Munchs hus i Åsgårdstrand

Sist endret 05.08.2023 | Publisert 14.03.2020Museer, Vestfold |

Anslått lesetid:

Her har jeg malt i mer enn 30 år, mine beste bilder – fortalte Edvard Munch om årene i Åsgårdstrand. Vi skal til kunstnerhjemmet hans, og vandre inn i det som har stått omtrent urørt siden forfatteren gikk bort i 1944.

 

Bakgrunn

Edvard Munch (1863-1944) kom til Åsgårdstrand første gang i 1885 med sin familie. Fra 1889 kom han tilbake for den første av flere sommere, og da som innlosjerende rundt om i småbyen. I 1898 fikk han kjøpe det lille huset etter fiskeren Hans Hansen Bollerød og førte opp et atelierbygg i hagen. Her bodde Munch særlig i den lyse årstid fram til 1905. Etter den tid ble besøkene i Åsgårdstrand heller sporadiske, men det var tydelig gjennom hans produksjon og utsagn, at stedet hadde satt dype spor i kunstnersjelen. 

Hele eiendommen ble etter Munchs død kjøpt av kommunen og åpnet huset som museum allerede i 1947. Nygårdsgrunn som eiendommen het, er det eneste viktige sted som er bevart etter Edvard Munch. Hans atelier var revet, men et nytt er satt opp på samme sted. I dag er det besøkssenter med salg av bøker, kort og plakater. Eiendommen ble fredet i 2013.

 

Opplevelser

Denne gangen kom jeg vandrende langs sjøkanten og inn i hagen aller nederst. Jeg synes det er best slik. Bygningene, det gamle oker-fargede bolighuset fra ca. 1830 ligger øverst, mens det rødmalte nyoppbyggede atelieret står litt foran og til sides. I sistnevnte løser man billett, kikker på bilder og handler litt.

Utsikten her oppe fra, utover hagen og sjøen, tiltaler også besøkende i dag. De kunne imidlertid etter min mening godt blitt beskåret litt mer, de trærne som står nederst. Videre er underlig å komme inn på omvisning i huset, for det har stått omtrent urørt siden Munchs tid. Her ligger noen pennesplitter, en dress henger på veggen, og møbler står rundt om. Det er ikke stort, en liten stue å regne. 

Men det var altså her Norges mest berømte maler hentet inspirasjon, og som han drømte om da han senere i livet så tilbake på sitt liv. 

Munch forteller også selv gjerne om sine minner herfra, om sin lille stue og hage, om hvordan han har sittet på stranden i sommerkveldene og sett seilbåtene gli forbi for svak bris med lyskledd ungdom og smektende trekkspillmusikk, hvordan han har sett de unge pikene samle seg i grupper som brokete blomsterbuketter. Men særlig er det det trolske månelyset gjennom furuenes søylerekker og sjøen bakom som han minnes. (Munchs lege, K.E. Schreiner. Kilde: Munchs Hus)

 

Finn fram og les mer

Båtfarende vandrer langs havnepromenaden bort til hagen tilhørende huset. De som kommer med bil kan parkere ved båthavna og gjøre det samme. Parker eventuelt ellers i sentrum og følg Edvard Munchs vei bort til den lille stuen som huser museet. Det anbefales ikke å forsøke å kjøre innover den smale gaten.

 

 

Den mest tilgjengelige kilden til Edvard Munchs liv og levnet i Åsgårdstrand er Vestfoldmuseet sin underside Munchs Hus. Der vil du finne en rekke tekstbeskrivelser og ikke minst fotografier av kunstnerens malerier fra Åsgårdstrand. De har et interaktivt kart som gjør at man kan finne motivene på kartet (virker ikke i det denne artikkelen publiseres). Merk at huset kun er åpent i sommerhalvåret, og da på omvisning. Hagen er tilgjengelig året rundt. 

Se også omtalen på DigitaltMuseum

Finn fram alle Sandalsands artikler fra Horten kommune. Se blant annet beskrivelsen av en liten byvandring i Åsgårdstrand. Se videre alle artikler fra Vestfold fylke

Her er flere bilder: