Sulitjelma Gruvemuseum

Sist endret 29.05.2024 | Publisert 29.04.2024Museer, Nordland |

Anslått lesetid:

Sulitjelma Gruvemuseum forteller historien om en av landets største industribedrifter for over hundre år siden, og om hardtarbeidende mennesker i ugjestmilde omgivelser.

Historien bak

Vi er i Nordland, nærmere bestemt inn mot svenskegrensen fra Fauske. Her ble det i 1858 gjort et funn av kobber og svovelkis, men ingen så vinn på å starte utvinning. Mange år seinere så den svenske industrimannen Nils Persson imidlertid mulighetene. Han reiste pengene til å kjøpe opp rettigheter i 1887. Etter det skjedde utviklingen av et gruvesamfunn langt inne i fjellet svært raskt.

Tidlig på 1900-tallet var det landets største bergverk og nest største industribedrift. Produksjonen gikk både i svovelkis og kobber, og da toppen ble nådd i 1913 sysselsatte bedriften 1750 personer. Som rimelig kan være i slike sammenhenger, vokste det fram et helt samfunn med ikke bare gruvearbeidere, men også ingeniører og andre støttefunksjoner, samt ektefeller og barn. Rundt 3000 var på det meste bosatt i området. Verket eide alt.

Det ble anlagt jernbane langs deler av strekningen, men den stod ikke ferdig før i 1956. Staten overtok konsesjonen i 1983, men da gikk det mot en styrt avvikling i 1991. Tilbake står et stort tomt industriområde, og minner om harde vilkår for et halv-isolert, politisk radikalisert gruvearbeidersamfunn. Gruvedriften var i sin tid sterkt forurensende og la vegetasjonen i nærområdet nesten død.

Les mye mer i en meget grundig artikkel på Wikipedia. Her er noen eldre bilder fra Sulitjelma, hentet på fri lisens fra Wikimedia Commons.

Museumsopplevelsen

Når vi passerer gjennom bolig- og industribebyggelsen på Sandnes, kommer vi fram til en enslig bygning og noen rustne og forlatte rester av den tidligere originale virksomheten. Bygningen rommer Sulitjelma Gruvemuseum. Det er ikke det mest moderne museum vi kommer inn i, men du verden så spennende det er å gå gjennom de ulike utstillingene – ledsaget av en engasjert ansatt.

Sulitjelma Gruvemuseum gir oss et innblikk i historien, teknikker, transportutfordringer, og ikke minst arbeiderbevegelsens spede begynnelse og senere utvikling. Det var som sagt tøffe vilkår for datidens arbeidere, og kampen for organisering var en kamp i oppoverbakke de første årene. Det ble lettere etter demonstrasjonen på det islagte Langvatnet foran industriområdet i 1907. Den affæren kan man se en spillefilm om.

Andre opplevelser i Sulitjelma

Sentrum

Merk at museet ligger 37 km fra E6 ved Fauske. Det er samme vei tilbake, uten at det skal avskrekke veifarende. På veien inn kan man oppdage spor av ferdsel og tidligere transportveier. Når man kommer innerst i Langvatnet kommer man til senteret i det gamle gruvesamfunnet. Det er ikke veldig stort, men man kan med fordel kjøre ned i det forlatte industriområdet for å ta inn over seg dimensjonene. Bebyggelsen ellers er fra hele perioden 1887-1991, og med egne boligstrøk for arbeidere respektive ingeniører. De sprer seg opp åssiden ovenfor vannet.

Besøksgruve

I bakken over industriområdet er det mulig å bli fraktet med tog inn i en av gruvene, i lag med guide. Opplevelsen varer i knappe to timer, men man skal planlegge besøket godt, for det er ikke hver dag det er mulig å komme inn. Vi kom dessverre på feil dag.

Jakobsbakken

Om man fortsetter bilveien forbi museet, kommer man innover i fjellet til Jakobsbakken. Gruveaktiviteten her ble nedlagt i 1968, og i dag tilbyr museet guidet omvisning på stedet – for den som forhåndsbestiller. Dessverre for oss var veien inn stengt da vi kom på besøk, så det får bli til en annen gang.

Andre opplevelser

Museet forteller at Sulitjelma ligger i et av de mest spennende botaniske områdene i Skandinavia. Om sommeren blomstrer sjeldne arktiske planter. Geologi-interesserte skal vite at det er lagt til rette med geologistier inn i fjellet. Turistforeningen har ellers malt opp flere T-er i fjellheimen. Går man langt nok, og det behøver ikke være veldig langt, kommer man inn over grensen til Sverige.

Finn fram (kart)

Sulitjelma Gruvemuseum ligger i Sulitjelma og det er lett å finne. De som kommer med bil, vil finne en parkeringsplass foran museet. Zoom inn og ut av kartet for å orientere deg.

Les mer

Det greieste er å gå rett til nettsiden til Sulitjelma gruvemuseum. Den er oversiktlig og praktisk rettet, men tynn på kunnskapsformidling om Sulitjelma-samfunnet. Museet er åpent daglig i skolenes sommerferie, 11-17.

Ellers må vi trekke fram spillefilmen Sulis 1907 om arbeideropprøret det året.

Sandalsand har flere hundre artikler fra museer over hele Norge. Finn dem på hovedoppslaget om Museer. Se dessuten andre artikler fra Fauske kommune og Nordland fylke.