Husmannsplassen Bakken i Rennesøy

Sist endret 02.02.2022 | Publisert 30.09.2014Gårdstun, Museer, Rogaland |

Anslått lesetid:

Vi hadde da noen husmannsplasser i Rogaland også. Noen av dem er til og med bevarte for ettertiden. Slik som denne oppe i bakkene på Rennesøy.

 

Bakgrunn

Det er langs veien mellom Vikevåg og Østhusvik vi finner husmannsplassen Bakken. Den bygningen vi i dag kan oppleve ble bygget rundt år 1800 under Dalakergården, men det hadde vært husmenn her i skråningen tilbake til 1758 da Elling Olson Sørbø og Mari Jakobsdotter fikk slå seg ned her.

Den siste familien på Bakken dro til Amerika i 1847. Etter det stod huset tomt fram til 1867 da et nytt par slo seg ned her. Knut var selv sønn av en husmann, mens kona Berta Karina var datter på hovedgården. Han fikk kanskje ikke prinsessa og halve kongeriket, men han fikk ihvertfall anledning til å overta den tidligere husmannsplassen til odel og eie.

 

Rennesøy - Husmannsplassen Bakken

Joda, husmannsplassen Bakken ligger i en bakke

 

Knut døde derimot ung, og Berta Karina ble sittende igjen med fem barn, 3-4 sauer og ei ku hun fikk låne på Dalaker. Jordstykket var ikke stort, og hagen hadde ikke mer enn noen bærbusker og plommetrær. Hun må ha levd et hardt liv.

Dersom du er mer heldig enn oss, og får anledning til å kikke inn i huset, vil du kunne oppleve innbo fra den gang da. Vårt innblikk var magert da det ikke var mye å se inn gjennom vinduene.

 

Opplevelser

Husmannsplassen Bakken ser ut til å være grundig restaurert og okermalt. Opprinnelig var den umalt. Den ligger veldig flott til opp i skråningen med panoramautsikt mot nordvest og med dagens E39 langt borte på flatene.

Bygningen består uvanlig nok av en boligdel i ene enden og en løe i den andre. Det er innvendig dør mellom delene. Ved enden av boligdelen står det en skut for oppbevaring av ved og torv. Toalett står det også i skuten, det ser ut til å være i bruk den dag i dag.

Her er noen flere bilder fra Bakken. Klikk og forstørr miniatyrbildene.

 

Finn fram

Vi er på øya Rennesøy i Stavanger kommune. Det er lett å komme hit, med bil vel og merke. Der Rennfasttunnelen har sin åpning på Rennesøy finner vi en avkjørsel mot både Vikevåg og Østhusvik. Vi skal ta sistnevnte vei oppover bakkene, nettopp mot Bakken. Etter 900 meter på Fv574 ligger huset på venstre hånd. Parker i veiskulderen.

 

 

Les mer

Det historiske innholdet i denne artikkelen bygger på Ryfylkemuseets omtale. Den er mye mer omfattende, så les gjerne mer der.

Finn flere artikler fra Stavanger, her på Sandalsand. Vi er i Rogaland. Finn gårdstun fra hele landet.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This