Flekkefjord, byen som var

Sist endret 30.12.2021 | Publisert 24.06.2012Agder, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

Flekkefjord er en liten by som markerer overgangen mellom den sørlige kysten av Norge, Sørlandet, og Vestlandet.

 

Historisk sett en viktig havn og handelsby

På begynnelsen av det 18. århundre kunne Flekkefjord tilby besøkende seilskuter en god og trygg havn, noe ikke minst handelsreisende fra Nederland visste å sette pris på. Eksporten av brostein var viktig. Senere ble tømmer og fiskeri dominerende næringer, sammen med garverier.

Ved slutten av seilskutetiden forsvant Flekkefjord inn i glemselen som så mange andre av de hvitmalte norske kystbyene. Og det er derfor de er så fascinerende å besøke i dag.

 

Norway - Vest-Agder - Flekkefjord

Grand hotel i Flekkefjord

 

Historien tas vare på i dag

Som bildet viser har byen overnattingsmuligheter. Det er også mulig å ta seg en matbit. De fleste legger veien om den eldste delen av sentrum, ofte kalt Hollenderbyen, oppkalt etter de nære forretningsforbindelsene fra den gang da.

Gå ikke glipp av den fascinerende bymuseet.

 

Norway - Vest-Agder - Flekkefjord

Hollenderbyen Flekkefjord

 

Norway - Vest-Agder - Flekkefjord church

Den åttekantede Flekkefjord kirke

 

 

 

Praktisk

Flekkefjord ligger lengst vest i Agder fylke. Hit kommer du ved en liten avstikker fra E39. Riksvei 44 (Nordsjøveien) går rett gjennom sentrum. Parker gjerne ved kirken og unngå bilkjøring i de smaleste gatene i trehusbyen.

Byen er liten nok til å spasere rundt i en time eller to. Er du på biltur i Dalane-distriktet lenger nord, bør du kjøre R44 videre til Åna-Sira, Helleren og Egersund. Glem heller ikke den gamle korketrekkerveien over Tronåsen eller et besøk ut til den ekstremt idylliske øya Hidra. (Les mer om akkurat den turen.)