Ringve Musikkmuseum

Sist endret 17.11.2021 | Publisert 31.12.2018Museer, Trøndelag |

Anslått lesetid:

Ringve Musikkmuseum er det nasjonale museum for musikk og musikkinstrumenter. Museet har 2000 historiske instrumenter fra hele verden. I faste og midlertidige utstillinger formidles og framvises alt på en glimrende måte. Dessuten er bygningene i seg selv og parken rundt, aldeles strålende. Her står opplevelsene i kø.

 

Introduksjon

Vi er på Lade i den nordlige enden av Trondheim, i en vakker park som også er byens botaniske hage. Her ligger den gamle lystgården Ringve. Musikkmuseum har her vært siden 1952, men gårdsbygningene daterer seg 3-400 år tilbake i tid. En herregård og låvebygninger er satt sammen i et tun og konvertert til museumslokaler. Dette var barndomshjemmet til selveste Peter Wessel «Tordenskjold». 

Når vi kommer inn i gårdsrommet er det bare å trekke pusten dypt og se seg rundt. Et riktig så flott førsteinntrykk er det som melder seg. Vi holder til høyre og inn hovedinngangen. Der ligger museumsbutikken og billettskranken. I sistnevnte kan vi få med oss audioguide, og det er en veldig god idé. 

Instrumentutstillingen

Dette er den ene av de to faste utstillingene på museet. Vi går inn av inngangen og opp en trapp. Innenfor, i to seksjoner, finner vi et vell av instrumenter fra den store, vide verden. Stor vekt er selvsagt lagt på norske musikkinstrumenter.

Noen steder langs vandringen kan man få prøve seg selv. Det er verdt å ta sjansen på det. 

Virvel og fanfare

Da vi var her høsten 2018 var der en midlertidig utstilling om norske militærkorps gjennom 200 år. Selvsagt måtte jubileet markeres her på det nasjonale museet, for det var i 1818 at Norge fikk sine fem brigadekorps. Nå har ikke Sandalsand vært på Ringve før, men dersom dette er standarden på de midlertidige utstillingene, så kommer jeg gjerne tilbake. Det var veldig bra, både informativt og interaktivt. 

I 2019 vises en utstilling om mekaniske musikkinstrumenter. Carpe diem.

Lag instrumenter i Barnas Ringve

En egen avdeling kalt Barnas Ringve har aktiviteter for barn og unge. Vi finner den i en annen bygning i borggården. Der kan barn lære å spille på instrumenter, noen av dem smått sære. Barna kan også lage egne instrumenter, og de var riktig så kreative de alternativene vi ble tilbudt. Det hele ble ledet av en entusiastisk museumspedagog. Museet tilbyr også egen omvisning for barn på musikkmuseet.

 

Hovedbygningen med fast utstilling og omvisning

Det som kalles hovedbygningen er våningshuset i den gamle lystgården. Her fungerer interiører fra 1880-tallet som kulisser for musikkdemonstrasjoner om sommeren, men kulissene er verdt et besøk i seg selv. Det er flotte stuer vi vandrer gjennom. 

Det er noe med et museumspersonale som så levende tar oss med tilbake i historien. Ikke bare i klesdrakten til den unge damen som førte oss fram, men også hennes evne til å traktere de vidt forskjellige instrumenter som står rundt om i bygningen. Det var ikke mindre enn imponerende. Det ble både en musikkhistorisk reise i toner og instrumenter, en reise i dannelse og en reise bokstavelig talt i rom. 

Ringve botaniske hage

Vi skal deretter ut på tur. Museumsbygningene er omkranset av en stor park på 130 dekar. Det er Vitenskapsmuseet ved NTNU som forvalter den. Nå kan det være at vi var særdeles heldige med været, og det var vi, men dette ble også en stor opplevelse. 

Hagen er en forlengelse av den opprinnelige gårdshagen på Ringve, fra 1850-tallet i engelsk landskapsstil. Nå finner vi et arboret med 120 tresorter, vi finner 1000 forskjellige planter, vi finner prydbed og en renessansehage. Området er stort, og det var ikke alt vi fikk med oss. Det får bli til neste gang. 

Praktisk informasjon

Ringve musikkmuseum ligger ved Lade nord i Trondheim by. Kartet viser vei. Der er greit med parkering, og kollektivforbindelse med andre deler av byen.

Jeg vil anbefale buss 3 eller 4 fra sentrum. Stig av ved stoppestedet Ringve Museum. Hold til høyre og gå opp bakken. Forlat museet gjennom den botaniske hagen, gå nordover og ut porten. Du finner da samme busstopp til høyre. Husk bare å krysse veien for å ta bussen tilbake til sentrum.

 

 

Museets nettsider er gode. Der kan vi blant annet lese at det er åpent daglig i sommerhalvåret, og stengt mandager resten av året. 

Finn flere artikler på Sandalsand fra Trondheim og fra museer i Norge. Musikkinteressert? Stikk innom det nasjonale museet for pop og rock da vel, Rockheim. Også det ligger i Trondheim.