Det er 70 år siden 2. verdenskrig sluttet og fangene på Grini ble sluppet fri fra sitt tyske fangenskap. Senere samme år publiserte fange nr 11254 et lite sanghefte. Her er det.
Det var et lite hefte som ble utgitt seint i 1945. Likevel, innenfor en fysisk ramme på 14,2 x 9,8 cm og 32 maskinskrevne sider finner vi hele 25 viser. Forlaget H. Henschien utga heftet til en pris av 1 krone.
Den siste appell på Grini. (Fotograf Fanny Wikborg. Hentet fra Digitalt Museum, og beskåret litt. Eier: Oslo Museum. Lisens: Navngivelse, del på samme vilkår (CC BY-SA))
Forfatterens forord
Visen og sangen blir et stort kapitel for seg selv når Grinis historie skal skrives. Når jeg har samlet disse 25 visene og sangene, er det fordi at først og fremst Grini-fangene skal ha et minne om mangen munter stund.
Sjølsagt var det forbudt å synge på Grini, men vi sang likevel hver eneste dag, og ikke minst under appellen på brakka om kvelden mens vi ventet på telleren.
En rekke av visene har egne melodier som alle Grini-fanger kjenner, men de fleste av visene går på andre kjente melodier.
Hvem er det som har skrevet visene? Ja, det er i de fleste tilfeller ikke godt å vite. Det er «folkedikting» i ordens beste forstand.
Og så tar vi boka og synger de gamle Grini-visene, både de som har vært fanger der og andre.
Hilsen
fra fange nr. 11254.
Hvem var så fange 11254?
Jo, det var en journalist fra Hønefoss, Leif Sverre Berg. Han var med i MILORG og ble arrestert 7. juni 1944. Han ble sluppet fri på frigjøringsdagen året etter, 8. mai 1945, sammen med anslagsvis 5500 andre. Les litt om landets største fangeleir under krigen her.
Bildet på forsiden, av den forhatte fangevokteren Walter Kunze, tok Berg selv på Hvalsmoen etter fredsslutningen. Museet har en figur utstilt på museet og skriver slik om den: Walter Kunze, hatet vokter som elsket å plage fangene. Legg merke til pisken i belte og hanskene som han brukte til å smekke til fangene i ansiktet med for å fornedre dem, noe han elsket å gjøre. Walter Kunze ble dømt til 20 års fengsel etter krigen, men ble snart sendt til Tyskland for å sone der. Hvor lenge han sonet i Tyskland vites ikke.
Sangtitlene
Våre kvinner
Grini-julen 1944
Grini-julaften 1944
Fridomssang
Amnesti : Grini-sang julen 1944
Bedre og bedre
Aleksander og Margido på Grini
Grini-festdag
Det er så meget vi ikke må
Grini-marsj
Schein
Ja, tider skal komme
Fangens drøm
Samhold
Våren
Si meg, mine herrer
Grini-sang
Juleprolog 1943
Utdrag av komisk Grini-«opera»
Strø roser
Lengsel
Innemannsvise
Nyttår
Stas
Sangheftet
Innholdet følger i dette vedlegget: 25 Griniviser (PDF på 2,5 Mb, åpnes i ny fane)
På oppslaget om Festninger og fort landet rundt, vil du her på Sandalsand finne mange artikler om akkurat det, men også lenker til andre artikler knyttet til krig og militærhistorie.
0 kommentarer