Gatekunst (Street Art) i Stavanger

Sist endret 29.01.2022 | Publisert 30.06.2014Kunst, Rogaland, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

Gatekunst. Ta en annerledes byvandring i Stavanger. Søk opp store veggmalerier på bygningsfasader og forstå hvorfor Stavanger er blitt internasjonalt kjent som en svært viktig by innen Street Art.

 

Opplevelser

Noen kaller dette graffiti, men det er mer enn som så. Det var i 2001 at kunstinitiativet Nuart startet opp. Etter 2006 har det som er blitt en årlig festival, konsentrert seg om gatekunst. I 2011/2012 utarbeidet de et bykart, men i årene etter kom det mange flere veggmalerier, samt innendørs utstillinger på Tou Scene.

 

Rogaland - Stavanger - Street art - Artist: MARTIN WHATSON

En mann på en vegg, Ny Olavskleiv bak Hotel Atlantic. Kunstner: Martin Whatson

 

Dette er spennende kunst, det er overhodet ikke som alle de «taggingene» (signaturene) vi kan irritere oss over på sykkelskur og husvegger. Vi snakker om seriøse nasjonale og internasjonale (gate)-kunstnere, i et organisert opplegg og med inspirerende motiver og budskaper. Bildene er til dels svært store og kan dekke hele bygningsfasader. Kunstnernavn som går igjen er Dolk (NO), Swoon (USA), Evol (DE), Logan Hicks (USA), David Choe (USA), VHILS (PT), Blek Le Rat (FR), Nick Walker (UK), og Dotmaster (UK).

 

Rogaland - Stavanger - Street art - Artist: Roa

Det er ikke alltid lett å se alt på nært hold. Kunstverket kan være for stort. Dette bildet fra bybroa zoomer noen hundre meter inn i Østre bydel. Kunstner: Roa

 

Praktisk

I likhet med Broken Column, utgjør «Street art» en glimrende mulighet til å beskue byen på en ny måte, enten til fots eller på sykkel. Noen kunstverk finner vi på Vestre Platå og Våland, og noen i sentrum. Svært mange ligger imidlertid som perler på en snor fra sentrum ut Pedersgata til Tou Scene, helt øst i Stavanger. Du må beregne minst en time bare på å bevege deg utover Pedersgata, særlig ettersom de fleste verkene ikke ligger langs selve gata, men i parallelle gater eller sidegater.

Se gjerne denne Flickr-siden for en lang rekke fotografier. På Instagram finner vi også mange bilder hashtagget med #streetartstavanger, mens Nuartfestivalen selv finnes på Nuartfestival.

 

Rogaland - Stavanger - Street art - Artist: Dolk

Denne karen med ropert står mellom bygningene på Tou Scene. Kunstner: Dolk.

 

Sjekk dessuten opp nettsiden til Nuart-festivalen for mer informasjon. «Nuart er en årlig internasjonal Street Art festival etablert i 2001 med fokus utelukkende på Street Art siden 2005. Festivalen er basert i Stavanger på vestkysten av Norge. I tillegg til et mangfold av både sanksjonerte og usanksjonerte offentlig kunstverk, iscenesetter Nuart også en av de mest etterlengtede utstillinger i året.»

Som nevnt laget festivalen en poster i 2012 som angir kart og har bilder av gatekunsten så langt.

 

Kartet

Under finner du Sandalsands kart med rundt 150 avmerkete kunstverk fra 2006 til 2016. Kartet blir ikke lengre vedlikeholdt.

Kartet bygger på materiale fra Nuart. Enkelte kunstverk som jeg selv har avbildet, er ikke oppført på kartet, og noen eksisterer ikke lenger. For slik er det med gatekunst, den er ikke skapt for å være evigvarende.

Det går an å bevege seg med musemarkør i kartet og klikke på markørene. Du kan også forstørre kartet til full skjerm (i Google Maps). Tallene refererer til oppføringsåret (16 er 2016, mens 12 dekker 2012 og årene før). Noen av markeringene er illustrert med Sandalsands egne bilder, men noen av bildene er tapt. 

 

 

De som har iPhone/iPad finner en egen app med Stavangers gatekunst. Stavanger er ellers en by med svært mange andre kunstverk.

Du får her anledning til å lære om verkene. Klikk på bildene for å se dem i større format og bla. Innholdet er kun sporadisk oppdatert etter 2016.

 

(This article is also available in English, on Sandalsand Global)