Bodøsjøen friluftsmuseum viser fram byggeskikken i Saltenområdet gjennom de siste hundreårene. Det ligger flott til like sør for Bodø sentrum.
Bakgrunn
Det var i 1937 at Nordlandsmuseet kjøpte opp et ganske stort område i Bodøsjøen. Her skulle de bygge et nordnorsk folkemuseum etter malen fra datidens folkemuseer, nåtidens friluftsmuseer, andre steder i landet.
LES MER: Ideen om folkemuseer
De store tankene ble forpurret av både verdenskrig og andre forhold, og den store tanken ble med årene helt forlatt. I stedet finner vi et regionalt friluftsmuseum for Salten-området. Her står det 14 bygninger med inventar, det være seg nordlandshus, naust, rorbuer, smie, stall og kirkebuer. Noen står i den øvre delen av museumsområdet, mens naustene ligger nede i fjæra.
Dette skal være et populært utfartsområde for Bodøs befolkning, rent idyllisk er det også. I 2019 åpnet et nytt nasjonalt museum, Jektefartsmuseet, opp i et nybygg på området. Det er en perle av et museum.
LES MER: Jektefartsmuseet i Bodø
Opplevelser
Det er ikke til å stikke under en stol at Jektefartsmuseets størrelse og ikke minst moderne formidling overskygger friluftsmuseet temmelig sterkt. Ikke for det, friluftsmuseet inneholder det man ofte finner på slike tun rundt om i landet.
Jeg savnet nok mer informative plakater rundt om på området, altså litt hjelp til å skjønne hva dette er for noen bygninger, hvorfor de står her, og hvilken kulturhistorisk sammenheng de inngår i. Eksempelvis kan vi lese på nettet om tre kirkebuer. Vi så dem på stedet, men betydningen av dem gikk oss hus forbi. (Du ser dem avbildet øverst på siden.)
På nettet kan vi nemlig lese at «kirkebuene ble bygget i fjæra på Rognan for at folk i øverbygda kunne overnatte i dem ved besøk i Rognan, ved reiser og kirkebesøk. Folket bodde i 2. etg. (sengebuer hvor de sov) og hesten stod nede i 1. etg. (stallen) under tak. Hver familie hadde hver sin kirkebu som de disponerte.»
En slik ordning har ikke Sandalsand hørt om tidligere, men den høres ut som ytterst praktisk. Og desto kjekkere hadde det vært å fått lest den forklaringen på stedet, heller enn når jeg nå skriver artikkelen i ettertid. Dessverre kom vi ikke inn i noen av bygningene, og det lar seg ikke oppdrive informasjon om når de eventuelt står åpne.
Vi tok en liten runde blant bygningene vi først møtte på, og tok for oss naustene nede ved sjøen etter Jektefartsmuseet. Det er et svært trivelig område museet har til å boltre seg på.
Her følger noen bilder fra Sandalsands besøk i 2023.
Framtiden
Det gjenstår å se om Nordlandsmuseet som eier, klarer å skape en sammenheng, innholds- og formidlingsmessig, mellom det gamle friluftsmuseet og det nye, moderne museet.
Vi kan legge til at kommunen er i ferd med å anlegge en kyststi som nok skal bidra til å gjøre omgivelsene mer tilgjengelige for folk flest. Det er i seg selv et verdifullt bidrag til formidlingen av kystkultur, for ikke å si den effekten det gir for samfunnshelsen å få flere ut på tur.
Finn fram (kart)
Bodøsjøen friluftsmuseum og Jektefartsmuseet ligger litt sør for Bodø sentrum. De som kommer med bil, vil finne en romslig parkeringsplass før de går inn på museumsområdet.
Les mer
Det greieste stedet å lese seg opp på bygninger på Bodøsjøen friluftsmuseum, er nettsiden til Jektefartsmuseet. Se også bildene på Digitalt museum. Samlivet mellom friluftsmuseum og jektefartsmuseum er drøftet i en bacheloroppgave fra NTNU av Oler S. S Olaussen, Paradigmeskifte i Bodøsjøen.
Til slutt skal vi som alltid raust vise til andre artikler på Sandalsand. Som nevnt omkranser friluftsmuseet Jektefartsmuseet. Videre er vi ikke langt unna middelalderkirken Bodin. Se også andre artikler fra Bodø kommune og Nordland fylke.
Denne nettsiden har et stort utvalg av artikler fra andre friluftsmuseer, bygdetun og desslike over hele Norge. Sjekk ut oppslagene på Gårdstun, men kikk gjerne også innom hovedoppslaget om Museer.