På tur i nydelige Baneheia

Sist endret 19.10.2021 | Publisert 19.07.2020Agder, Skogsturer |

Anslått lesetid:

Like nordvest av Kvadraturen i Kristiansand ligger Baneheia, et fortreffelig skogsområde med flere vann og gruslagte turveier på kryss og tvers. Her er det bare å la inntrykkene fra naturen synke inn, og la seg selv synke ned i badevannet på varme sommerdager. Det gjorde vi. 

 

Bakgrunn

Det var kong Christian IV som donerte naturområdet til byens innbyggere den gang han anla Christiansand (nå: Kristiansand). Navnet fikk området først mange år seinere, etter den reperbanen som lå nede i byen. I byen ble det i 1704 også bygget en stampemølle. Den ble drevet av vannfallet ned fra Baneheia, og for å sikre jevn vanntilførsel valgte man med årene å demme opp tjernene inne på heia. De fungerte også fra 1843 som byens første vannverk.

Tjernene ble nummererte og vi fikk Stampe 1, Stampe 2 og Stampe 3. Navnene er fremdeles i bruk. Tredje Stampe er den innerste og største. Videre ligger der et vann som heter Kristianiafjorden.

Baneheia var til over midten på 1800-tallet benyttet som beitemark og hadde få trær. Byselskapet og ikke minst primus motor Oscar Wergeland satte da i gang med vidtgående skogplanting. Som kommanderende offiser i Kristiansand kunne dessuten Wergeland sørge for at soldater fra garnisonen deltok i det arbeidet. I dag er det altså skogsfølelsen vi får på vandring i Baneheia.

 

Opplevelser i Baneheia

Det er skogs- og vannopplevelsen som Baneheia er kjent for, og som har gjort området til et svært populært friluftsområde for Kristiansanderne. Det finnes nær sagt utallige turmuligheter i området.

Mitt første besøk, faktiske forrige besøk, fant sted for mange år siden. Den gang vandret jeg opp fra Kvadraturen og inn i en skog i høstskrud. I sommer fikk jeg andre synsinntrykk. For det første parkerte vi ved den offentlige parkeringsplassen like nord for 3. Stampe. For det andre var det mulig å bade i nettopp dette vannet. Temperaturen ligger gjerne noe høyere på gradestokken i vannet enn i sjøen, og det er lagt godt til rette for badende i begge ender av 3. Stampe. Jeg er usikker på hvor bra det er å bade i de andre, mindre vannene. 

Grusveiene er godt framkommelige også for de som sitter på eller dytter på noe med hjul. Imidlertid kan man med fordel også gå inn på de mindre stiene og virkelig utforske Baneheias natur. Blåbær var det rikelig med i juli. 

 

Finn fram

Sjekk ut nettsiden Ut for mange turforslag i Baneheia. Kartet under viser bare veien til parkeringsplassen ved Stampa. 

 

 

Les mer

Nevnte Oscar Wergeland var også mannen som fikk anlagt den tilgrensende byparken i Ravnedalen. Den kan oppsøkes for seg, men kan også innlemmes i den rundtur du velger å ta i Baneheia. 

LES MER: Hør småfuglene kvitre i Ravnedalen Naturpark

LES MER: Alle artikler fra Kristiansand