Topptur til Nipen og Knott på Rennesøy

Sist endret 19.03.2022 | Publisert 17.04.2020Fjell og hei, Rogaland |

Anslått lesetid:

Nipen med gress rundt toppen og Knott med einer, er to topper på samme tur. Vi er på Rennesøy i Boknafjorden. Dette er Utsiktsturen med stor U. Vi kom i solskinn, vindstille og behagelig vårtemperatur. Det kunne ikke bli bedre. 

Opplevelser

Orientering

Turnettstedet Ut holder rundturen til å være 3,1 km. Vel, vi måtte parkere borte ved hovedveien og målte 5 km fram og tilbake. Uansett, dette er ikke en veldig lang tur. Rundturen er ikke uten stigninger eller bratthell. Noen hell er veldig bratte, mens stigningene er jevne. På det hele er dette en tur for svært mange. Noen velger kanskje å gå fram og tilbake på nedre vei, ved sjøen, andre oppe i høyden. Vi valgte kombien. 

Dermed var det å legge bak seg Bø gård, men sine nye og gamle våningshus og begi seg oppover gressbakkene. For det er gressbakker det er, og veldig lettgåtte også – om enn stigende. Et tre passeres, med mengder av heklede greier hengende fra greinene.

Nipen

Videre oppover mot Nipen, vårt første turmål, bærer det med en brattkant ute til høyre (som vi ikke ser ned i) og med heielandskap og traktorveier ut mot venstre synsrand. Etter et par pustepauser er vi nådd toppen av Nipen (drøye 100 moh.). Her er der en postkasse med gjestebok, eller hva vi skal kalle en bok hvor ankomne skriver inn sine navn og dato for besøket.

Hovedstien synes imidlertid å følge skråningen rett fram utenom toppen, så det er vel smak og behag om man vil nå denne toppen før fortsettelsen. 

Knott

Vi tar nedover til lavere lende. Her er der stiskille med skilt. Det peker nedover mot Hesthammeren, hvor vi skal gå etterpå. Vi har imidlertid peiling på neste topp, Knott. Oppover bærer det, og på toppen (110 moh.) er der om mulig enda bedre utsyn i det vakre vårværet. Dette er stedet for rast, eventuelt litt under toppen om det skulle blåse for mye. 

Hesthammer

Nedstigningen til Hesthammer er bratt, og noen vil kanskje velge å gå motsatt runde. Bratthellingen er imidlertid temmelig kort og snart er vi nede. Hesthammeren var i jernalderen bosted for minst en storfamilie, med to langhus (26 og 24 meter lange) og et antall husdyr. Vi raster på nytt ved gravhaugen like over en stupbratt kant ned i sjøen, før vi vender tilbake mot gården Bø langs en meget grei tursti. Den virker å være århundre gammel. 

Dette var en kjekk tur, ikke minst fordi den både er lettgått og gir så fantastisk utsikt mot nord og vest. 

Her er bilder fra turen:

Finn fram

Ta av E39 noen få kilometer før Mortavika, ferjestedet ved Boknafjorden. Vi er da ved steinkirken på Sørbø. Følg skiltingen fram mot Reianes. Etter Sørbø grendahus tar man inn mot Bø (se P-skilt). Parkeringsplassen finner vi ved gården Bø. Vi kom i lemminga og ble henvist til P-plass ved grendahuset. Det ga oss 650 meter ekstra tur, hver vei. Helt greit. Fra Tjensvollkrysset i Stavanger tar det ca. 30 minutter å kjøre hit.

Kartet under viser fotturen omtalt i denne artikkelen (rød runde), men også Reianes rundt (blå farge), omtalt i annen artikkel.


Les mer

Dette turområdet med Nipen og Knott på Rennesøy, er et av tre områder på øya som samlet utgjør ett av 46 «utvalgte kulturlandskap i jordbruket» i Norge. Du kan lese om hele ordningen med utvalgte kulturlandskap i Norge, og en annen artikkel som dykker ned i denne ene på Rennesøy.

Hovedsiden med Fotturer har flere turbeskrivelser fra dette spesielle landskapet på Rennesøy: