Fotturen til Skansen i Austevoll

Sist endret 04.02.2022 | Publisert 03.11.2016Strand og vann, Vestland |

Anslått lesetid:

Nei, Skansen i Austevoll er ingen festning. Eller jo, det er på sett og vis landjordas festningsvoller mot storhavet vi skal oppsøke. Her ute i havgapet slår brenningene seg hvite mot de blankskurte bergene selv på vindstille dager.

 

En liten orientering

Austevoll, øykommunen vest i Vestland, lever og ånder med naturen og havet. Det er det som både historisk og i nåtid har gjort det mulig å finne seg et utkomme her ute mellom bakker og berg. Kommunen og andre gode krefter har vært flinke med å legge til rette for at fastboende og vi besøkende kan oppsøke både natur og kulturminner. Så også her på Kalve på øya Stora Kalsøy nordvest i kommunen. Den er for øvrig forbundet med de andre største øyene i kommunen med bro. Vi kan dermed parkere på en stor og god parkeringsplass.

Beretningen om hva vi ellers finner rundt her, får du i en annen artikkel. Det må bare nevnes at det på parkeringsplassen står en byste over Johannes Kalve, medlem av Shetlandsgjengen under krigen. En informasjonstavle beretter historien om ham og om en annen tur herfra, den til Loshytta.

 

Hordaland - Austevoll - Stora Kalsøy - Turvei til Skansen

Dette er hva vi opplever på første del av turen.

 

Opplevelsen av å gå turveien til havs

Like over veien starter den merkete turveien ut mot havet. Vi starter innover på traktorvei og observerer Austevolls berømte villsauer i det gamle kulturlandskapet. Deretter er det lyng og myr som utgjør omgivelsene før vi kommer fram til enden av den mest tilrettelagte turveien. Herfra nytter det ikke med barnevogn og andre hjulinger, men utsikten er god. Mot nord ser vi Marstein fyr og mot vest ser vi mot det nakne området som kalles Skansen.

Så er det bare å følge skiltingen og sporene etter de som har gått her før. Jo nærmere vi kommer sjøen, jo mer nakent blir landskapet. Grastustene forsvinner og bare berget står igjen. Forrevent er det, for snart må vi hoppe og stige over de ikke helt svae bergene utover mot de larmende brenningene. Den enkelte må selv gjøre seg opp en mening om hvor langt ut man vil gå, og se været an. Ellers er det bare å kikke seg rundt, og hold gjerne svakt til høyre på returen for å unngå deler av turveien. Da kommer man inn på sauetråkk gjennom småskog og får i det minste litt rundtur ut av det.

 

Hordaland - Austevoll - Stora Kalsøy - Turvei til Skansen

Langt der ute kan vi øyne Marstein fyr, og vi ser hvor forrevent og bart vårt vandringsterreng er i forgrunnen.

 

En lokal austevolling tipset meg om turen, og den passet aldeles utmerket inn som ledd i et kort besøk. Hun gikk her gjerne også når det blåste mer enn denne dagen, og det kan jeg godt skjønne. Turen til Skansen gir nærkontakt med naturen, og den kjenner man best når det blåser som mest.

 

Praktisk

Kartet under viser parkeringsplassen ved Kalve. Herfra går man bare rett vest. Hele rundturen tar en halvtime og første del kan gås av alle. Strålende utsikt får man uansett.

 

 

Se andre artikler fra Austevoll og Vestland fylke.

Her er flere bilder fra turen. Klikk, forstørr og bla gjennom.