Lysefjorden – Turen over Vinddalen

Sist endret 09.01.2023 | Publisert 08.03.2012Fjell og hei, Rogaland |

Anslått lesetid:

Turen over Vinddalen til Flørli er en av flere fotturer rundt Lysefjorden. Akkurat dette ble en meget fuktig tur. Vi gikk opp fra Espeland, opp Vinddalen til turistforeningshytta Skåpet og bratt ned til Flørli ved fjorden.

Lysefjorden i sørvest-Norge er det perfekte eksempel på en norsk fjord: Stupbratte fjellsider, vilt landskap, spektakulær utsikt, og mye vær. Fjorden utgjør også et utmerket område for talløse fotturer. Dette er en av dem.

Artikkelen ble først publisert i 2012, men er forsøkt holdt oppdatert med ny informasjon siden, sist våren 2020.

 

Opplevelser

Turen på 12 km starter på parkeringsplassen ved Espeland og følger en elv opp Vinddalen. Uansett håper jeg dere slipper det veldig våte underlaget vi fikk. Små bekker var blitt til strie stryk oppover Vinddalen. Da vi nådde toppen ved hytta på Skåpet var det en rimelig flat og lett tur videre. Etter en stund kommer du likevel ut på et heng hvor stien fører deg nokså bratt nedover til Flørli ved Lysefjorden.

Stavanger turistforening åpnet i 2016 en ny, og rimelig spektakulær hytte (rettere sagt flere småhytter) på Skåpet. Samme forening tilbyr også overnatting nede i Flørli.

Det er egentlig en lettgått tur i flott natur, og den er godt merket med bruer over elva. Videoen under foreligger også i et eget oppslag.

 

 

Flørli er nå forlatt, men ble bygget opp som et lite samfunn under byggingen av et kraftverk. Det er ingen veier som fører hit, og bortsett fra stiene over fjellet er den eneste måten å komme til Flørli å ta båt på Lysefjorden.

Flørli har i de senere år blitt et populært reisemål pga. av sine trapper. De 4444 trappetrinn av tre fører fra havnivå og 740 meter opp i høyden. Denne trappen («stairway to heaven») hevdes å være den lengste tretrappen i verden.

Les spesialartikkelen om stedet og kraftstasjonen Flørli.

 

Nu er jeg stålsatt, jeg føler det bud der byder i høyden at vandre! Mit lavlands liv har jeg leved ud. Her oppe på vidden er frihet og Gud. Der nede famler de andre. (Henrik Ibsen)

 

Praktisk

Til parkeringsplassen på Espedal kommer du med bil fra Forsand, men ettersom du skal over fjellet kan det nok best passe at dere bruker to biler. Deretter er det bare å sjekke ferjeruta ut fjorden. BestillingRutetider. Vi overnattet på en av Turistforeningens hytter i Flørli, se lenke ovenfor.

 

 

Lysefjorden rundt - Vinddalen

Ruten inntegnet på turistforeningens Lysefjordkart

 

Les mer

Dette er siste artikkel i denne serien. Hvis du vil lese mer om norske fjorder i den engelskspråklige del av Sandalsandse her

Kikk gjennom denne listen med artikler i Lysefjord-serien
(0) Introduksjon
(1) Lysefjorden med båt
(2) Ulvaskog
(3) Preikestolen
(4) Songedalen
(5) Kjerag
(6) Vinddalen

Området her ligger i det som tidligere var Forsand kommune, nå Sandnes kommune i Rogaland.

Klikk for å se disse bildene i større format. Du finner dem i grunnen i videoen også.