Labbeturer på Donsen

Sist endret 21.03.2022 | Publisert 22.12.2015Agder, Fjell og hei |

Anslått lesetid:

På Donsen i Sirdal finner vi rike muligheter til turer, både lange og korte, sommer som vinter. Vi skal her se på noen alternativer rundt hytteområdet.

Vi kjører inn Solheimsdalen og oppover så langt veien går. Vinterstid kommer man til en stor parkeringsplass ved Flesebekk og her starter første tur.

 

Fiskebudalen

Fra Flesebekk kan vi gå Fiskebudalen i nordøstlig retning, da kommer vi etter 3-4 kilometer inn på løypa i Nesedalen og deretter Hønedalen med enda flere løypealternativer. Fiskebudalen er langt mindre folksom enn Hønedalen. Jeg har bare gått her på ski og vet ikke hvordan sommerføret er. Det var en kjekk tur. Les beskrivelse på ekstern nettside.

Det var imidlertid til Donsen vi skulle, og da er det vinterstid bare å spenne skiene fatt og legge i vei oppover grusveien drøye 3 km til. Da kommer vi til sommerparkeringen og utgangspunktet for våre turer på Donsen. Langs grusveien fra Flesebekk har vi Raudåvatnet på venstre hånd.

 

Donseknuten (875 moh), Storekvævknuten (965), Storrfjell (899) og rundt Vardetjønn

Vest-Agder - Sirdal - Donsen

Det kan bli rimelig tett skodde, også på Donsen.

 

Etter Flesebekk kommer vi etter 120 meters stigning og 3,2 km fram til sommerparkeringen på Donsen. Vår første tur skal gå opp mot de tre høydene mot nord, i lende mot Flesebekk, men altså oppover. Merk at parkeringsplassen ligger på ca. 750 meters høyde. Stigningen opp mot de nevnte toppene er altså ikke veldig stor.

Vi går ganske enkelt rett opp. Det går greit å finne fram og vi passerer en del nyere hytter bygget tett oppe i den bratteste hellingen under Donseknuten. Utsikten ned mot Vardetjønn (700 moh) er flott. Her kan vi ta for oss toppene etter tur. Jeg er ikke frekvent gjest, og bare gått oppover her en gang så vidt jeg husker. Den høstdagen var regntung og tåka hang tett oppover. Vi bestemte oss for å droppe jakten på en utsikt som allikevel ikke ville vise seg denne dagen. På sparket la vi derfor om turen til å gå ned mot Vardetjønn.

Det er et idyllisk vann og her ligger det hytter overalt rundt i skråningene. De færreste synes likevel å være til sjenanse for andre, så de virker godt plasserte i det kuperte terrenget. Vi vandret rett og slett rundt i ytterkanten av hyttene og tilbake opp til parkeringsplassen. Det er fuktig, og det er interessant å observere hytteeierne på dugnad med å legge gangveier hele veien fra P-plass.

I kilometer var det ikke lange turen, men her kan man legge inn varianter. En nærliggende er å ta vestover Gautstøldalen og deretter Løgedalen nord til Solheimsdalen hvor vi møter bilveien igjen.

 

Vest-Agder - Sirdal - Donsen

Hytter ved Sandtjødn

 

Innover retning Kvinen og deretter rundt Sandtjødn

På Donsen ligger det mange hytter nede rundt Vardetjønn. Mange ligger også på området fra sommerparkeringen og nordover mot Raudåvatn. Etter hvert er det dessuten blitt bygget et stort antall hytter ved lille Sandtjødn. Til sistnevnte kommer vi ved å fortsette rett fram fra sommerparkeringen rundt 500 meter og vel så det.

Fra parkeringen er det imidlertid skiltet innover mot Kvinen (ca 2,5 timer, 7 km). Vi følger merket løype over bekken og opp i lia mot øst. (Vinterløypa går så vidt jeg vet rundt Sandtjødn.) Når vi kommer vi opp på høyden er utsikten mot nord veldig mektig. Vi aner hvordan Sirdalen strekker seg langt der ute. Framover mot Kvinen går stien langs Haugevatn og Mjåvatn, men vi skal ikke dit. I stedet bryter vi av ved Haugevatn og tråkler oss berg- og dalbane tilbake rundt Sandtjødn.

 

Vest-Agder - Sirdal - Donsen

Hyttefolket får ha oss unnskyldt, men disse multene fant vi inne i hytteområdet.

 

Hva mer fra Donsen, noen flere turer?

Joda, Donsen er en spennende variant av Sirdalen, og i hvert fall tidligere en helt spesiell del. I en tidligere artikkel kaller jeg den nikkersadelens siste skanse.

Videre har vi et veldig kjekk topptur mot sør. Den går til Bånefjell på 984 meter og med et 360 graders panorama.

Her er bilder fra Donsen og der omkring. Klikk for å se dem i større format.