Her får du servert opplevelser i Steigen, kystkommunen i Salten, Nordland. Det er et bevaringsverdig kulturlandskap med mektige fjell og åpent hav utenfor.
Litt om Steigen
Steigen kommune ligger i Saltenregionen i Nordland fylke. Nabokommunen i nordøst er Hamarøy, mens Sørfold ligger i sørøst. Det er en fjellrik kommune ute ved kysten med en dramatisk natur. Her har 2600 steigværinger bitt seg fast siden forhistorisk tid, på den smale landstripen mellom hav og fjell. Kommunen innbyr til å følge bilveiene så langt de går, og følge samme vei tilbake. Unntaket er Engeløya som gir mulighet for rundtur. Mange vil også fristes av fjellturer og padling i den rike skjærgården. Rådhuset finnes vi på Leinesfjord.
Rammen om besøket og et kart
Sandalsand var på bilferie i Nordland, nærmere bestemt mellom Bodø og Narvik. Bilferien over fire dager innbød til flere avstikkere fra hovedveien E6. Steigen var en slik avstikker, og tok opp omtrent en dag av ferien. Selve bilturene er omtalt i tre artikler. I tillegg kommer enkelte spesialartikler om severdigheter underveis. De tre artiklene er:
LES MER:
- Biltur fra Bodø til Innhavet (les denne for mer bakgrunnsinformasjon om ferien)
- Opplevelser i Steigen (DENNE)
- Biltur i Hamarøy og Narvik
Kartet viser kommunesentre og severdigheter av ulike slag på hele bilferien fra Bodø til Narvik. Mange av dem ble oppsøkt, andre ikke. Atter andre har omtale i de andre artiklene som det er lenket til ovenfor. Klikk på markørene for en kort introduksjon. De fleste forklares også i teksten under. Du må zoome en del inn for å finne fram til Steigen. Sandalsands reiserute denne dagen fulgte den røde streken.
Opplevelser rundt om i Steigen
Tunnelen, portalen til kystriket
Den som vil til Steigen på landeveien, må gjennom en tunnel, en riktig lang tunnel også. Steigentunnelen ligger på fylkesvei 835, er 8,1 km lang og åpnet for trafikk i 1990. Den starter i Hamarøy kommune og passerer kommunegrensen omtrent midtveis. Den fortoner seg relativt smal og svakt opplyst, så de som er litt engstelige underveis vil oppleve det som en forløsning å komme ut i andre enden.
Veien fram til Engeløya
Da kan det være greit å ta en kort pause like etter, ved rasteplassen Forsan på Steigen-siden av tunnelen. Der står steinskulpturene «Alger, sneller og calamitter» av Gunn Harbitz.
Vi fortsetter på Fv835 langs fjorden og kjører gjennom et jordbruksområde under høye fjell på innsiden. Grendene Straumfjord og Stensland passeres, og vi kommer fram til et veiskille ved Skjelvareid. Her velger vi å følge skiltingen i retning Bogen, Engeløya og Batterie Dietl. Vi kommer uansett tilbake til dette krysset etterpå, for det er slik anlagt med Steigen, at kommunen består av en rekke blindveier.
Ved Bogen er der landfyllinger og en høy enveiskjørt bro over til Engeløya. Enveiskjørt i den forstand at med unntak av møteplassen på toppen av broen, så holder den ikke to biler i bredden.
Engeløya, en krumtapp i opplevelsene i Steigen
På Engeløya er det mulighet for å gjøre en rundtur ut av det. Severdighetene ligger mest i vestlig ende av øya, og skiltingen på Ålstad viser til dem i nettopp den lei. Men, det er smak og behag i grunnen og vi holder oss like greit mot nordøst.
