Gramsfjell rundt

Sist endret 05.03.2022 | Publisert 10.04.2020Bilturer, Fjell og hei, Rogaland |

Anslått lesetid:

Turen Gramsfjell rundt går i Bjørheimsheia innenfor Jørpeland og Tau, de to tettstedene i Strand kommune. Vi gjorde som Ibsen en gang skrev, om Bøygen: «Gå udenom, Peer! Den er stor nok, hejen.» Det er en veldig fin tur, og området byr på enda flere merkede turstier.

 

Opplevelser

Det var ikke det at vi måtte gå rundt Gramsfjell, for det er absolutt mulig å gå opp på toppen også (505 moh.), eller andre steder rundt om i dette området. Men vi tok altså en merket løype som ganske enkelt er skiltet «Gramsfjellet rundt 4 km». Dette er en tur på sti med litt småklatring over tuer og mellom steiner. Det er ikke veldig stor høydeforskjell da vi i prinsippet går rundt fjellet heller enn opp. Turen passer mange som evner å bevege seg utenfor turveier. Det er godt skiltet i stiskillene og utsikten mot fjord og fjell er fabelaktig. 

Vi parkerte i veiskulderen et stykke nedi veien før den store parkeringsplassen. Her står det et skilt med «Gramsfjellet rundt 4 km» og et annet med «Minnesmerket 0.5 km». Så gikk vi rundt fjellet i sørøstlig retning. Vi endte uansett opp på parkeringsplassen så det er litt hipp som happ hvilken vei man går. Minnesmerket er en liten bronseplakett på en stor stein, til minne om fenrik Per Fjeld som omkom i en jagerflystyrt her i 1953. (Det er altså ikke bare på motsatt side av Bjørheimsbygd, på Holtaheia, at det har vært flystyrter i dette området.)

Når vi fortsetter forbi minnesmerket i lett fallende og veldig lettgått terreng, kommer vi til Regnarvatnet. Dette er drikkevannskilde for Strand, men de få hyttene som ligger rundt vannet, får lov til det. Herfra blir det litt klatring opp og rundt fjellet. Utsikten sørover er flott. Stien er tydelig rødmerket.

Når vi kommer opp på østsiden av Gramsfjell og litt mot tjernene i nord, er der flere løypetraseer å velge blant. En av dem går inn til Reinaknuten over Tysdalsvatnet. Vi vender nå tilbake i retning parkeringsplassen og møter skiltet som viser hvor man går opp på Gramsfjellet. Vi traff på noen på andre siden av fjellet som hadde bommet på akkurat det skiltet. Så for å komme opp, hold deg til nordsiden og følg med på skiltene. 

 

Finn fram til Gramsfjell

Denne turen ble gått Skjærtorsdag i 2020. Vi hadde egentlig tatt peiling på Holtaheia og fjellet Topphøna på andre siden av Bjørheimsbygda. Imidlertid varslet møtende biler på vei opp om fullstendig parkeringskaos lengre framme. Så vi gjorde vendereis og kjørte opp Leiteveien fra Bjørheimsbygd mot Bjørheimsheia på sørsiden av dalen. Vel framme er det anlagt en stor parkeringsplass før hytteområdet. Den var stappfull, og det var også veiskulderen nedover veien. Enda flere bilister var kommet til etter oss, merket vi oss på returen.

De lokale i mitt turfølge hadde aldri sett så mye biler her før. Noe skyldes påsken, noe koronatidene, og noe Ryfylketunnelen. Det underlige var at folkemengden måtte ha spredt seg godt utover i heia, for vi møtte ikke veldig mange langs stien vår.

Av kartet ser du min manuelt inntegnede rute rundt Gramsfjellet. Parkeringsplassen er avmerket, men vi satte bilene fra oss litt nedi veien. Fra Tjensvollkrysset i Stavanger tar det ca. 50 minutter å kjøre hit.

 

 

Bonus: La bilturen hjem bli en opplevelse

Nå skal du få et lite tips til. Hit kommer man jo med bil, og mange vil nok følge Riksvei 13 (som jo også er Nasjonal turistveg Ryfylke) til Tau og videre til Bjørheimsbygd. Der tar man av og opp på fjellet. Mitt tips knytter seg til returen. Når man kommer ned fra parkeringsplassen, tar man peiling på motsatt retning av Bjørheimsbygd, altså mot sør. I kartet har jeg lagt inn en liten peker, et skilt. I stedet for å kjøre ned til Jørpeland, tar man etter et lite skogholt brått av på Utsiktsveien, eller Barkastølvegen som den offisielt heter.

Den er gruset, men bred og lett kjørbar. Utsikten bortover denne veien er helt fantastisk, mot Jørpeland, fjord og fjell og hele horisonten. Følg grusveien forbi Åsvatnet til du møter møter asfalt på Hellandsheivegen og fortsett i vestlig retning. Snart kommer man til Heia, og deretter bakkene ned til Solbakk. Panoramautsikt hele tiden. Ved Solbakk er det jo Ryfylketunnelen ender, eller starter. 

Det høver vel og merke best å kjøre denne retningen, så får man panoramautsikten i ansiktet og ikke bak.

 

LES MER: Artikler fra Strand

LES MER: Finn alle Fotturer her på Sandalsand. Denne artikkelen ligger i underkategorien med Fjell og hei. Se flere Bilturer.