Stavanger, den sør-vestlige inngangsporten til Fjord-Norge, kan skryte av en meget severdig Gamleby.
Denne artikkelen er en oversatt og lettere omskrevet variant av en artikkel som først ble publisert på den engelskspråklige delen av Sandalsand.
Bydelen som nesten ble sanert
De små trehusene langs smale gater og smau like opp fra Vågen var på 1950-tallet truet av forsøk på byfornyelse – den pene ordet for sanering. Den prosessen ble stoppet og vi kan i dag høste fruktene av den innsatsen ildsjelene la for dagen den gang. Gamle Stavanger utgjør den største trehusbebyggelsen i Nord-Europa.
Fra 1957 til 1974 ble det gjort flere vedtak om vern av området som fikk navnet Gamle Stavanger. I dag må det nok legges til at kampen for bevaring egentlig er en kontinuerlig kamp. I mange år sto i det minste kommunale småhus sterkt forfalne. En politikk på å selge dem ut til engasjerte private eiere, synes å ha lykkes. Fremdeles finner vi deler av bebyggelsen i rimelig dårlig forfatning.
Eg e’ fydde på Straen eg, eg e strandagutt. Friske sjøluft e’ nok for meg, tralalalala. Her ser du siddis med strake knær, tralalalala. Mon det fins någen her som har gildare klær, tralalalala. (Utdrag fra bysang)
Bydelen som i dag gjør Stavanger attraktiv å besøke
Det aller meste er imidlertid godt holdt, og tilnærmet året rundt forskjønnet med en blomsterprakt av en annen verden. Her ønsker man både seg selv, naboer og besøkende alt vel.
Stavangers eldste bebyggelse ble anlagt innerst i Vågen, og spredte seg gjennom århundrene gradvis utover. Straen, den vestlige siden av Vågen, ble bebygd på 1600- og 1700-tallet, men den bebyggelsen vi ser i dag stammer i hovedsak fra 1820-1870. Det var gjerne slik at kjøpmannsgårdene hadde sine sjøhus mot Vågen, mens boliger og terassehager ble anlagt i den ganske bratte skråningen bak. Her finner vi også mindre hus for håndverkere og sjøfolk.
Vi skal også huske på at Vågen på den tid var langt bredere enn idag. Utfylling og anleggelse av kaier har gjort at de sjøhusene som omkranser Stavangers navle, er blitt stående minst 10-20 meter inn på land.
Opplevelser i Gamle Stavanger
Gamle Stavanger har opplevelser å tilby, sommerstid også enkel servering. Det siste er kanskje ikke så dramatisk da vi er like i kanten av det kompakte og kulinarisk sprudlende bysentrumet i Stavanger. Vi finner håndverkere, slik som keramikkverksted, og vi finner ikke minst Hermetikkmuseet omtrent midtveis i Øvre Strandgate – hovedgaten.
Midt i finner vi en liten bypark, en liten drikkefontene og et praktfullt lite steinbed. Denne delen av trehusbyen Stavanger opprettholdes av offentlige vernebestemmelser og lokalt engasjement. Det er på samme tid et friluftsmuseum, og et levende bomiljø. Rett nok er det ikke mange barnefamilier her inne, kanskje heller en demografi basert på par eller enslige i alle aldre. Enkelte har også en «hytte» her i byen, og bor selv på det vi kaller «landet».
Norsk Hermetikkmuseum holder til i en gammel hermetikkfabrikk, du ser det blant annet på pipa. Her får vi et innblikk i hva Stavanger ble bygget på fra slutten av 1800-tallet og til langt inn på 1900-tallet. Museet tilbyr veldige interessante, levendegjorte utstillinger – og kunnskapsrike guider.
Les om museet i denne artikkelen.
Kikk litt på denne videoen fra «Gamle Stavanger» og les mer under.
Gateløpene i Gamle Stavanger
Det er en hovedgate som løper gjennom hele den gamle bydelen, Øvre Strandgate. Nedenfor løper Mellomstraen parallelt langs deler av strekningen, mens Nedre Strandgate aller nederst danner overgangen mellom kaiene og gamlebyen opp i bakken. Flere små, tildels bratte gater eller trapper kobler disse langsgående gateløpene.
Den som vil oppsøke Gamle Stavanger bør imidlertid også få med seg de delene som går utenfor denne kjernen. Jeg tenker særlig på trehusene ved rådhuset, i Olav Kyrresgate, men jeg tenker også på trehusmiljøene på andre siden av sentrum opp mot Storhaug, med stikkordene Nytorget og Blåsenborg.
Cruisebåtene på Stavanger havn tårner over bebyggelsen
For tusen år siden var det vikinger fra Stavanger-regionen som «oppdaget» Island, deretter Grønland og til slutt Amerika. For nesten to hundre år siden var Stavanger avreisehavn for de første nordmenn som emigrerte til den nye verdenen – Amerika. I dag fungerer Stavanger som en inngangsport til fjordene for utenlandske besøkende. Cruiseskipene anløper havnen med hyppig frekvens gjennom hele sommerhalvåret, og det er et ganske fantastisk skue der de ligger klint inn i Vågen – tårnende over Gamle Stavanger.
Et kart
Gamle Stavanger ligger praktisk talt midt i Stavanger sentrum. Det finnes flere parkeringshus og -plasser i nærheten.
Les mer
Se oversikten over alle artikler fra Stavanger.
Her ser du flere bilder fra bydelen.