Et utvalgt kulturlandskap i norsk jordbruk
Landbruksmyndighetene har valgt ut Engeløya i sin helhet som et av 51 utvalgte kulturlandskap i jordbruket i Norge. Hver for seg er disse landskapene både særpregete og eksemplariske versjoner av de kulturlandskap som menneskelig aktivitet har frambrakt gjennom århundrer. I sum utgjør de spennende reisemål og et samlet bilde av jordbruket i hele Norge.
Kortversjonen er at Engeløya byr på et landskap med en bred strandflate og frodige beitelier mellom sjø og fjell. Myndighetene viser til at på øya vitner mange spor om tidlig bosetting. Her finner vi en steinkirke fra middelalderen, og ikke langt borte er der spor av et ringformet tunanlegget fra jernalderen og en høvdinggård. Batterie Dietl er et mektig kulturminne fra andre verdenskrig.
LES MER: Utvalgte kulturlandskap i jordbruket
På Engeløya fins det en rekke verneverdige bygninger. Nordgrense for edellauvskog i Norge går over øya, som har verdens nordligste forekomst av vill hassel. På øya er det naturbeitemark, slåttemark, beita strandeng og sanddyner, samt kulturpåvirka edellauvskog og hagemark. Det drives aktivt jordbruk på 34 foretak, med melke- og kjøttproduksjon. Sauedrifta er økende og her er tre bruk med den bevaringsverdige sauerasen steigarsau.
Kilde
Krigshistorie
Ikke mer enn et kvarters kjøring etter Ålvoll kommer vi fram til grenda Bø. Her ligger det en fantastisk sandstrand under et høyt fjell, og med vide jorder bak seg. Under krigen ble befolkningen på Bø mangedoblet, i form av tyske soldater. På fjellknausene like utenfor førte tyskerne fra 1942 opp en av de største festningene i landet. Den inngikk i Atlanterhavsvollen som tyskerne bygget til forsvar for sine okkuperte landområder i Europa.
Batterie Dietl som vi følger skiltingen til, bestod av tre enorme kanoner, flere andre skytestillinger, kommandopost og andre anlegg. De største landbaserte kanonene verden har sett, ble ført i land med skip og plassert på sine stillinger. Etter krigen ble de demontert og smeltet om, men fundamentene består. Det er mulig å vandre rundt om på det store festningsområdet. Om sommeren tilbyr Nordlandsmuseet omvisning inne i den ene kanonstillingen. Sandalsand var heldig og slumpet å treffe på en tilfeldig omvisning. Det var en strålende opplevelse. Du kan få lese mer om den i en egen artikkel. Ikke glem å få med deg den fantastiske utsikten over Vestfjorden mot fjellene i Lofoten på andre siden
Granatene var på 40,6 cm og de dekket hele Vestfjorden over til Lofoten, og dermed innseilingen til Narvik. Tilsvarende kanoner står i dag igjen på Trondenes fort ved Harstad, inne på militært område. En kanon av hakket mindre dimensjon finner vi på Møvik i Kristiansand.
LES MER:
- Batterie Dietl er en av Europas største kystfestninger fra andre verdenskrig (KOMMER)
- Møvik fort i Kristiansand
Middelalder- og enda eldre historie
Vi forlater parkeringsplassen inne på festningsområdet og kjører tilbake til fylkesveien. Vi jakter flere opplevelser i Steigen. Rundturen på Engeløya fortsetter, og det tar ikke mer enn et kvarter til, så kommer vi fram til norsk middelalderhistorie og spor av forhistorisk tid.
På stedet Steigen, på øyas sørvestre side, finner vi nemlig Steigen kirke. Den ble bygget sånn omtrent 1250 og er fremdeles aktivt i bruk, om enn med endringer gjennom århundrene. Du skal få lese om kirken i en egen artikkel, for den inngår i en serie på Sandalsand om middelalderkirker i stein.
LES MER:
- Steigen middelalderkirke (KOMMER)
- Steinkirker fra middelalderen
Foran kirken står det en byste til minne om C.M. Falsen, en av de mest fremtredende Eidsvollsmennene. Han bodde nemlig her i en treårsperiode i sine barneår.
