Lysefjorden – Turen til Kjerag

Sist endret 09.01.2023 | Publisert 08.03.2012Fjell og hei, Rogaland |

Anslått lesetid:

Dette er en spektakulær fottur fra Øygardsstølen («Ørneredet») til Kjerag med utsikt ned til Lysebotn og Lysefjorden. Turen til Kjerag ender på Kjeragbolten.

Lysefjorden i sørvest-Norge er det perfekte eksempel på en norsk fjord: Stupbratte fjellsider, vilt landskap, spektakulær utsikt, og mye vær. Fjorden utgjør også et utmerket område for talløse fotturer. Dette er en av dem.

 

Opplevelser

1000 meter rett opp fra et av Norges mest spektakulære fjorder, Lysefjorden, er klippen Kjerag og den forbløffende kampesteinen Kjeragbolten de endelige målene for en perfekt tur. Teksten, bildene og videoen nedenfor viser og forklarer nesten alt. Det må simpelthen oppleves.

Legg merke til at bolten og klippen kun nås til fots, oftest på stien fra besøkssenteret ved Øygardsstølen. Bilveien opp fra Lysebotn til senteret med sine krappe kurver, er en opplevelse i seg selv. Besøksenteret heter «Ørneredet » antakelig fordi det formelig henger fritt ut over fjellsiden. Plasseringen er 634 meter over Lysebotn, det lille samfunnet ved enden av Lysefjorden. Det er svært få faste innbyggere her inne lenger, men Lysebotn våkner i løpet av sommermånedene til liv med besøkende fra hele verden. Mange kommer hit av en helt spesiell grunn: Basehopping fra Kjerag.

 

Rogaland - Forsand - Kjerag

Opp den tredje bakken med en fantastisk utsikt ned til Lysebotn

 

Turen inn

Fotturen er ganske anstrengende, men du får til gjengjeld en spektakulær utsikt hele veien. Gi deg selv 2-3 timer til å komme inn fra Øygardsstølen. Ta på deg tursko, og ta med deg varme klær og en god matpakke.

Det er tre bakker du må forsere. Den første starter ved senteret og er utstyrt med lenker boltet fast til fjellsiden slik at du lettere skal kunne dra deg oppover. Eller få støtte når du skal nedover på glatte svaberg. Når du kommer opp på toppen av den første bakken får du en lett vei ned noen minutter, akkurat nok til å hente inn pusten. Stien er godt merket med røde T-er malt på steiner med korte mellomrom.

 

Rogaland - Forsand - Kjerag

Kjeragplatået er lett å gå over, framover mot varden (lengst framme mot høyre) og bolten (retning venstre).

 

Den andre klatreetappen er den enkleste. Deretter går stien ned litt før den tredje og lengste stigningen tar til. Den tredje bakken er også den mest spektakulære med fantastisk utsikt over fjellene og fjorden dypt under. På toppen er det et platå som gjør at resten av veien er enkel og avslappende.

Den siste strekningen mot kampesteinen (bolten) følger en kløft mellom klippene. Et stykke frampå vil du få øye på bolten der den er kilt fast mellom to bergnabber. Den er faktisk ikke vanskelig å komme ut på, rent fysisk. Det er mer et spørsmål om mental kontroll og din egen kroppsbalanse. Du kommer deg ut fra bak den store steinen til venstre på dette bildet.

 

Rogaland - Forsand - Kjeragbolten

Gal mann på Kjeragbolten. (..forfatteren..)

 

Stien ut er imidlertid temmelig smal, og et fall utenfor stupet er dødelig. Den første gangen jeg var ute på Kjeragbolten og skulle hoppe tilbake, var det en ukjent dame som plutselig trengte seg framover på stien og skulle ut på bolten. Hun sendte meg nesten utfor stupet. Hun virket svært nervøs og tok øyensynlig ingen andre hensyn enn til seg selv og sitt forsett. Det var for meg mye mer skremmende enn bolten i seg selv.

 

Noen råd

Jeg vil anta at de fleste som går Kjeragturen drar til «bolten» først, men mitt råd er å fortsette videre til klippen. Sitt ned (eller legg deg ned) ved siden av varden og ta en titt 1000 meter ned. Det er en utrolig opplevelse! Hvis du er heldig vil det være en båt som passerer langt der nede og gir deg riktig følelse av proporsjoner. (Tenk forresten på at Preikestolen er 400 lavere enn der du nå er.)

Kjerag og Lysebotn har blitt kjente steder for basehoppere. Det er ikke noe jeg gjør selv, men jeg har observert disse karene som setter rett ut fra fjellkanten med ville hyl. Et kjempe adrenalin kick! For egen del får jeg nok kick av denne turen opp til Kjerag. Se bare denne videoen. (Den foreligger også på eget oppslag.)

 

 

Finn fram

Det er ikke lett å komme hit med offentlig transport. De fleste kommer i bil over fjellet fra Sirdal, på en sommervei som normalt åpner i slutten av mai. Det går båter fra Stavanger eller lengre ute i Lysefjorden inn til Lysebotn, et par ganger om dagen. Noen av båtene tar biler med. Vær nøye med å sjekke rutetidene på nett. Merk at dersom du kommer uten bil til Lysebotn, har du en veldig lang stigning opp til utgangspunktet inn til Kjerag. Det er den stigningen som du ser på TV hver sommer, motbakkeløpet på rulleski. Se om det er mulig med skyss/taxi fra Lysebotn opp. 

Parker på Øygardsstøl for å gå den beskrevne turen, eller lenger oppe i bakken for en noe mindre strevsom start. Dersom du kommer vandrende over fjellet andre steder fra, f.eks opp fra Flørli eller fra Langavatn, er det ganske andre turer. Der er servering på Øygardsstøl, eller Kjerag Cafe & Restaurant som den markedsføres under. For praktisk informasjon vil jeg bare vise til nettsiden til VisitKjerag. Se også artikkelen nederst om det å ta båt på Lysefjorden.

Området her ligger i Sandnes kommune i Rogaland, og grenser til Sirdal i Agder

 

 

Kartet under viser Lysefjorden med en svart strek innerst som viser den omtalte turen. Det har for Kjerag som for Preikestolen (og Trolltunga lenger nord) vært en sterk vekst i antall besøkende. I 2017 ble det ført opp en steinbygd nødbu på stien inn, for været kan være omskiftelig her inne. Videre er det gjort mye for både å utvide parkeringskapasiteten og forbedre traseen inn i fjellet. I 2017 var der om lag 70.000 som la turen inn, opp fra ca. 40.000 tre år tidligere. Nå øyner man snart et sekssifret besøkstall.

 

Lysefjorden rundt - Kjerag

Her vises akkurat denne turen inntegnet på turistforeningens Lysefjord Rundt-kart.

 

Les mer

Kikk gjennom denne listen med artikler i Lysefjord-serien

(0) Introduksjon
(1) Lysefjorden med båt
(2) Ulvaskog
(3) Preikestolen
(4) Songedalen
(5) Kjerag
(6) Vinddalen

Her ser du noen bilder som du kan klikke for større versjoner av. Noen av dem går også fram av videoen over.