Lysefjorden – Fotturen inn Songedalen

Sist endret 09.01.2023 | Publisert 08.03.2012Fjell og hei, Rogaland |

Anslått lesetid:

Vi er på vandretur langs Lysefjordens nordlige del, vel og merke i Songedalen som går parallelt med fjorden og uten utsikt til den. Det gjør ingenting, for det er vakker natur og en flott tur. Imidlertid er den veldig lang, hele 34 km. 

Lysefjorden i sørvest-Norge er det perfekte eksempel på en norsk fjord: Stupbratte fjellsider, vilt landskap, spektakulær utsikt, og mye vær. Fjorden utgjør også et utmerket område for talløse fotturer. Dette er en av dem.

 

Opplevelser

Stavanger Turistforening har denne informasjonen (utdrag): «Langs bilvei til Helmikstøl. Derfra på traktorvei og langs kraftlinjestrekk til Songedal gard. Lett, skogkledd terreng langs vakker elv» (…) Fra Songedalen går turen gjennom «flere idylliske partier selv om løypa går langs kraftlinjer og dels på vei.»

Ruta er: Songesand – Helmikstøl – Songedalen – Daladalen – Håhellervatnet – Fyljesdalen – Lysebotn.

Vi dro innover dalen på fredag ettermiddag og overnattet på Songedalen fjellgard, tilhørende Stavanger turistforening. Neste dag gikk vi rolig innover dalen og over et skar til Fyljesdalen. Her var det praktfullt. Videre oppover et nytt skar vil du kunne oppleve et minnesmerke over et engelsk glidefly som styrtet her inne i 1942, på vei til Rjukan.

Tungtvannsaksjonen var jo som kjent egentlig flere aksjoner. Det første forsøket (Operasjon Freshman) var med bruk av britiske commandosoldater som skulle flys inn i glidefly og lande på vidda. I november 1942 tok to bombefly med seg hvert sitt glidefly av fra en base i Skottland. Været ble dårlig, de fant ikke de utplasserte landingslysene lenger øst, og gjorde begge vendereis. Et av bombeflyene med sitt glidefly styrtet ved Helleland i Sør-Rogaland. De overlevende ble fraktet til Bakkebø i Egersund og henrettet der. Det andre glideflyet styrtet her i dalen med 17 soldater om bord. Åtte av dem ble drept på stedet, mens de ni andre ble tilfangetatt av tyskerne og henrettet. Mange ligger i dag stedt til hvile på Eiganes gravlund i Stavanger.

Etter dette treffer du på en anleggsvei fra kraftutbygging i området, og er overlatt til asfaltunderlag for resten av turen ned til Lysebotn. Her ser du en video fra turen inn Songedalen. Videoen er også lagt inn i et eget oppslag.

 

 

Praktisk

Det går slakt oppover Daladalen og Songedalen, i lettgått terreng. Mot slutten, før vi møter anleggsveien, er det et par stigninger.

 

 

Lengden på denne turen kan lett bli kuttet med et par km i starten ved å parkere ved gården Helmikstøl, i stedet for ved ferjekaien på Songesand. På slutten kan ytterligere kilometer kuttes ved å bestille en taxi opp fra Lysebotn for å unngå den lange asfaltveien. Det gjorde vi.

Vi overnattet på turistforeningen sitt anlegg i Lysebotn og tok rutebåt ut fjorden på returen søndag. En av bilene hadde vi plassert på Forsand, og med den kunne vi hente de andre bilene i Songesand. Til Songesand kommer man langs Fv13 via Årdal i Hjelmeland, og så over Lyngsheia. Med litt planlegging går alt.

 

Lysefjorden rundt - Songedalen

Dette er bruttoruten omtalt i artikkelen, inntegnet på turistforeningens Lysefjordkart.

 

Les mer

Kikk gjennom denne listen med artikler i Lysefjord-serien

(0) Introduksjon
(1) Lysefjorden med båt
(2) Ulvaskog
(3) Preikestolen
(4) Songedalen
(5) Kjerag
(6) Vinddalen

Her er bilder fra denne fotturen. Klikk for å se dem i større versjon. Flere av dem framkommer også i videoen.

 

Pin It on Pinterest

Share This