Dragefest på Hellestø

Sist endret 07.02.2022 | Publisert 10.06.2018Jærkysten, Kultur, Rogaland |

Anslått lesetid:

På den kjekkeste av Jærens mange sandstrender, Hellestø, avholdes det i begynnelsen av juni hvert år en dragefest. Tusener av små og store flokker til den brede og lange sandstranda i håp om å få opp akkurat sin drage. 

 

Opplevelser

Lykken er stor når de håpefulle klarer å få dragen opp i luften, og holde den der. Skuffelsen er tilsvarende stor når pappa eller bestefar ikke holder dragen riktig, eller når barna løper feil vei bortover sanden og ikke treffer den vindretningen som sikrer rett oppdrift. Mange har lagt seg til rette i sanden foran sanddynene og bare ser på livet. Heldigvis er akkurat denne dagen uten bikkjer som ellers hadde løpt rundt og villet seg inn i alle snorene som ligger i sanden, eller henger i luften, over alt. 

Samtidig er der profesjonelle og semi-profesjonelle deltakere fra inn- og utland med, slik at vi skal oppnå en wow-effekt ut av å se opp til himmels. For opp ser vi. Opp mot de mange små dragene som har kommet opp, i det minste for en stakket stund. Opp mot de mer forseggjorte som henger på himmelen høyt over oss og virkelig har truffet vinden. 

Dragene har fantasifulle mønstre, varierende formater og flygeegenskaper. Noen er kjøpt i butikken, mens noen har selvlagede hjemme på verkstedet eller på kurs. Kurs kan man for eksempel delta på i Sola drageklubb, foreningen som står bak den årlige dragefesten. I 2018 var der åpent kurs i dragebygging på Sola kulturhus på lørdagen, slik at alle kunne ha sin drage med seg på søndagens samling på stranda. (Klubben er også på Facebook.) 

Foreningen sier at denne dragefest på Hellestø er Norges største og eldste dragefestival. Den har vært arrangert hvert år siden 1990 i et samarbeid mellom klubben, kommunen og idrettslaget Havdur. 

I 2018 hadde temperaturen i luften sunket fra de siste ukers knallvarme til en mer normal sommertemperatur. Det syntes ikke å ha lagt demper på oppmøtet. Derimot var vinden i år ikke helt som den pleier å være, og neppe helt optimalt for drager. De helt store dragene kom nemlig ikke til værs, i hvert fall ikke de timene vi var der. Det gjorde imidlertid lite, for det ble en flott dragefest lell. 

 

Praktisk

Det kan bli rimelig folksomt og trangt med parkering på Hellestø en vanlig utfartsdag. På dragefesten har man fått låne jordet til naboen og dermed sikret en overmåte stor parkeringsplass. Den tok godt unna. 

Man trenger ikke komme hit med bil, man kan komme til fots. Kollektivt går det imidlertid ikke å reise. Jeg kan godt anbefale å parkere lengre sør, på Sele eller Bore og gå til Hellestø. Dermed får man enda mer ut av dagen.