Nore og Uvdal bygdetun

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 19.06.2023Buskerud, Gårdstun, Museer |

Anslått lesetid:

Nore og Uvdal bygdetun samler 17 gamle bygninger av ulike slag. Vi er høyt i skråningen over Numedalslågen og legger gjerne turen innom.

Bli med en tur opp i lia

Inne på Nore og Uvdal bygdetun står en av landets 28 gjenværende stavkirker, Uvdal stavkirke. Kommunen har også en annen stavkirke, Nore, men har valgt å samle sin samling av andre eldre bygninger her ved førstnevnte. Det er sikkert praktisk, og beliggenheten og utsikten er strålende.

Den gamle Opdal prestegård rådde tidligere grunnen her ved stavkirken. Fra tiden som prestegård står to bygninger igjen. Den ene er stolestua som var bolig for kapellanen fra 1750-1816. Da stavkirken ble nedlagt som kirke i 1893, og en ny kirke ført opp noen kilometer mot nord, fikk kommunen overta bygningen. Det er tiden etter som har gitt navn til bygget, for den fungerte som skolestue for småskolen fram til 1960-tallet.

Videre fra den gamle prestegården står Prestegardsburet (1764) igjen. Det er fredet. Dertil kommer altså alle bygninger som de har flyttet hit fra nær og fjern. Det handler om en stue fra Grønneflåta, et stabbur fra Nord-Grekvar, en seterbu fra Glopphovdstulen, en seterløe fra Dakkeset, en seterstall fra Jøranset, fjøs fra Fønnebø søre, stall fra Toen, låve fra Borge, kårstue fra Sønstebø mellom og kornmagasin fra Bakkeplass/Lund.

Til sammen skal der være 17 bygninger av ulike slag i Nore og Uvdal bygdetun. Det eies og driftes av Nore og Uvdal kommune som inviterer til en aktivitetsfylt sommer med en rekke forskjellige tilbud.

Sandalsand kom hit like før sesongstart og fikk dessverre ikke oppleve åpne bygninger eller stavkirke. Jeg kunne tenkt med noe bedre skiltforklaring på stedet om de forskjellige bygningene. På nett finner vi absolutt ingenting, ut over opplistingen min ovenfor som er hentet fra Kulturminnesøk. Det var utenfor sesong fritt fram å vandre inn i bygdetunet. Som bildene viser, så går det i laft på dette stedet.

Finn fram (kart)

Vi finner Nore og Uvdal bygdetun ved lokalveien Kirkebygda som løper parallelt med hovedveien gjennom Numedal, Fv40. Lokalveien starter og slutter ved hovedveien og går i en slak bue et stykke opp i lia, nord for Numedalslågen.

Enten man tar den ene eller andre avstikkeren opp Kirkebygda, vil man se skilt til stavkirke og bygdetun fra Fv40. Merk at i nordlig ende ligger Uvdal kirke (1893) kloss i hovedveien. Den er i dragestil og kan fort misforstås til å være selve stavkirken. Det er en flott bygning som drar på veksler på historisk norsk byggeskikk, og er vel verdt et stopp.

Les mer

Du vil finne informasjon om bygdetunet hos Uvdal.no. Bygdetunet holder daglig åpent i hele juni, juli og august fra 10-18.

Sandalsand har tidligere omtalt Uvdal stavkirke. En anbefaling er å la en kjøretur opp eller ned Numedal bli en opplevelsesferd tilbake i tid. Dalen rommer flere kirkelige og sekulære bygninger fra middelalderen.

LES MER: Biltur opp Numedal

Slå opp andre artikler fra Nore og Uvdal kommune og Buskerud fylke.