Lysefjorden i sørvest-Norge er det perfekte eksempel på en norsk fjord: Stupbratte fjellsider, vilt landskap, spektakulær utsikt, og mye vær. Fjorden utgjør også et utmerket område for talløse fotturer.
Orientering
Fjorden er 42 km lang fra Lysebotn helt innerst og til utløpet ved Forsand. To av landets mest berømte og besøkte fjellformasjoner ligger ved fjorden: Preikestolen og Kjerag.
Fjorden går i om lag en øst-vest retning. Nær utløpet ligger eneste bro over fjorden. På sørsiden er der bilvei fra Forsand innover mot Fossmork et stykke. Det er også her vi finner eneste faste bosetning på sørsiden. Fossmork ligger omtrent vis-a-vis Preikestolen på nordsiden av fjorden. Størsteparten av både sørsiden og nær sagt hele nordsiden av fjorden er veiløs. Et unntak er veien som går over fjellet fra Årdal i nord og kommer ned til Songesand omtrent midtveis i fjorden. Også i Songesand er der fast bosetning.
Veiforbindelse er det også fra Sirdal i Agder til Lysebotn innerst i fjorden, men det er kun om sommeren. Den åpner normalt midt i mai når snøkanonene har fått brøytet seg fram. Lysefjordområdet er delt mellom Strand (deler av nordsiden, inklusive Preikestolen) og Sandnes kommune (resten). Vi er i den delen av Rogaland som kalles Ryfylke.
Fotturer i fjellheimen rundt fjorden
For noen år siden merket Stavanger Turistforening 140 km med stier og ga ut et kart med 10 dagsturer under tittelen «Lysefjorden Rundt». Noen av dem har jeg tatt, andre turer er gjennomført i tilpassede versjoner, og atter andre har jeg til gode å gjøre. På Sandalsand foreligger det flere artikler og videoer fra turene. Hver video åpner med Turistforeningens kart som viser omtrent hvilken rute som ble filmet og fotografert.
Det foreligger på Sandalsand flere turbeskrivelser fra området rundt Lysefjorden.
Ulvaskog: Dette er en kjekk tur fra parkeringsplassen på Botneveien via Ulvaskoghytta til Preikestolhytta (fjellstua).
Preikestolen: Preikestolen er kort og godt en av hovedattraksjonene i Norge. Noen vil si mer: Lonely Planet har publisert «1000 Ultimate Sights». Preikestolen er på toppen av deres liste over «mest storslåtte utsiktspunkter».
Songedalen: Vi er på vandretur langs Lysefjordens nordlige del, vel og merke i en dal som går parallelt med fjorden og uten utsikt til den. Det gjør ingenting, for det er vakker natur og en flott tur. Imidlertid er den veldig lang, hele 34 km.
Kjerag: Dette er en spektakulær fottur fra Øygardsstølen («Ørneredet») til Kjeragfjellet med utsikt ned til Lysebotn og Lysefjorden. Turen ender på Kjeragbolten.
Vinddalen: Dette ble en meget fuktig tur fra Espeland, opp Vinddalen til turistforeningshytta Skåpet og bratt ned til Flørli ved fjorden.
Ferdsel på fjorden
I gamle dager rodde man på kryss og tvers for å besøke naboen. På 1900-tallet kom det en serie kraftutbygginger og rutetrafikk ble satt inn. Den slags virksomhet finner vi i stor grad fremdeles, men i stor grad er det turisme og fritidsreiser som dominerer dagens ferdsel på fjorden.
Hva kan vi så oppleve langs Lysefjorden? En rekke steder er det mulig å komme i land, eller stige om bord. Det være seg om man har vært på tur over fjellet, skal til sin fritidsbolig, eller simpelthen er på organisert tur for å oppsøke en vill og vakker natur. Sjekk ut denne artikkelen:
Lysefjorden med båt: Finn ut hva du kan oppleve ved å dra fra ende til annen på Lysefjorden, sjøveien. Bli også kjent med hvordan du rent praktisk skal gjennomføre opplevelsesreisen. Bli med forbi steder som Flørli, Kallali, Songesand, Bakken og Brattali, og kikk opp mot noen av landets mektigste og mest berømte fjellformasjoner: Preikestolen og Kjerag.
Andre opplevelser i området
Vi er i Sandnes kommune. I området finnes det også andre severdigheter som man gladelig vil kunne stoppe opp litt for å oppleve. Her på Sandalsand vil du kunne lese artikler fra:
Landa og drømmen om en levende fortidslandsby: Midt mellom høner og geiter finner vi ikke bare rester av, men hele bygninger oppført som de en gang måtte ha stått – i bronsealderen og jernalderen. Vi skal til landets første og eneste utgravde forhistoriske landsby.
Flørli kraftstasjon: Det var elektrosmelteverk det skulle bli her i Lysefjorden. Med tyske interesser i ryggen ble det satt i gang med den grunnlagsinvestering ethvert smelteverk langs Vestlandet startet med, nemlig utbygging av et vannkraftverk.
Nasjonal turistveg Ryfylke: Vi starter helt sør i Vestland, men mesteparten av ruten går i indre deler av Rogaland, i den regionen som kalles Ryfylke. Her er vi tett på både fjord og fjell, i et landskap rikt på kulturminner og med noen av landets mest spektakulære naturopplevelser både i starten og henimot slutten på ferden.
Gamle steinbroer i Rogaland (5) Ryfylke: Vi skal i denne femte artikkelen oppsøke fem broer fra 1800- og tidlig 1900-tall i kommunene ex-Forsand nå Sandnes, Strand og Hjelmeland.
Norges alternative nøtteskallrunde: I et nøtteskall kan man billedlig talt samle mange fortettede opplevelser. Sørvest i landet har vi en kombinert båt- og biltur som framviser det ypperste av hva vi forbinder med Norge.
Det har seg jo slik at vi har en rekke naturattraksjoner i området, og vi har nevnte kulturattraksjoner. De som planlegger en tur eller to hit, bør vurdere å svippe innom Lysefjordsenteret like ved ferjekaien på Oanes. Aktiviteter finner vi for øvrig flere av: Turistforeningen har Preikestolen Basecamp ved sin fjellstue, på Flørli er der kunstutstillinger i det gamle kraftverket og verdenssensasjonen 4444 trappetrinn fra fjord til fjells. I Lysebotn kan de garvede basehoppe fra Kjerag, og vi andre kan se på. I Lysebotn arrangeres årlig TV-sendt rulleskiløp opp til Øygardstøl som ledd i Blinkfestivalen i Sandnes.
Slå opp for eksempel på nettsidene VisitKjerag og Visit Stavanger og Ryfylke og let fram enda mer.
En spilleliste med videoer
Se alle videoene i denne spillelisten med en gang, enten nedenfor eller på YouTube. Musikken er av de norske klassiske komponistene Edvard Grieg og Christian Sinding. Sett deg tilbake og nyt de neste 25 minuttene!