Biltur i Dalane og litt til

Sist endret 19.10.2022 | Publisert 26.06.2014Agder, Bilturer, Rogaland | , , ,

Anslått lesetid:

Her er en biltur i Dalane, sør i Rogaland, og litt over grensen til Vest-Agder. Vi finner flott natur både i innlandet og ved kysten. Flere trivelige småbyer gjør dette til en strålende, om enn lang, dagstur.

Orientering

Stedsnavn på denne turen: Egersund, Moi, Tronåsen, Flekkefjord, Hidra, Helleren, Sogndalstrand, Rekefjord, Helleren. Artikkelen inneholder en rekke lenker til artikler på Sandalsand, og derfor er denne artikkelen holdt temmelig kort. Det ligger et kart nederst, med attraksjoner og bilturen inntegnet. Kartet inneholder også markører for de gamle steinbroene som ble bygget på 1800-tallet, som del av den første veibyggingen på denne kanten av landet. Broene er nærmere presentert i to spesialartikler, en for Lund og Sokndal og en annen for Eigersund, men omtales ikke videre i denne artikkelen.

For anledningen er denne rundturen lagt opp med utgangspunkt i Egersund. Dersom du kommer nordfra kan du droppe startpunktet og ta E39 sørover til Moi. Egersund kommer vi uansett tilbake til på slutten av turen.

Vi starter i Moi

Noen få kilometer sørover langs Lundevatnet kommer du til Tronvik. Her er avstikkeren opp Tronåsen godt skiltet. Tronåsen var en del av den gamle Vestlandske hovedvei mellom Kristiansand og Stavanger, den første veien for hjulgående kjøretøy mellom Stavanger, via Kristiansand til Christiania (Oslo). Den stod ferdig i 1844, etter å ha vært under arbeid siden 1791. Veien var i bruk til 1945 da vei og tunneler langs Lundevatnet gjorde den unødvendig.

Tronåsen framsto som den store skrekken for alle veifarende. Den var og er svært bratt (opp til 1:3), med en rekke (11) hårnålssvinger opp fra Lundevatnet. Her kunne bilene rygge opp, for lettere å klare stigningene. Her kunne bilene stå og koke etter overanstrengelse, og her kan vi i dag nyte utsikten og gleden over et stykke norsk ingeniørkunst fra 1800-tallet. Bratthenget er enveiskjørt fra nordvest (fra Moi) og er kun åpent i sommerhalvåret. Fylkesgrensen mellom Rogaland og Vest-Agder passeres på toppen.

Flekkefjord er neste stopp

Vårt første stoppested denne dagen er Flekkefjord. Ved slutten av seilskutetiden forsvant Flekkefjord inn i glemselen som så mange andre av de hvitmalte norske kystbyene. Og det er derfor de er så fascinerende å besøke i dag. Herfra kan vi gjøre en avstikker ut til den ualminnelig vakre øya Hidra. Øya er fremdeles ikke landfast, så du må ta ferje ut.

Besøk til Helleren og Sogndalstrand

Fra Flekkefjord følger vi turistveien kalt Nordsjøvegen nordover, fylkesvei 44 (tidligere riksvei). Veien slynger seg fantastisk mellom høye fjell, over bergnabber og langs fjorder. Ved Åna-Sira, det lille stedet der Siraåna renner ut i havet, passerer vi fylkesgrensen igjen og er tilbake i Rogaland. Sørg for at du gjør et stopp ved husene under Helleren. Snart kommer vi fram til Sogndalstrand, et lite strandsted med rik historie og et nasjonalt klenodium.

Like etter Sogndalstrand bør du gjøre en avstikker ut til Rekefjord, et idyllisk lite område med fastboende og hyttefolk. Deretter bærer fylkesvei 44 over heia mot Egersund. Min anbefaling er imidlertid å ta Fv33 fra Rekefjord så langt den går, dvs. til den møter hovedveien igjen (Fv44). Veien er smal, men du så spennende. Underveis passerer vi Nesvåg og et ytterst fascinerende båt og motormuseum.

Trivelige Egersund

I Egersund, sentrum i kommunen som bærer navnet Eigersund, bør man ta seg en byvandring, stikke innom museer og ellers nyte livet. 

Finn fram (kart)

Kartet viser reiseruten. På grunn av at veien over Tronåsen er enveiskjørt fra nord mot sør, må du velge riktig rekkefølge på stedene du vil besøke. Vår rundtur droppet Hidra, og jeg har derfor lagt inn et par bilder fra et tidligere besøk.

Dersom du kommer nordfra vil et godt tips være å ta strake veien (E39) ned til Moi og Tronåsen. Fra Egersund er det en strålende tur hjemover langs kysten på Fylkesvei 44. Store deler av den er Nasjonal turistveg Jæren.

Kartet viser reiseruten og noen av stedene vi kan besøke. Kartutsnittet kan flyttes på og zoomes inn og ut av. Google oppgir lengden til 179 km, men man bør beregne en full dag og gjerne mer til.

Les mer

Det som ikke ble gjort den gang denne turen ble gjennomført, var å oppsøke alle de kjekke, gamle steinbroene denne regionen har så mange av. Derfor skal du igjen få en henvisning først til Steinbroene i Lund og Sokndal og dernest til Steinbroene i Eigersund og Hå. De kan godt kombineres med den bilturen som er beskrevet i denne artikkelen, og kartet har tatt hensyn til det. 

Turen går gjennom flere kommuner i Rogaland og Vest-Agder. Klikk på lenkene for å få opp alle artiklene fra Eigersund, Sokndal, Lund, og Flekkefjord.

Denne artikkelen ble først publisert i juni 2014, basert på en biltur to år før. Den er senere oppdatert vesentlig i både tekst og fotografier.

Pin It on Pinterest

Share This