I slutten av juli hvert år samles 250 000 spiseglade rundt Vågen i Stavanger for å ta del i Nordens største matfestival, Gladmatfestivalen.
Opplevelser
I 2014 arrangeres festivalen for 16. år på rad. Selv sier arrangøren at «Gladmat er et utstillingsvindu for matproduksjon, gastronomi og matkultur, en arena hvor forbrukere og foredlere av mat møtes. Gladmat er den ledende matfestivalen, både i Norge og Norden, og skal fremme publikums interesse for mat og matkultur.»
Det har de ganske så rett i, og det har de lykkes veldig godt med. Festivalen balanserer likevel hvert år på en stram line.
Den skal være en festival og møteplass for bransjefolk, og i Stavanger er den gjerne bygget opp om aktiviteten rundt Gastronomisk Institutt og de kokkeverdensmestre som har vært tilknyttet det. Risikoen er stor for at listen blir lagt høyt, nåløyet blir trangt og interessen utenfor de relative smale gourmetrekkene blir for liten.
Her har nok festivalen lykkes ganske bra, sett fra en konsuments side. Grunnen er at blant alle standene og teltene som er bygget opp rundt Vågen i Stavanger sentrum, er der noen utstillere som holder sin gastronomiske fane ekstra høyt, har retter utenfor det vanlige, og alltid kommer opp med en smule nyvinning. Hovedteltet tilbyr i 2014 en flerretters middag med underholdning til 1490 kroner.
På den annen side må massemønstringene som har lykkes i å trekke til seg opp mot 250 000 besøkende på de fire dagene festivalen varer, ikke bli for mye fyll. Det har noen år gått litt over styr utover kveldene. Pubsangerne har skrålt om kapp, og barnefamilier og folk flest har flyktet hjem. Neste år henter man seg inn igjen.
Småretter eller ei
Det store trekkplasteret for de fleste besøkende er de billige smårettene: Smaksprøvene som koster 30, 40 eller 50 kroner. Mange ønsker å spise seg fra telt til telt, og ønsker å vandre på nær sagt hele festivalområdet. (Min preferanse har vært å fordele de to kaiene over to dager.) Dersom rettene blir for store risikerer man å bli mett før man har kommet lenger enn de første 30 meterne. Eller man risikerer at betalingsviljen fortapes når en rett kommer på 150 kroner. Det er og blir er balansegang også på dette området, noe arrangørene også år om annet har vært nødt til å skjerpe inn.
Det er ikke bare matsmaking man kan involvere seg i. For både barn og voksne er der kurs i matlaging, for voksne også i vinsmaking.
Gladmat i Stavanger tilbyr godt over hundre utstillere, hver med flere retter. Variasjonen er svært stor, med etnisk mat fra blant annet Etiopia og Østen, lokale nisjeprodukter fra blant annet Ryfylke og Jæren, og internasjonalt kjøkken fra opp til flere. Det er alltid trivelig å labbe rundt i finværet i Vågen, og Gladmat setter naturligvis en ekstra ramme rundt den opplevelsen.
Etter å selv ha vandret rundt her på fleste av årgangene, er jeg sterkt tilbøyelig til å være enig med Ingrid Espelid Hovig. I 2014 fylte Norges kokkemor 90 år, og hun skal være i Stavanger også i år. Ingrid kaller Gladmat for sommerens høydepunkt.
Praktisk
Gladmat arrangeres i Vågen i Stavanger, mer sentralt går det ikke an å komme. De fleste bør benytte seg av kollektivtransport for å komme seg til byen de dagene festivalen varer.
Les mer på festivalens nettsider. Du kan også laste ned festivalappen til din smarttelefon – du får den både for iPhone og Android.
Les mange flere artikler om hva du kan oppleve i Stavanger og i Rogaland fylke.
Klikk på bildene under for å se dem i større versjon: