Blant tusser og troll i Eventyrskogen

Sist endret 20.01.2022 | Publisert 03.08.2016Kultur, Kunst, Rogaland, Skogsturer |

Anslått lesetid:

Årdal i Ryfylke byr på den mest spesielle skogstur som tenkes kan, i Eventyrskogen. Barn og de som har vært barn en gang, vil stortrives med å vandre gjennom et vakkert skoglandskap på jakt etter eventyrfigurer utplassert her og der i et stort antall. 

 

Bakgrunn

Eldfinn Austigard heter treskjæreren bak de over 50 figurene vi finner i dette skogholtet. Variasjonen er stor, for her er både dyrefigurer (slik som bjørn, rev, fugler), mennesker og noen som mest er fra den frie fantasi. Tre er altså virkematerialet, men vi finner også kreativ bruk av sement, steiner og det som kan synes å være keramikk.

Det er noen år siden figurene etter avtale med grunneierne fikk komme ut i skogen. Det er et aktivt skogbruk her inne i Årdal, og det var på et tidspunkt snakk om å måtte flytte figurene et helt annet sted. Hjelmeland kommune og skogeierne la alle godviljen til og inngikk en langsiktig avtale. Gjennom den er det sikret en framtid for både skog og figurer – og vi har fått skilting og parkeringsplass. Det planlagte toalettet synes ikke å ha kommet på plass enda.

 

Rogaland - Hjelmeland - Eventyrskogen i Årdal

Det er ikke måte på nesegrev på denne kona

 

Opplevelser

Det er lagt opp til en rundtur i Eventyrskogen. De spreke kan ta den på halvtimen. Da får man sett de fleste figurene, men man går glipp av vesentlige opplevelser underveis. Det er nemlig lett å slutte seg til det som står oppslått på et skilt ved inngangen til skogen.

 

Det krev eit skarpt blikk og skjerpa sansar dersom du skal makte å få auge på alle desse. Men det spesielle med denne skogen er den irrgrøne mosen og lavet – og lyset som fell inn gjennom tett granskog.

 

Nettopp det vakre lyset var det som slo meg aller mest på min vandring. Det kan selvsagt være at sommerens sollys gjorde det lille ekstra, men stemningen var virkelig trolsk her inne under grankronene. Derfor må vi suge inn også de andre sanseinntrykkene. Mosen henger fra greinene, det renner en liten elv ved siden av skogen, etter mye regn danner det seg også små bekkefar i skogen og skogbunnen blir våt og dufter godt.

Dessuten, og dette løfter virkelig inntrykket av en herlig tur som må nytes til fulle, så kommer vi over en lang rekke tavler med dikt. Dikt om skogen eller bare til ettertanke. Fortellinger fra eventyr kan det også være, som en forklaring til de figurene vi møter.

Figurene er ikke bare varierte, men flere av menneskefigurene er også særdeles uttrykksfulle. Her har trekunstneren virkelig utfoldet seg, og han lykkes veldig godt med det.

Se flere bilder under. Klikk og bla mellom dem.

 

Praktisk

Kartet under viser vei til den parkeringsplass som er opparbeidet. Fra bensinstasjonen og handelslaget ved Rv13, Ryfylkeveien, er det skiltet helt fram til Eventyrskogen. Bilveien er på 3,5 km. Man følger så skiltingen videre til fots over elva og gjennom grinda 150 meter etter. Skogen er vel og merke åpen 24 x 7 x 365 og er gratis.

 

 

Det er laget en avlang rundløype på 1,5 km som følger elven oppover Bønardalen. Det er en sti som tidvis er markert med blå hyssing for å merke leden, og for å holde oss borte fra nærkontakt med de minste figurene. Rastebord vil man finne når man så vidt har begynt på nedturen til parkeringsplassen.

Dette er en skogstur, og man går på naturlig grunn. Det er ingen grusvei å følge, det går jevnt oppover, og det kan være ulendt å gå. I tillegg til vannføring og glatt underlag. Den eldste i vårt følge måtte dessverre gjøre vendereis uten å få sett en eneste figur, og var naturligvis veldig skuffet over det. Ha godt fottøy på, og bring gjerne med en nistepakke. Vi brukte halvannen time fra og til bilene.

Eventyrskogen finner du turomtaler av hos Turanbefalinger. Skogen er også på Facebook. Stavanger Aftenblad har omtaler her og her.

Den som kommer hit, er sannsynligvis på biltur. Da må det anbefales å stoppe ved Årdal Gamle kirke nede på flatene. Slå dessuten opp andre oppslag fra Hjelmeland kommune.