Jugendbyen Ålesund

Sist endret 02.02.2022 | Publisert 04.06.2012Møre og Romsdal, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

Natten til 23. januar 1904 ble trehusdelen av Ålesund sentrum ødelagt i brann. Gjenoppbyggingen ga oss Jugendbyen Ålesund.

 

Katastrofen i 1904

850 bygninger ble tatt av flammene, og 230 stod igjen. Over 10 000 mennesker mistet sine hjem og alt de eide. Ganske sikkert gikk også arbeidsplasser tapt, men heldigvis gikk bare ett menneskeliv med i brannen.

Katastrofen fikk store avisoverskrifter over hele verden og en større gjenoppbyggingsinnsats fant sted, finansiert av midler fra givere i både Norge og utlandet. En av de mest ivrige sponsorene var den tyske keiser Wilhelm II. Han var som kjent en sann Norgesvenn og tilbrakte alle sine sommerferier gjennom flere tiår i Norge.

 

Gjenoppbygging som Jugendbyen Ålesund

Ålesund ble i løpet av de neste tre årene gjenoppbygget, denne gangen ved hjelp av stein som byggemateriale. Arkitekturen var hovedsakelig «Art Nouveau»-stil, det som vi i Norge betegner «Jugendstil» med tårn, spir, gavler og fantastiske ornamenter. Det ble ikke anvendt mønstertegninger, noe som ga de nye bygningene svært individuell utforming. 

Vi finner denne stilen igjen i flere norske byer, men ingen steder i så omfattende grad som i Ålesund. Hovedstaden i Latvia, Riga, har fått verdensarvstatus blant annet som følge av sin jugendarkitektur.

 

Noen tanker

Denne artikkelen om Jugendbyen Ålesund er dessverre altfor kort, selv om den er blitt utvidet med tiden. Den var opprinnelig laget for å akkompagnere videoen jeg laget i 2012 etter et besøk det året. Bildene over er fra samme besøk, og de finner man igjen i videoen i animerte versjoner. Det ligger også noe mer tekstlige forklaringer i videoen, men Ålesund fortjener mer. Mye mer. 

Heldigvis returnerte jeg i 2021 og oppsøkte denne gangen byens severdigheter mer grundig.  Det vil derfor komme flere artikler, både fra sentrumsgatene, 4-5 museer og en middelalderkirke. Akkurat denne artikkelen får vi la ligge som den er, tenker jeg. Videoen og bildene over er begrenset til sentrumsgatene og fra turen opp til Aksla, det henrivende utsiktspunktet.

 

Denne videoen viser gatebildet fra 2012, fortsatt veldig mye som det ble gjenoppbygd for mer enn hundre år siden. En vakker by.

 

Les mer

Sjekk følgende lenker til videre lesing på Sandalsand.