52 hverdagsturer i Stavanger

Sist endret 29.01.2022 | Publisert 02.07.2014Rogaland, Urbane fotturer |

Anslått lesetid:

Det er en flott samling av 52 hverdagsturer fra Stavanger kommune og Stavanger turistforening. Omtalen på kommunens nettsider er blitt forbilledlig.

 

Opplevelser

Det var 52 turforslag som de lanserte i 2012, en for hver uke i året. Fra kommunens side heter det at «hensikten med 52 hverdagsturer er å motivere til fysisk aktivitet og naturopplevelser. 52 hverdagsturer er et ledd i Stavanger kommunes arbeid for bedre folkehelse, styrket friluftsliv og et bærekraftig miljø og samfunn.» Det høres riktig ut.

Sandalsand tar ikke mål av seg å presentere dem hver for seg, men i samlingen av «Urbane fotturer» har de sin naturlige plass: De er tross alt fotturer innenfor grensene av en by. Denne nettsiden presenterer turer som tidvis tangerer eller følger deler av «hverdagsturene». 

Seks av turene er omtalt som tematurer. Til sammen gir alle 52 et godt innblikk i byens fysiske utforming og kulturhistorie, de gir både urbane opplevelser og naturopplevelser. Det er i grunnen litt fascinerende å vandre blant bolighus også, og kanskje snike seg til en titt inn i hus og hage mens man går forbi på fortauet. Den menneskelige nysgjerrighet skal man ikke forakte.

 

«Kvernevikturen» tar deg med inn i denne treklyngen

 

Praktisk

Turene varierer i lengde fra under fire til over tolv kilometer, med et snitt på åtte. De er godt merket, men det kan være greit å ha med seg et kart.

Les kommunens omtale av hverdagsturene.

Turistforeningen har gitt ut en bok, men det går også å kun lese seg opp på kommunens omtale av den enkelte turen på nett, og skrive ut eller laste ned kartet til smarttelefonen. 

Omtalen av hver tur er siden oppstarten forbedret og utvidet på kommunes nettside. Det eneste jeg kunne savne var at de strekkodene (QR) vi finner på merkestolpene ute langs løypa, ga informasjon om severdighet og historikk på akkurat det stedet. Slik det er i dag får vi kun den samme generelle informasjon på alle stolpene. Og da er hensikten med QR-koden bortfalt.

Helt til slutt: Du kan også sjekke ut omtaler og kart på Ut.no. Noen av de nettsidene jeg har inkludert i artikkelen om andre tursider i Rogaland har ganske sikkert omtaler av enkeltturer. Les om mine 26 søndagsturer på Jærkysten.

 

Rogaland - Stavanger - Hundvåg - Trollskogen

Slik ser de ut langs turveien. Postene med T-ene og pilene som viser turveien. Her fra Trollskogen på Hundvåg hvor både «Skeieturen» og «Hundvågturen» passerer forbi.