Ågesentunet i Stavanger

Sist endret 21.03.2022 | Publisert 06.09.2014Gårdstun, Rogaland |

Anslått lesetid:

Til og med i Stavanger kan vi finne et gammelt gårdstun, komplett med låvebro og våningshus. På Ågesentunet i Hillevåg er det likevel lenge siden det var gårdsdrift.

 

Bakgrunn

Denne eiendommen var opprinnelig del av den store Bispeladegården i Stavanger. Fra tidlig 1800-tall ble det en husmannsplass under Sandviggården. I 1820 fikk Åge Ågesen fra Hjelmeland bygsle bruket. Rundt det som i dag har bybebyggelse opp Haugåsveien var det Ågesen ryddet lyngen bort, visstnok med bare nevene.

 

Rogaland - Stavanger - Ågesentunet

Tunet sett nedenfra

 

Ut over i århundret gikk bruket i arv i nye generasjoner sønner, hvorav alle bar navnet Åge. Sønn av Åge III fikk oppleve et brudd med tradisjonen ved å få navnet Nils ved fødselen. Nils Ågesen solgte så gårdsbruket til Stavanger kommune. Det var i 1973.

Siden det har Ågesentunet blitt nyttet som sosialkontor og i mange år som eldresenter for Hillevåg bydel. Det er Nasjonalforeningen som driver tunet til sine aktiviteter, men det leies også ut til selskaper.

 

Rogaland - Stavanger - Ågesentunet

Parti inne i selve gårdstunet

 

Opplevelser på stedet

Det er en ganske stor låvebygning her med flere akser. Dessuten står det et våningshus på eiendommen. Det hele ser ganske så idyllisk ut, selv om trafikken går tett i Haugåsveien like ved siden av, og Kilden handlesenter er like over veien.

Kikk gjerne også på disse bildene. De er klikkbare og kan åpnes i større format.

 

Praktisk

Det er en parkeringsplass ved tunet, men det går også an å parkere ved butikkene i området. Om man da ikke skulle komme med sykkel eller til fots.

 

 

Les mer

Artikkelen er basert på Gunnar A. Skadbergs hefte om «Bydelen vår» (ikke lenger tilgjengelig på nett).

LES MER: Alle Sandalsands artikler fra Stavanger

LES MER: Kommunegårdene i Stavanger