Njågarden i Time

Sist endret 21.03.2022 | Publisert 18.07.2014Gårdstun, Rogaland |

Anslått lesetid:

Vi setter pris på steder som holder fanen høyt, satser på kvalitet og på tradisjoner i alt fra interiør til mat. Njågarden er et slikt sted. 

 

7. november 2018 ble det annonsert på gårdens Facebookside at serveringen er avviklet. Det var veldig synd, og jeg håper den kan tas opp igjen.

 

Bakgrunn

Det skal ikke være lett å markere seg i tilbudet av steder som serverer søndagsmiddag på Jæren. På det «jabna» er likevel kvaliteten ikke all verden, for buffetmat kan fort ha en tendens til å bli ensformig og kjedelig. Njågarden er mest et serveringssted, men tilbyr en opplevelse av de sjeldne.

 

Norway - Rogaland - Time - Njågarden

Inngangspartiet på Njågarden er innbydende

 

Her myser man ikke ned i salatene, pirker i «moderne» tortillaruller med laks og dill inni, eller løfter lokket på varmebeholdere for å se om noe frister. På Njågarden er menyen kort, men stor nok for den som setter pris på kvalitet og norsk tradisjonskost. Vi får servert maten på tallerken. Punktum.

 

Opplevelsene på Njægarden

Man går heller ikke sulten fra Njågarden. Nok et kvalitetstegn fra Jæren. Ingen skal dra herfra og påstå at man måtte haste av sted til nærmeste bensinstasjon for en pølse med alt.

Maten er veldig god. Gjennom mange år har verken jeg eller mine medbesøkende noen gang funnet grunn til å akke over den. Likevel, det som aller mest skiller dette serveringsstedet fra resten av hopen, er interiøret. Det gamle gårdshuset er innredet med småbord og langbord, det er solide vegger, og det er bilder fra restaureringsarbeidet. Her ligger det tydeligvis mye arbeid bak. Veggene, og inngangspartiet, har også tepper og annet håndverk til salgs. Kvalitet også her.

 

Norway - Rogaland - Time - Njågarden

Interiør med jærstoler, langbord, bilder fra restaurasjonen og veggtepper i hovedetasjen.

 

Det som ellers er veldig bra, er at dessert og kaffe inntas ovenpå, i andre etasje. Her har vertene tatt helt av. Det er to rom, foruten toaletter, forsynt med flere ulike salonger utstyrt med møbler fra forgangne tider. Veggene er prydet med gamle bilder og ellers med diverse utstillingsobjekter (eller hva man skal kalle dem) som f.eks. Kiellanddrops. Helt herlig.

Betjeningen er trivelig, lokal, men har opp gjennom årene også virket litt forvirret, uoppmerksomme (som kelnere altfor ofte er) og uerfarne. Totalopplevelsen veier opp for det.

 

Norway - Rogaland - Time - Njågarden

Andre etasje, hvor man inntar dessert og kaffe. Dette er en av salongene.

 

Videreutvikling av konseptet?

Det som Njågarden med tiden bør jobbe hardere med, men det er kanskje et økonomisk spørsmål, er omgivelsene. Dette er jo et aktivt gårdsbruk. Anguskveget står og rauter i fjøset (og vitner om godt kjøtt), men ellers er det for lite å gjøre her – for å si det sånn. Byrkjedalstunet har klart å skape opplevelser rundt maten, det bør nok også Njågarden ha som ambisjon. Riktignok er hagen skyggefull og vakker, og oppkjørselen er romantisk. De moderne driftsbygningene harmonerer likevel overhodet ikke med det inntrykket jeg opplever man ønsker å skape.

Noe ulikt andre har også eier anlagt en vinkjeller i underetasjen. Den ser kjekk ut innvendig, men jeg har ikke anledning til å utprøve kvalitetene i den. Selvsagt kan gården brukes som selskapslokaler, både vinkjelleren og salongene oppe.

Njågarden har begynt med selvhogst av juletrær. Det er jo noe, men min konklusjon er at gården bør utvikle sitt tilbud videre. Grunnlaget er utmerket, beliggenheten god og erfaringen har nok begynt å komme etter flere år med god drift.

 

Praktisk

Kartet viser strekket fra rundkjøringen i Ganddal til Njågarden. Fra Stavanger tar det en halvtime. Når man kjører Riksvei 505, Kvernelandsveien mellom Sandnes og Bryne vil man få opp et skilt til gården omtrent midtveis langs Frøylandsvatnet, noe nord for parkeringsplassen for Njåskogen. Kjør så innover noen hundre meter. Det er lett å finne fram.

 

 

Les mer

Les artikkelen om Njåskogen. Det kan være greit å ta seg en skogstur før middag, den smaker liksom litt bedre da.

Les mye mer på nettstedet til gården. Etter avviklingen av serveringsaktiviteten i november 2018, er nettsiden tatt ned.

Klikk på miniatyrene under for å se bildene i full størrelse.