Gjennom Torghatten

Sist endret 29.11.2023 | Publisert 01.10.2023Fjell og hei, Natur, Nordland |

Anslått lesetid:

Torghatten er en av de mest særpregete fjellformasjonene vi har i Norge. Og vi har en god del av dem. Det morsomme med Torghatten er at vi ganske enkelt kan klatre opp og gjennom det berømte hullet.

Hullet i Torghatten – Geologien

Torghatten er navnet på et fjell på øya Torget sørvest for Brønnøysund i Nordland fylke. Alle som har vokst opp i Norge, og mange flere, vil kjenne fjellet mest på grunn av det karakteristiske hullet gjennom fjellets øvre del. De som ferdes på kysten kan ikke unngå å se det, for hullet er 160 meter langt (dypt), 35 meter høyt og 20 meter bredt. Vi ser det langt av lei.

Bildene under ble i hovedsak tatt på en ferd med Hurtigruta, mens det siste ble tatt på landeveien litt nordøst for Brønnøysund. Særpreget med Torghatten er tydelig på alle bildene.

Fjelltoppen er 258 meter over havet og har stått stødig over mange tusen år. Ikke desto mindre var det istiden (også her), som gravde seg inn i grunnfjellet. Noe av berget bestod av løsere masser enn andre, det oppsto frostforvitring og sprekkdannelse. Og det er i grunnen svaret på hvorfor vi fikk et hull.

Hva så med navnet? Vel, fjellet kan minne om utseendet til en hatt.

Hullet – Sagnet

En naturformasjon av dette kaliber kan ikke «bare» ha en naturlig forklaring. Og ganske riktig knytter det seg et sagn til hvordan hullet ble dannet. Kortversjonen er at Torghatten ble dannet da Hestmannen i skuffet kjærlighet skjøt en pil etter Lekamøya som rømte fra ham. Kongen i Sømnafjellet så dette og kastet hatten sin imellom, og pilen gikk tvers gjennom hatten og dannet hullet. Så rant sola, og alle ble til stein.

Vel, om du vil lese en litt mer fyldig omtale av sagnet, sjekk ut omtalen på Brønnøyguiden.

Gjennom hullet – turopplevelsen

Torghatten er selvsagt et svært populært turistmål. Den store populariteten skyldes ikke bare den spektakulære utformingen av det store hullet, men også at det er en ganske grei tur. Mange vil bruke mindre enn halvtimen på å gå opp til åpningen.

Stien er godt merket, og den er ikke minst blitt vesentlig oppgradert ved hjelp av sherpaer de siste årene. De har, som mange andre steder i Norge, lagt steintrapper opp etter den relativt bratte skråningen fra parkeringen.

Da Sandalsand kom hit sommeren 2023, var de i ferd med å avslutte arbeidet med trappene opp fra nord og gjennom selve hullet. Derimot var ferdsel ned på sørsiden stengt. De som leser denne artikkelen, skal vite at en rundtur antas å ville ta en time. Vi måtte altså gå samme vei tilbake.

Uansett, dette er en veldig kjekk liten fjelltur. Ikke bare er hullet spennende på avstand, men det er mektig å tre inn i den katedral som utspiller seg mellom de to åpningene. Det er høyt under taket, diverse konger har etterlatt sine signaturer på fjellveggene, og utsikten både mot sør og nord er aldeles henrivende.

Finn fram (kart)

Mange liker å dra på sykkeltur på denne delen av Helgeland, og syklister møter vi mange av når vi kjører (med bil) ut fra Brønnøysund til øya Torget og videre til parkeringen ved foten av Torghatten. Vi kommer altså dit med mer enn bare apostlenes hester.

Den som kjører bil vil finne at det tar ca. 20 minutter fra Brønnøysund sentrum. Vel framme lar det seg gjøre å parkere gratis, men på P-plass må man betale. Følg bare skiltingen så går det bra.

Les mer

Dersom du vil lese deg litt mer opp på Torghatten kan du starte med Visit Helgeland. Også Kystriksveien har en omtale. På Wikipedia finner du leksikalsk informasjon, altså av en annen karakter. Tursiden Ut har et alternativt forslag, nemlig en litt krevende tur til toppen av fjellet. Ellers må vi som ofte ellers framheve nettsiden NordNorge.

Sandalsand har som kjent omtaler fra andre turer i fjell og hei i Norge, og dessuten andre artikler fra kommunen vi er i, Brønnøy, foruten mange flere fra Nordland fylke.

Som nevnt innledningsvis har vi noen særpregete fjellformasjoner i Norge. Har du vært på Preikestolen eller Kjeragbolten, for eksempel? Eller hva med Jutulhogget og Gloppedalsura? Finn flere oppslag om naturfenomener i Norge.