25 Grini-viser, et sanghefte fra 1945

Sist endret 05.03.2022 | Publisert 08.06.2015Krig og ufred, Kultur |

Anslått lesetid:

Det er 70 år siden 2. verdenskrig sluttet og fangene på Grini ble sluppet fri fra sitt tyske fangenskap. Senere samme år publiserte fange nr 11254 et lite sanghefte. Her er det.

 

Det var et lite hefte som ble utgitt seint i 1945. Likevel, innenfor en fysisk ramme på 14,2 x 9,8 cm og 32 maskinskrevne sider finner vi hele 25 viser. Forlaget H. Henschien utga heftet til en pris av 1 krone.

 

Den siste appell på Grini

Den siste appell på Grini. (Fotograf Fanny Wikborg. Hentet fra Digitalt Museum, og beskåret litt. Eier: Oslo Museum. Lisens: Navngivelse, del på samme vilkår (CC BY-SA))

 

Forfatterens forord

Visen og sangen blir et stort kapitel for seg selv når Grinis historie skal skrives. Når jeg har samlet disse 25 visene og sangene, er det fordi at først og fremst Grini-fangene skal ha et minne om mangen munter stund.

Sjølsagt var det forbudt å synge på Grini, men vi sang likevel hver eneste dag, og ikke minst under appellen på brakka om kvelden mens vi ventet på telleren.

En rekke av visene har egne melodier som alle Grini-fanger kjenner, men de fleste av visene går på andre kjente melodier.

Hvem er det som har skrevet visene? Ja, det er i de fleste tilfeller ikke godt å vite. Det er «folkedikting» i ordens beste forstand.

Og så tar vi boka og synger de gamle Grini-visene, både de som har vært fanger der og andre.

Hilsen

fra fange nr. 11254.

 

Hvem var så fange 11254?

Jo, det var en journalist fra Hønefoss, Leif Sverre Berg. Han var med i MILORG og ble arrestert 7. juni 1944. Han ble sluppet fri på frigjøringsdagen året etter, 8. mai 1945, sammen med anslagsvis 5500 andre. Les litt om landets største fangeleir under krigen her.

Bildet på forsiden, av den forhatte fangevokteren Walter Kunze, tok Berg selv på Hvalsmoen etter fredsslutningen. Museet har en figur utstilt på museet og skriver slik om den: Walter Kunze, hatet vokter som elsket å plage fangene. Legg merke til pisken i belte og hanskene som han brukte til å smekke til fangene i ansiktet med for å fornedre dem, noe han elsket å gjøre. Walter Kunze ble dømt til 20 års fengsel etter krigen, men ble snart sendt til Tyskland for å sone der. Hvor lenge han sonet i Tyskland vites ikke.

 

25 Grinisanger hele forsiden

 

Sangtitlene

Norge, mitt Norge

Våre kvinner

Grini-julen 1944

Grini-julaften 1944

Fridomssang

Amnesti : Grini-sang julen 1944

Bedre og bedre

Aleksander og Margido på Grini

Grini-festdag

Det er så meget vi ikke må

Grini-marsj

Schein

Ja, tider skal komme

Fangens drøm

Samhold

Våren

Si meg, mine herrer

Grini-sang

Juleprolog 1943

Utdrag av komisk Grini-«opera»

Strø roser

Lengsel

Innemannsvise

Nyttår

Stas

 

Sangheftet

Innholdet følger i dette vedlegget: 25 Griniviser (PDF på 2,5 Mb, åpnes i ny fane)

På oppslaget om Festninger og fort landet rundt, vil du her på Sandalsand finne mange artikler om akkurat det, men også lenker til andre artikler knyttet til krig og militærhistorie.

 

Hva mener du?

Hva synes du om dette innlegget og nettsiden? Er det noe du likte spesielt godt? Kan det være at Sandalsands opplysninger ikke er oppdaterte, og at andre lesere bør vite om det?

  1. Skriv en personlig epost til forfatteren.
  2. Besvar et anonymt spørreskjema.
  3. Del din respons med andre. For artikler som er nyere enn 180 dager vises et kommentarfelt nedenfor. Kommenter hva du vil og legg til ditt navn og epostadresse. Epostadressen din blir ikke vist til andre. Bruk et fiktivt navn om du ønsker.

0 kommentarer

Pin It on Pinterest

Share This