Utenfor kirkestedet, som i middelalderen også var tingsted, finner vi spor av enda eldre aktivitet. Gravminner og tufter etter bosetting er både skiltet og det er lagt opp til en tursti blant dem, blant annet ut til Hagbardholmen.
Nyere historie og et sted å mettes
Et siste kulturhistorisk sted på Engeløya som fortjener et besøk, er Steigen bygdetun. Også her er det Nordlandsmuseet som tilbyr åpne bygninger og aktiviteter om sommeren. Sentralt i tunet står Doktorgården Breidablikk fra 1877. Museet lokker med deilige kaker og lefser som du kan nyte i hagen eller i doktorens fine stuer. En guide kan vise rundt i de tre andre bygningene på tunet, en husmannsstue, en smie og en gammel butikk.
Sandalsand kom altså hit i feil årstid (tidlig mai), men tunet virket veldig trivelig. Alleen som førte inn til tunet fra hovedveien, var helt fremragende. Jeg tenker nok imidlertid at jeg fikk for få inntrykk til å lage en egen artikkel fra dette stedet. Les om mange andre gårdstun i Norge.
LES MER: Gårdstun i Norge
Mellom den gamle kirken og bygdetunet bør imidlertid besøkende undersøke muligheten for å innta en matbit. Da Sandalsand kom hit var Steigen Vikingstue ikke tilgjengelig, men det var Elses Oase. Sistnevnte er en kafé som supplerer aktiviteten med hagesenter og interiørbutikk. I sistnevnte er det mye å fråtse i, og kafeen serverte et riktig så velsmakende måltid. Stedet er også en fryd for øyet.
Blindveiene i Steigen, og en av dem
Vi er på jakt etter flere opplevelser i Steigen. Det innebar å kjøre ut av Engeløya, samme vei som vi kom, altså over broen. Fra Bogen er det mulig å kjøre mot vest til et sted som heter Holkestad. Det ser ganske så idyllisk ut, men jeg kjørte videre.
Første stopp ble i Leinesfjord. Stedet kalles vekselvis også Myklebostad og er uansett administrasjonssenteret i kommunen. Her ligger rådhus, allhus, kunstgressbane, bensinstasjon, butikk, camping og et vertshus.
Herfra er det mulig å kjøre enda videre, til gårdsbruk og grender som ligger ved veis ende, på blindveier. Vi nevner Nordfold og Lakså, men også stedene Laukvik og Helnessund. På noen av stedene og særlig sistnevnte, er der overnattingsmuligheter.
Jeg valgte imidlertid Nordskot. Her er der også flere overnattingsmuligheter og det bygges rorbuer for enda flere. Stedet er idyllisk, og veien ut gir en fin opplevelse. På Nordskot reklamerer de med et kystmuseum, et paradis i skjærgården og utleie av kajakk til å utforske den.
Les mer
Sjekk gjerne ut nettsiden Lev i Steigen og oppslaget om Steigen på turistsiden Visit Bodø. Den som søker overnatting og gastronomiske opplevelser i den forbindelse, vil finne noen veldig fristende muligheter.
For min del ble det tilbake gjennom Steigentunnelen og videre på E6, etter sju timer. Steigen etterlater seg et inntrykk av mektige fjell, fine bygder, strålende utsiktspunkter og en rekke opplevelser til å fylle en aldri så liten miniferie.
Her på Sandalsand Norge kan du søke opp alle artiklene fra denne miniserien:
- Biltur fra Bodø til Innhavet (les denne for mer bakgrunnsinformasjon om ferien)
- Opplevelser i Steigen (DENNE)
- Biltur i Hamarøy og Narvik
Du inviteres også til å søke opp alle artikler fra Steigen kommune og fra Nordland fylke. Du vil i tillegg finne omtaler av en lang rekke bilturer i Norge.