Fjøløy fyr og fort i Rennesøy

Sist endret 02.03.2023 | Publisert 01.10.2014Krig og ufred, Overnatting, Reiseliv, Rogaland, Strand og vann |

Anslått lesetid:

Rundt om i landet er en lang rekke forsvarsinstallasjoner blitt lagt ned de siste årene og området åpnet for offentlig ferdsel. Ved Mosterøy i Stavanger kommune gjelder det et helt kystfort.

Fjøløy fyr har lenge vært et utfartsmål for Rogalandinger på søndagstur, og da kanskje særlig i kombinasjon med besøk på Utstein kloster. Fra 2011 har også Fjøløy fort like ved vært tilgjengelig for folk flest, og åpner opp for enda større opplevelser.

Denne artikkelen var først publisert i oktober 2014, og endret noe med årene. 

 

Fjøløy fyr

Rogaland - Rennesøy - Mosterøy - Fjøløy Fyr

Veien fram mot Fjøløy fyr

 

Vi er ganske langt nord på Mosterøy, eller rettere sagt på Fjøløy som er forbundet med Klosterøy som igjen er forbundet med Mosterøy. Fyret ligger strategisk til ved innseilingen til Boknafjorden med Stavangerområdet i sør og Haugalandet i nord. Kvitsøy ligger rett vest, og vi ser det berømte fyrtårnet i godt vær. Utsikten i alle retninger er formidabel, også på en regnværsdag.

Fyret lyste første gang i 1849 på en tid da hele kysten ble utbygget med et, etter datidens standard, moderne fyrlykter. Stedet ble automatisert i 1977.

I starten var det en bonde blant lokalbefolkningen som stod for driften, men etterhvert ble behovet så stort at det daværende Fyrvesenet i 1866 satte opp en egen bolig for forvokteren og hans familie. Forflytter vi oss til 1954 kom det et nytt fyrtårn og en ny bolig. Av øvrige bygninger finner vi både maskinhus, uthus og naust. Fyrmesteren, eller kanskje hans frue, anla en hage nedenfor boligen, beskyttet av en kraftig steinmur.

Det tar ikke mer enn 5-10 minutter å gå ned til fyret fra den parkeringsplassen kommunen har anlagt, men turen er til gjengjeld flott når man runder svingen og ser fram mot naustene i sjøkanten og fyrlykten helt ytterst. Det var en periode mulig å leie fyrmesterboligen, men det synes nå (2020) å være historie. 

 

Bilder fra fyret

Den første bildesamlingen under er fra et grått og høstlig besøk i 2014:

Disse bildene er fra en dag med blå himmel våren 2020:

 

Fjøløy fort

Etter besøket på fyret går vi tilbake mot parkeringsplassen og passerer gjennom en grind til høyre like før vi kommer til parkeringsplassen.

Det var tyskerne som under krigen bygget ut Fjøløy fort som ledd i deres Festung Norwegen til beskyttelse mot en ventet alliert invasjon. Vi sier ofte «tyskere», men i dette tilfellet var de aller fleste soldatene som var forlagt her, østerrikere. Anlegget ble overtatt av det norske forsvaret i 1945 og bygget ut som Kystartilleriets hovedfort i Rogaland. På slutten av hundreåret ble fortet gradvis nedbygget og i 2010 overtok Rennesøy kommune eiendommen på ca 270 dekar.

Det ligger flere gamle luftvern- og kanonstillinger rundt på området, og en rekke ammunisjonslagre har vært plassert rundt om i terrenget sammen med brakker, forlegninger, messer og mer. Det meste er ryddet, men de store kanonstillingene kan man fritt gå inn i. Det var fire store av dem, to av dem bygget inn i det som kalles kasematter. I den ene har faktisk Forsvaret latt stå igjen en ekte kanon. Det er en tysk modell fra mellomkrigstiden til bruk på krigsskip, betegnelsen er 12.7 cm SK C/34. Mange av dem var i utstasjonert på norske fort gjennom hele etterkrigstiden.

