkeringsplass og rastebord med flott utsikt.
Den som ikke kjører innom kommunesenteret Straumen, vil finne at det tar ca. 45 minutter til Kjelvik fra Fauske.
Etter Kjelvik kjører vi ned til Mørsvikbotn og deretter en fjellovergang forbi en serie med vann. Vi er da kommet inn i Hamarøy kommune og nærmer oss slutten på denne første etappen av vår biltur fra Bodø til Innhavet og videre til Narvik.
Fram til Innhavet i Hamarøy
Herfra og fram til den første overnattingen på bilferien, bærer det over fjord, gjennom tunnel og langs vann til neste stopp. Sagelva helleristningsfelt ved Tømmerneset består av to reinsdyr i full størrelse som er gravert inn i det bratte svaberget ved elva.
Fra en stor parkeringsplass går vi på en fin grusvei 100 meter inn til elva. Det er godt skiltet, og i det rette lyset og synsvinkelen, er reinsdyrene godt synlige fra andre siden av elva. Elveløpet er, gjennom naturens graving gjennom årtusener, vakkert i seg selv. Bergkunsten er ikke presist datert, men kan være opp til 9 000 år gammel. De lærde strides om den skal være «bare» halvparten så gammel, men vi amatører synes den er imponerende nok uansett.
Herfra og inn til Innhavet ved enden av Sagfjorden, er det kort vei å kjøre. Dette er et lite tettsted og trafikk-kryss uten noen spesielle særtrekk. Her finner vi Hamarøy hotell, et av svært få overnattingssteder på mils avstand. Hotellet er dessverre av denne grunn overpriset, men helt greit, hyggelig betjening og med god restaurant. I sjøkanten nedenfor ligger en fint tilrettelagt bobilplass, og det er egentlig ganske så idyllisk.
Fra Kjelvik tar det ca. 50 minutter å kjøre til Innhavet, og fra Fauske halvannen time. I det hele tatt er de stoppestedene som er omtalt i teksten helt passe etapper på veien fra Bodø til Innhavet.
Kort om Hamarøy kommune
Hamarøy er altså en kommune i den nordligste delen av Salten i Nordland. Kommunen strekker seg fra Vestfjorden til svenskegrensen inne på fjellet. Store deler av innlandet er ubebodd og veiløst. Om vi ser på Norge sør for Kirkenes, er det her vi finner at Kongeriket er på sitt smaleste. I fra Hellmobotn er det bare 6 km inn til grensen med Sverige. Er du nysgjerrig på dette med smaleste sted?
LES MER: Bak rattet i grensetraktene mellom Norge og Russland
Ellers grenser Hamarøy til Narvik i nord, og Steigen og Sørfold i sør. Antallet hamarøyværinger er på knappe 2 700. De er få og bor spredt langs kysten, blant annet i kommunesenteret Oppeide. E6 skjærer nord-sør gjennom kommunen, og her finner vi dessuten to ferjeforbindelser til Lofoten. Fra Bognes kan man ta over til Lødingen hele året, mens det fra Skutvik går ferje om sommeren til Svolvær.
Du skal få lese hva som er verdt å oppleve i Hamarøy i artikkel tre. Her er noen bilder å starte med.
Les mer
Du har nå lest første artikkel i denne serien fra en bilferie mellom Bodø og Narvik. Man kan kjøre på en liten dag, men Sandalsand la inn tre overnattinger underveis. Det ga vesentlig flere opplevelser.
LES MER:
De besøkte kommunene i denne serien er Bodø, Fauske, Hamarøy, Narvik, Steigen, og Sørfold. Les også mer på Sandalsand fra Nordland fylke og om mange andre bilturer i Norge.