Stavanger kunstmuseum

Sist endret 21.03.2022 | Publisert 18.12.2015Kunst, Museer, Rogaland |

Anslått lesetid:

Kunstmuseet ligger ved det idylliske Mosvatnet i Stavanger og tilbyr både spennende skiftende utstillinger, og et rikholdig utvalg i sine faste samlinger.

 

Bakgrunn

Det første du møter er den karakteristiske kuppelformete glassfasaden. Like innenfor kuppelen finner vi en populær liten kafé som tiltrekker seg både turgåere og kunstinteresserte. Her finner vi også spennende muligheter for kjøp av kunstbøker og kreativ pynt og husgeråd.

 

Rogaland - Stavanger - Stavanger Kunstmuseum - Inngangspartiet

Stavanger kunstmuseum – Inngangspartiet

 

Stavanger kunstmuseum er del av paraplyorganisasjonen MUST. Selve museumsbygningen ble åpnet av Dronning Sonja i 1992.

Kunstmuseets faste samling består av om lag 2500 objekter, hvorav de to meste kjente delene er de over 70 verkene (malerier og skisser) til Lars Hertervig, og Hafstensamlingen på 208 verk av åtte norske mellomkrigsmalere. I den delen av lokalene hvor vi finner Hertervig, er også andre norske (og rogalandske) billedkunstnere representert, f.eks. Kitty Kielland, Knut Baade og Carl Sundt-Hansen. Nevnes må også Jan Groths samling og arkiv med norsk og internasjonal kunst fra 1960-tallet fram til i dag. Denne samlingen blir større gjennom deponi av flere verker fra både Groth og Steingrim Laursen, tildels utstilt vinteren 2015/2016.

Her skal jeg komme med et lite hjertesukk. Alle kunstmuseer har et så stor volum på sine faste samlinger at det sannsynligvis vil ta en mannsalder å rotere dem alle gjennom utstillingslokalene bare en gang. Stavanger har som nevnt 2500, og dersom de roterer så mange som 100 verk i året vil det ta 25 år å komme gjennom alle. Følgelig bør museene søke andre måter å framvise kunsten sin på, ellers vil de fortsette å forspille sitt formål. Et eksempel er fotografisk gjengivelse og tilgjengeliggjøring av høyoppløselige bilder på nettsidene, et annet eksempel kan være å åpne opp magasinene for publikum. (Stavanger kunstmuseum er representert på Digitalt Museum som en god start.)

 

Opplevelser

Det er alltid interessant å avlegge de skiftende utstillingene et besøk, så ta deg god tid når du er her. Den store Frida Hansen-utstillingen i 2015 høstet mange lovord og synes å ha trukket mange besøkende, mens utstillingen med Marit Victoria Wulff Andreassens arbeider tidligere samme år etter alt å dømme gledet et langt smalere publikum. Det var nok ikke bare i gamle dager at kunstnere syntes å ha behov for profesjonell psykisk helsehjelp. Les hva som planlegges i nærmeste framtid.

Rogaland - Stavanger - Skulptur - Broken Column jernmann, KunstmuseetEn av skulpturene i serien «Broken Column» befinner seg inne i Kunstmuseet. Den er del av Kunstmuseets skulpturpark som består av fire andre verk, alle plassert utendørs og like i nærheten av museumsbygget.

Les artikkelen om Broken Column – jernmennene.

Les omtalen av de andre utendørs skulpturene i artikkelen om Mosvatnet.

 

Praktisk

Kartet viser hvor vi befinner oss i Stavanger. Parkering finnes i parkeringshus på andre siden av E39 for de som ankommer med bil. Museet ligger glimrende til for et besøk når man kommer vandrende langs turveien rundt Mosvatnet.

 

 

Når du først er i Stavanger er det mye å gjøre. Kikk gjerne på den store artikkelsamlingen fra Stavanger her på Sandalsand for ideer.

Her er flere av Sandalsands bilder fra Stavanger kunstmuseum, inne og ute.