Båttur på Nærøyfjorden

Sist endret 18.10.2022 | Publisert 11.08.2012Båtturer, Bilturer, Vestland | ,

Anslått lesetid:

Vi skal på båttur på Nærøyfjorden. Det er en av de mest spektakulære av alle norske fjorder. Det er smalt, fjellene stiger vertikalt opp høyt over den dype blå sjøen, og der er spredte grender og gårder hvor folk i århundrer har skapt seg et utkomme.

Dette er den fjerde av fem artikler fra en bilferie i det indre av Vestlandet. Se lenker til de andre artiklene nederst. Denne artikkelen omtaler vår båttur på Nærøyfjorden.

Hva mener UNESCO?

UNESCO skriver om «vestnorske fjordlandskapet, som strekker seg fra Stavanger i sør til Åndalsnes, 500 km mot nord-øst.» Denne FN-organisasjonen har plassert to av fjordene på sin verdensarvliste som representanter for dette fjordlandskapet. En av dem er Geirangerfjorden. Den andre er Nærøyfjorden, som vi skal besøke i dag. Før jeg beskriver denne spennende dagen kan det være greit å lese min korte introduksjon til fjordene som sådan, og oversikten over norske verdensarvsteder.

La oss dra

Sogn og Fjordane - Sogndal - Sognefjorden - Ferjesambandet Kaupanger-Gudvangen
Sognefjorden på en solrik dag

Vi hadde tilbrakt morgentimene denne fine dagen i Solvorn før vi satte oss i bilen for den tredje av vår fire dagers biltur i Vest-Norge.

Vi gjentok en del av ruten fra dagen før, forbi Sogndal til det gamle handelsstedet Kaupanger. Her stilte vi oss i en lang ferjekø mens vi ventet på å kjøre om bord. Sammen med andre turister for det meste, rullet vi om bord og gikk opp på soldekket. Vi unnlot å stoppe ved folkemuseet som ligger her. Det gjorde jeg en annen gang. Og stavkirken hadde vi oppsøkt dagen før. 

Vår ferje skulle ta oss over Sognefjorden og inn Aurlandsfjorden. Sistnevnte fortsetter til Flåm, men en fjordarm vender sørover og ender ved Gudvangen. Denne siste strekningen på 17 km er Nærøyfjorden. Hele ferjeturen tar litt mer enn to timer.

 

 

Jeg vet egentlig ikke hva jeg skal si, utenom dette: Nyt bildene og videoen.

Sogn og Fjordane - Lærdal - Sognefjorden - Ferjesambandet Kaupanger-Gudvangen - Frønningen
Frønningen i Sognefjorden. Dette var det eneste stoppet ferjen gjorde etter Kaupanger, før ankomst i Gudvangen.
Sogn og Fjordane - Aurland - Nærøyfjorden - Ferjesambandet Kaupanger-Gudvangen
Kajakkpadling er populært langs breddene av Nærøyfjorden

Dette var min andre gang på Nærøyfjorden, fjorten år etter den første. Jeg laget en video etter mitt første besøk. Den ferden gikk motsatt vei, fra Gudvangen til Kaupanger.

Flere bilder fra denne ferjeturen, i full størrelse, finner du her:

Og hva skjedde så?

I Gudvangen forlot vi ferjen og returnerte til Voss som vi hadde passert to dager før. Vi krysset Hardangerfjorden og fortsatte innover så langt fjorden går, til Eidfjord. Her bare fortsatte vi vår ferd lenger inn i landet, for en overnatting ved en av landets mest spektakulære fossefall, Vøringsfossen. Den historien kommer i neste og siste artikkel fra denne turen.

Les mer

Dette bilturen er beskrevet i en serie artikler:

(1) – Stavanger til Lærdal

(2) – Lærdalsøyri

(3) – Solvorn

(4) – Nærøyfjorden (DENNE artikkel)

(5) – Vøringsfossen og Hardanger