Norges klassiske nøtteskallrunde

Sist endret 08.09.2022 | Publisert 20.04.2018Båtturer, Bilturer, Oslo, Togturer, Vestland | , , , ,

Anslått lesetid:

«In a nutshell» er den vanlige engelske betegnelsen på blant annet en reiseopplevelse som på relativt kort tid får med seg svært mye. Norges klassiske nøtteskallrunde er togreisen mellom Bergen og Oslo, i kombinasjon med Flåmsbana, båttur mellom Flåm og Gudvangen på Aurlandsfjorden og Nærøyfjorden, samt busstur mellom Gudvangen, Stalheim, Voss og Bergen. 

Introduksjon

Rundturen og begrepet «Norge i et nøtteskall» er etterhvert blitt så innarbeidet at det til og med er blitt registrert som varemerke. Dette er ikke et sponset innlegg, og faktisk har jeg aldri tatt denne turen selv. Derimot har jeg på annet vis reist de fleste etappene på egenhånd. Skal man gjøre hele turen i ett jafs, må den bestilles hos Fjord Tours

Turen kan gjennomføres året rundt. Den kan starte flere steder, enten det er i Oslo, Bergen, Voss eller Flåm. Leverandøren tilbyr nemlig skreddersøm i alt fra transportmåter til overnatting. Turen kan gjennomføres på en dag for de som foretrekker det. Uansett reiser man på egenhånd med billett i hånden.

Sandalsands anbefaling

Her er hva jeg vil anbefale av opplegg med utgangspunkt i Bergen:

A. Tog fra Bergen til Voss (0843-0956)

B. Buss fra Voss til Gudvangen (1010-1120). Ferden går ned den beryktede Stalheimskleiva med sine hårnålssvinger. Denne gamleveien er enveiskjørt, kun nedover. For fullt utbytte av nøtteskallet anbefaler derfor jeg å ta ferden denne veien, og ikke motsatt. 

C. Fjordcruise fra Gudvangen ut Nærøyfjorden og inn Aurlandsfjorden til Flåm (1130-1330). Dette er UNESCO-listet verdensarvområde.

D. Flåmsbana, en av verdens mest spektakulære togreiser, fra Flåm til Myrdal oppe på fjellet (1450-1546). 

E. På Myrdal bytter man tog til Bergensbanen og tar den tilbake til Bergen (1552-1757). Den som vil videre til Oslo kan ta tog Flåm-Myrdal 1605-1703 og tog Myrdal-Oslo 1754-2235.

Noen flere kommentarer

Der er et par flere avganger om dagen, så se oversikten med rutetider for sommersesongen 2018 og les leverandøren (Fjord Tours og NSB) sin nettside for ytterligere informasjon. Rundturen listet ovenfor koster 1750 per voksen og 890 for barn. 

Fordelene med en slik organisert rundtur er for det første at man faktisk får en strålende opplevelse av et enestående stykke Norge. Akkurat denne rundturen lar seg faktisk ikke gjennomføre på annen måte. Dessuten er det en praktisk løsning som gjør at man slipper egen bil. Tog, buss og båt er presist tilrettelagt, og der er tid til lunsj i Flåm. Prisen er det etter min mening heller ikke noe å si på. 

Ulempen er at man ikke kan gjøre mange sprell eller stopp underveis. Man mister sin individualisme. Selv holder jeg den verdien høyt. La meg til slutt legge inn noen lenker til egne artikler og innspill til alternative måter å oppleve dette området på. 

Slå opp alle Sandalsands artikler fra Bergen og i Oslo. Les mine oppslag om Flåm, Flåmsbana og Bergensbanen. Les om båtturen på Nærøyfjorden mellom Kaupanger (Sognefjorden) og Gudvangen. Se også andre artikler fra kommunene Voss og Aurland, blant annet om bilturer gjennom området. 

Helt til slutt, her er noen bilder fra Norges klassiske nøtteskallrunde: