Fauske bygdetun

Publisert 02.07.2024Gårdstun, Museer, Nordland |

Anslått lesetid:

Fauske bygdetun ligger i sentrum av Fauske og er veldig lett tilgjengelig. Her er der aktivitet om sommeren, og fritt fram å vandre ellers i året.

Opplevelser

Dette er et tradisjonelt bygdetun som vi finner mange av rundt om i Norge. Beliggenheten i sjøkanten like ved Fauske sentrum, innbyr både lokale og forbipasserende til et besøk. Her finner vi bygninger som tar oss med over 200 år tilbake i tid, slik som Leivsethuset. Knarvikhuset er også gammelt, og når vi legger til låve, stabbur og eldhus får vi straks en aldri så liten samling av bygninger som er verdt å oppsøke.

Som nevnt ligger tunet i fjæresteinene, og da er det ikke uventet at man også kan oppdage båthus, sjøhus og naust innenfor tunets besøksområde. De som er opptatt av gjenstander, vil kunne finne redskaper knyttet til både landbruk og fisk, husflid og annet husgeråd. Vel og merke dersom man kommer innenfor dørene.

Sandalsand kom utenfor sesong, og kan ikke bære vitnesbyrd om disse samlingene. Innendørs skal det også være flere av de eldste telegraf- og telefonapparatene som finnes, bl.a. en L.M. Ericsson & Co fra 1880. Museet har også en stor samling tekstiler fra perioden 1800–1930.

Vi må også nevne at inne på museumsområdet, i sjøkanten, har kunstneren Per Barclay brukt fauskemarmoren i utformingen av «Uten tittel». Dette er Fauske kommune sitt bidrag til Skulpturlandskap Nordland. Et poeng med verket, er at det forandrer seg med flo og fjære.

I forbindelse med tusenårsskiftet ble museet valgt til Fauskes tusenårssted.

Finn fram (kart)

Det er ikke vanskelig å finne fram til og parkere ved bygdetunet. Vi er i Fauske sentrum.

Les mer

Det er Nordlandsmuseet som er vertskap for Fauske bygdetun, så les hva de skriver om innhold og praktisk informasjon.

Sandalsand har flere artikler fra Fauske kommune, les gjerne om dem. Ellers finner du mange bygdetun på oppslaget om Gårdstun.