Nordenfjeldske kunstindustrimuseum

Sist endret 05.03.2022 | Publisert 23.06.2015Kunst, Museer, Trøndelag |

Anslått lesetid:

Det er i Trondheim vi finner museet med det museale navn Nordenfjeldske kunstindustrimuseum. Innvendig finner vi likevel utstillinger som vitner om at man aldeles ikke har stivnet i fortiden.

 

Opplevelser

Navnet på museet må søkes i den tiden det ble etablert (1893). Omtrent på samme tid fikk vi Vestlandske kunstindustrimuseum i Bergen (1887) og Kunstindustrimuseet i Oslo (1876). Det er kunsthåndverk som er Nordenfjeldskes grunnidé, og da helst plassert i en internasjonal kontekst.

Til det formål har man utstilt en del av samlingene i basisutstillingen, og ellers har man skiftende utstillinger med ulike tema.

Basisutstillingen i underetasjen tilbyr en vandring gjennom kunsthåndverk og industridesign tilbake til 1500-tallet, såvel som fra nyere tid. Her finner vi klart et internasjonalt tilsnitt på de utstilte objekter, både møbler, glass, keramikk og tekstiler.

 

Sør-Trøndelag - Trondheim - Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

Noe eldre stilmøbler

 

Art Nouveau (eller jugendstil på norsk) var en lidenskap for museets første direktør og vi finner en hel kontorinnredning framstilt slik. Det framstår veldig gjennomført.

Mens ovenstående kontormiljø ble designet i 1908 finner vi ved siden av et annet kontormiljø, designet i stilperioden Scandinavian Design på 1950-tallet. Kontrastene er fascinerende å observere, også for oss amatører innen disse stilretningene.

Vi finner også en egen sal tilegnet Hannah Ryggen. Denne svensk-norske vevkunstner har museet egentlig en egen avdeling til på Ørlandet, men for de som ikke kommer dit har de også en sal med litt skiftende innhold her i Trondheim sentrum.

Det virker kanskje litt pussig å ha en Japan-sal i det man skulle tro var et museum som konsentrerte seg om det Nordenfjeldske, altså Trøndelag og Nord-Norge. Og det er pussig selv om museet skal ha en internasjonal orientering. Men slik blir det vel med dominerende direktører i små institusjoner.

Moderne kunsthåndverk finner vi oppover i etasjene, inklusive nok en raritet: Kanner.

 

Sør-Trøndelag - Trondheim - Kunstindustrimuseet

Kunst? Ja. Industri? Vel…. Men se loddet under bordet. Hva betyr det for balansen mellom bord og stol, rent praktisk og som dekorasjon?

 

Vurdering

Nordenfjeldske kunstindustrimuseum er et meget overkommelig museum, og med varierende innhold både i den faste og de skiftende delene. Det var hyggelig å komme innom og ta seg en runde uten å måtte beslaglegge en hel dag. Når man i tillegg blar tilbake i tid gjennom museets kalender, ser man tydelig at her er både stor formidlingsglede og -evne.

 

Praktisk

Museet ligger i Munkegata sentralt i Trondheim, bare hundre meter eller noe fra Nidarosdomen. Les mer om museet på deres eget nettsted.

Dette er vel og merke et nasjonalt museum innen sitt virkeområde, men også del av MIST, Museene i Sør-Trøndelag. Kunstindustrimuseet er også ansvarlig for Hannah Ryggen senteret på Ørlandet og for Stiftsgården i Trondheim sentrum.

Du har nå lest en av flere spesialartikler om og fra Trondheim. Finn flere i hovedartikkelen med forslag til byvandring i Trondheim.

Her er noen flere bilder. Klikk for større versjon.