Ta vare på dine fotograferte minner

Sist endret 29.01.2022 | Publisert 01.09.2021Medieartikler |

Anslått lesetid:

Hvordan ta vare på dine fotograferte minner? Da vi gikk inn i det nye årtusenet, hadde jeg en digital oppvåkning. Jeg skulle bli heldigital på foto og video, og alt gammelt skulle digitaliseres. Det første digitale videokamera kom i hus i 2001 og det første rene digitale fotoapparat året etter. Men det var bare én del av min digitale drøm.

Digital på nye medier

I løpet av de følgende ti årene gikk jeg fra en analog status i det å ta stillbilder og bevegelige bilder, til den heldigitale verdenen av HD-video og digitalt speilreflekskamera.

Her er en video som kombinerer bilder og video fra ferien i 2002. Alle stillbilder og bevegelser ble tatt med det første DV-tape kameraet. Jeg kunne konkludere: Fremtiden så lys ut.

Selvfølgelig er det 20 år senere sporadiske skyer: Det kommer stadig spørsmål om flytting av innhold fra kamera til datamaskinen. Jeg stiller ofte spørsmålstegn ved den tekniske kvaliteten på kameraene, og hvordan man kan produsere tapsfrie reproduksjoner av mediene. Ikke minst er det en bekymring for kvaliteten på fotografen, personen bak kameraet.

Alt det er nå historie, og det er lenge siden tusenårsskiftet. Vi kommer nå til et annet aspekt av drømmen min. 

Konvertering av gamle medier til en digital plattform

Min digitale drøm handlet nemlig ikke bare fotograferte minner, nåtid og framtid. Jeg satt med tusenvis av analoge bilder og dager med videoinnhold på foreldede teknologiske plattformer. De ropte høyt etter oppmerksomhet, ivrige etter å bli digitalisert.

Det er denne digitaliseringsjobben du skal få lese om i de tre neste artiklene. Jeg diskuterer den enorme oppgaven med å lage en digital samling av medier i en serie artikler.

Artikkelserien beskriver Sandalsands historikk knyttet til fotografier og video. Serien ble først publisert i 2012 på Sandalsand Global (Taking care of your photographed memory). Du leser nå en norsk oversettelse, bearbeiding og oppdatering per 2021.