Huset Aukrust i Alvdal

Publisert 29.11.2021Innlandet, Museer |

Anslått lesetid:

Huset Aukrust er museet som sammenfatter Kjell Aukrust sitt liv og virke. Det ligger i hjembygda Alvdal og er et henrivende sted å besøke for generasjoner på generasjoner.

En uhyre kort bio

Kjell Aukrust (1920-2002) ble født i Alvdal. Han viste tidlig evner som tegner og ble allerede som 16-åring tatt opp på Kunst- og håndverksskolen i Oslo. Etter krigen flyttet han hjem til Alvdal og virket som tegner for Vårt Land og den såkalte Mannskapsavisa. Den sistnevnte var avis for Forsvaret.

Det var i Mannskapsavisa han utviklet det typegalleri av personligheter som han foredlet gjennom mange år. Han ga ut flere bøker, men det var nok de korte historiene, og tegningene, som kom til å prege hans virke. Kjell Aukrust var en av våre største humorister i andre halvdel av 1900-tallet.

Hvorfor Aukrust er så kjær

Jeg har etter hvert nådd en viss alder, og Kjell Aukrust husker jeg som en barndommens helt. Hans tekniske tegninger av alskens apparater forsøkte jeg å etterligne på barneværelset hjemme. I ungdomsårene var jeg fascinert av hans typegalleri med personer som Melvin Snerken og de andre i Flåklypa Tidende, og elsket å lese hans ustyrtelig morsomme tekster.

Den gang, og i alle senere år, har jeg latt meg glede over Kjell Aukrust sin livlige fantasi, fantastiske beretninger, språkblomster, humor, tegninger, og sans for det gode i mennesket, det jordnære i oss.

I generasjoner har nordmenn vokst opp med inntrykk fra hans mangfoldige verden, med filmene fra Flåklypa som de mest populære og kjente framstillingene av hans livsverk. Hans egen bakgrunn formulerte han slik:

Jeg vokste opp blant kuer, griser, hester, høner, spælsau, agronomer fra Østerdalen og en illsint sveiser fra Solør. Det var på Storsteigen Landbruksskole i Alvdal, hvor far min var rektor. (Kjell Aukrust)

Og i det sitatet ligger det store: «…en illsint sveiser…» Her har vi etter min mening det lille som skiller Aukrust fra de mange. Jeg, og sikkert mange med meg, ser i vårt indre for oss denne illsinte sveiseren. Fra Solør.

Opplevelser på museet

Aukrustsenteret ble åpnet i 1996 i Alvdal. Det endret senere navn til Huset Aukrust. Senteret er tegnet av stjernearkitekten Sverre Fehn og er en langstrakt, nokså beskjeden bygning. Utvendig ser mye av den ut til å være tak av tykke skifersteiner. Innvendig er det lyst, i norsk trevirke, og med utstillinger langs omtrent hele lengden.

Det er bare helt herlig å vandre gjennom denne bygningen. For museet tilbyr ikke bare tegninger fra Aukrust sin uforlignelige verden, men også et blikk inn i den malerkapasiteten han også var. For det var maler han egentlig ville bli. Seint i livet fikk han også brukt tid til akkurat det.

Dessuten får vi stifte bekjentskap med Aukrust sitt forfatterskap. Likevel, det er hans frodige fantasi og fantasifulle tekniske innretninger som er høydepunktet. Museet er et oppkomme av fullskala gjengivelser (originale eller kopier) av hans modeller og tekniske beskrivelser av disse modellene.

Som seg hør og bør har museet også en kafé, Solan og Ludvigs Kafé. Her byr de på god mat, atmosfære og flott utsikt – som de selv skriver. Museet skriver blant annet dette om severdighetene:

I Flåklypasalen, vår egen topp moderne kinosal, kan du se filmene fra Flåklypa. I Huset Aukrust kan du se bilder og bakomfilmer, være redaktør av Flåklypa Tidende og lage sjokolade i Reodor Felgen sin egen maskin.

Akkurat det er en noe beskjeden presentasjon. Derfor har du fått en litt personlig introduksjon ovenfor. Her er noen av bildene fra Sandalsands besøk. Kikker du nærmere på bildene, vil du se at der er opplevelser også utenfor selve museumsbygningen, både i rundkjøringen på hovedveien og på Flåklypatoppen rett ved. Der står det en rakett. 

Finn fram

Huset Aukrust, Aukrustsenteret eller Aukrust-museet, ligger mellom Rv3 og Glomma. Det har en stor og god parkeringsplass like foran seg og er vanskelig å overse for veifarende.

Les mer

Den beste kilden for å finne informasjon om åpningstider med mer, er nettsiden Huset Aukrust.

Sandalsand har flere artikler fra Alvdal kommune og Innlandet fylke, blant annet om det unike gårdstunet Husantunet, bare noen få hundre meter fra Aukrustsenteret.