La Feedly levere dine favorittnyheter

Sist endret 23.05.2024 | Publisert 19.08.2023Publisering |

Anslått lesetid:

Feedly er en nyttig tjeneste. Tenk på all tiden du bruker på å lete opp dine favorittnettsider for å se om de har lagt ut nytt innhold i det siste. Slutt å gjør det, og følg mitt råd.

Jeg følger cirka 150 reiseblogger og tidsskrifter som publiserer nytt innhold daglig, ukentlig eller tilfeldig. Nye nettsteder legges til på listen min fordi de produserer interessant innhold. Uansett, jeg kan umulig besøke hvert eneste nettsted – ikke engang nå og da.

Det er derfor jeg bruker Feedly. Dette er en webtjeneste som er gratis å bruke, selv om de også har en Pro-versjon.

Feedly Desktop 2023
Spennende forside

Her er hva du gjør

1. Du registrerer deg med Google-, Facebook- eller e-postkontoen din, og så er du inne.

2. Når du er der, begynner du å legge til nettadresser i Feedly. Gjør dette manuelt, etter forslag fra Feedly, eller ved å importere bokmerkene dine.

3. Etter at du har lagt til nye nettsteder, begynner Feedly å lete etter det nyeste innholdet og gjør det hver gang du oppdaterer siden.

Hva skjer?

Wikipedia skriver at RSS, også kalt «levende bokmerker» eller «nyhetsmating», er en ordning der en nettleser på en datamaskin henter nyheter eller annet materiale fra Internett fortløpende og automatisk. 

I utgangspunktet sjekker Feedly opp RSS-feedene produsert av de nettsteder du selv velger ut. Feeden som Feedly gjengir vil være i form av et bilde med en tittel, ofte med hele artikkelen også – avhengig av innstillingene på det aktuelle nettstedet. Nettsteder av typen magasiner eller tidsskrifter vil ofte ha en betalingsmur for noen av sine oppslag. Feedly trenger ikke gjennom den. Nettsider som har alt sitt bak en betalingsmur, er det lite nyttig å legge inn her.

Feedly tilbyr mange måter å vise resultatene på. På skjermdumpen nedenfor vises et utvalg av reisebloggene jeg følger til venstre, mens de siste, uleste artiklene er organisert i firkanter i hoveddelen. En artikkel er merket som reklame, men ellers er der forbilledlig lite reklame på denne tjenesten. (Man må jo her, som for andre gratistjenester på nett, forutsette at det er jeg som er varen – altså kunnskapen om mine interesser er varen som selges.)

Feedly Cards View 2023
Feedly Cards View

Dette er blant tingene du kan gjøre i Feedly

  • Du kan organisere flere feeds i «mapper». Jeg har for eksempel «Reiser» som inneholder nettsider som omhandler reiseliv. Videre har jeg mapper for samfunn og teknologi, to andre av mine interesser.
  • Du kan «lagre» en artikkel for senere lesing.
  • Lagrede artikler kan dessuten organiseres i «oppslagstavler». Sandalsand liker å reise verden rundt, og har tatt vare på særlig interessante artikler (lenker) i oppslagstavler for ulike regioner.
  • Alle uleste artikler framheves, men det er også enkelt å hente fram tidligere artikler fra samme feed.
  • Denne tjenesten lar deg surfe i ditt eget tempo, og utvide artiklene du vil lese i sin helhet på Feedly eller på den originale nettsiden. Noen nettsider, slik som Sandalsand, velger som nevnt å kun la et innledende utdrag medfølge i feeden. Da ledes interesserte lesere over på nettsiden med mulighet for å klikke seg videre til annet interessant stoff.
  • Det er flere måter å vise resultatene på, som kombinasjonen av bilder, tittel og beskrivende tekst ovenfor, men også kun tekst. Illustrasjonen over viser Sandalsands foretrukne visning, den som kalles «Cards view».
  • Feedly er tilgjengelig på alle plattformer og enheter: Som app til mobil og nettbrett, eller i desktopens nettleser.

Som nevnt er der en betalingsløsning også. Den gir blant annet muligheter for å dele informasjon med andre, i team eller for et helt selskap. Dessuten er selvsagt kunstig intelligens på vei inn her også.

Sluttord

Jeg får ikke betalt av Feedly for å skrive dette, jeg er bare en veldig fornøyd bruker og har vært det i mange år. Dette er rett og slett en fin måte å følge favorittsidene på, og sparer meg for mye tid. Vi kan jo legge til at jeg ikke har med rene nettaviser i min feed, for det ville ha sprengt rammene for hvor mange nye artikler jeg hadde fått servert hver dag.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på Sandalsands internasjonale, engelskspråklige sider i 2015. Den er oversatt og lagt inn her med en del endringer. Se flere artikler om å drive dette nettstedet.