 

Rogaland - Rennesøy - Mosterøy - Fjøløy Fort - Signalstasjonen på Storevarden

Storevarden med signalmast og utkikksstasjon er det høyeste punktet på denne turen, 78 eller 82 meter over havet (kildene varierer i meterverdier). Bildet ble tatt i 2014. I 2020 er bygget blitt rehabilitert. 

 

Tips

Kommunen har siden gjort en stor jobb med å tilrettelegge for offentlig ferdsel her. Høye gjerder, men med mange porter, mot det omkringliggende landbruket er satt opp mest til vern mot dyr. En flott universelt utformet turvei, er lagt i en sløyfe fra like ovenfor fyret tilbake til parkeringsplassen. Siden åpningen av området i 2011 er det jobbet betydelig med å utvikle området for besøkende. Det merkes også etter mitt forrige besøk i 2014 og fram til siste besøk i 2020. Et toalett og rasteanlegg er satt opp, turveiene betydelig forbedret, flere rastebord står rundt om, og informasjonstavler er også blitt utplassert. 

Fjøløy Forts venner har merket tre turløyper av varierende lengde og vanskelighetsgrad. Den lengste er den hinderløypa som det norske forsvar la opp, den går over det meste av området. La barnevogna stå igjen og beveg deg til fots forbi flere kanonstillinger opp mot hytta du ser på toppen av høyden som heter Storevarden. Det er ikke store fjelltoppen, men utsikten i alle retninger er storslått. Til og med på en gråværsdag.

Den første bildesamlingen under er fra et grått og høstlig besøk i 2014:

Disse bildene er fra en dag med blå himmel våren 2020:

 

Finn fram

Fjøløy ligger som en avstikker fra E39, mellom de to tunnelene i Rennfast. Kjør slik at du følger skiltene mot Utstein Kloster og deretter skiltingen videre mot Fjøløy når du nærmer deg klosteret. (Klikk deg gjerne inn på kartet og legg inn din hjemmeadresse for å få hele kjøreruten fram.)

Kartet viser min egen vandrerute på siste besøk, i 2020. Den er her målt til ca. 3,4 km. Flere alternativer finnes, også for å komme ut i terrenget mer enn vi gjorde. Jeg har lagt vekt på å få fram ikke bare et forslag til vandrerute, men også avmerke i kartet de forsvarsanlegg som opp gjennom historien har vært i bruk, og som vi finner spor av. 

Kommunen har anlagt en stor parkeringsplass noen hundre meter fra fyret, og ikke langt fra fortet. Fortsatt kjører noen helt fram til fyret, men det ødelegger litt av stemningen med å gå veien fram. Forøvrig er turveien gjennom det tidligere fortområdet veldig godt tilrettelagt, også med ualminnelig tett mellom lysmastene i det som er blitt en lysløype. Den som vil se bunkersene og kanonstillingene på nært hold, må regne med litt klatring og vandring i utmark. Det burde gå greit for de aller fleste.

 

 

Les mer

Eksterne kilder: For den som vil vite mer, vil jeg anbefale siden til Fjøløy Forts venner. Gå ikke glipp av den militærfaglige artikkelen hos den private nettsiden KAK, Forsvarsbygg sitt oppslag, og tidligere Rennesøy kommune sin handlingsplan for fortet. 

Overnatting: Det var tidligere mulig å overnatte på selve fyret, men ikke nå lengre kan det se ut til. Derimot har Stavanger turistforening en enkel hytte som ligger praktfullt til like ved Signalbygget på toppen av øya. Sjekk ut oppslaget på Ut. Denne hytta var opprinnelig tysk mannskapsbrakke.

Sandalsand har også omtaler av andre turer gjennom forsvarsanlegg som er frigitt de siste tiårene. I denne delen av landet kan du lese om Trollskogen i Stavanger, Vigdel i Sola og Randabergfjellet i Randaberg. Les hovedartikkelen om Festninger og fort landet rundt og finn lenker til enda flere artikler.