Skogsturer året rundt i Melsheia, Sandnes

Sist endret 20.05.2024 | Publisert 27.07.2014Rogaland, Skogsturer |

Anslått lesetid:

Det store skogsområdet i Melsheia har rike turopplevelser for hele familien, året rundt. Lysløypa gir muligheter for løping og skigåing, og for barnevogner er det fritt fram.

Et turområde gjennom generasjoner

Melsheia husker jeg fra barnsbein av, før den store skogbrannen som raserte det aller meste i 1970, til jeg selv kom hit med barn mange år seinere – og nå blant annet på voksenturer.

Rogaland - Sandnes - Melsheia
Det er pene turveier i Melsheia, her fra lysløypa

Skogen byr på det meste: Turveier breide og gode nok for barnevogner og motoriserte rullestoler. (Det kuperte landskapet gjør nok manuelle for strevsomme å bevege framover.) Videre har vi blandingsskog som skaper variasjon og fargeprakt om høsten, men også ren granskog i partier. Den sikrer skogsfølelsen også i den kalde årstiden.

Melsheia byr på muligheter til å gå ut av den brede turvei og utforske de smale stiene, mange nokså gjengrodde, og til å vandre opp på høydene. For små og litt større topper er det flere av, og utsikten fra noen av dem er helt utrolig.

Her skal du få forslag til flere fotturer i området, og lenker til enda flere. De er alle samlet i et kart nederst på siden.

  1. Lysløypa, rundtur på 2,5 km
  2. Steinfjellet, rundtur på 2 km
  3. Skogaberget, 0,9 km en vei
  4. Myklebust, rundtur på 3 km
  5. Kommunens forslag
  6. Klatreparken
  7. Kart over Melsheia
Norway - Rogaland -Sandnes - Melsheia - Stortofjellet - Utsikt mot Bogafjell og Håbafjell
Utsikten fra høydedragene er flott. Her fra Stortofjellet mot de nye boligfeltene på Bogafjell og Håbafjell – og havet i det fjerne

Lysløypa med avstikkere

Vi parkerer ved SI-hytta og tar lysløypa innover. Den er på 2,5 km og passer de fleste. Etter en del stigninger på turvei, kan vi gå brått inn i skogen og ta peiling på et av høydedragene.

Stortofjellet belønner oss med en nesten magisk utsikt over så godt som hele Jæren, fra Stavangers Ullandhaugtårn helt i nord, til Jærens endeløse flater i sør. Som alternativt høydedrag kan vi velge Steinfjellet, Melsheinuten eller Oslifjellet.

Om du ikke velger å ta en avstikker, så er det bare å følge lysløypa på rundturen tilbake til parkeringsplassen.

Norway - Rogaland -Sandnes - Melsheia - Stortofjellet - Utsikt mot Oslifjellet
Fra en skogstur bør man kanskje heller så innover, mot mer skog, slik som her mot Oslifjellet

Melsheia er en svær planteskog, og man tok til med den for hundre år siden. Den er i stor grad i offentlig eie (Statskog). Ikke hele det store turområdet er skog, en god del er mark og jordbruksland. Videre har vi treparken Rogaland Arboret helt i sørenden av turområdet. Melsheia er i det hele tatt et fint turområde, og dessuten finnes både blåbær, tyttebær og sopp.

Rundt Steinfjellet

Denne turen er et alternativ til å vandre på grusveien. Den starter også ved parkeringsplassen ved SI-hytta, men går i en rundløype nordover en knappe 2 kilometer. Steinfjellet ligger på nesten 220 meter, og har en helt strålende utsikt i alle himmelretninger. 

Selve turen inn går man på knappe halvtimen, det samme med returen. Underlaget er sti. Tidvis er den god og bred å gå på gjennom skogen. Andre steder, særlig i stigningene, er den mer kronglete med steiner og røtter å forsere. Følgelig er turen ekstra kjekk, og gir om mulig mer følelse av å være i naturen enn grusveien. Dessuten, vi møtte ingen på vår vei gjennom skogen. 

Steinfjellet består av nakent fjell, men jeg vil tro at navnet kommer av en enorm flyttblokk som hviler like nedenfor toppen. På vei ned passerer vi forøvrig en tilsvarende naken høyde og flyttblokk, adskillig mindre. 

En rundtur kan jo gås begge veier, men vi startet ved å gå opp mot SI-hytta og inn i skogen derfra. Det er litt svak skilting og merking, men det er i grunnen bare å følge den bredeste stien så kommer man seg rundt. Nede ved bilveien kommer man først til Speiderhytta, før parkeringsplassen ved SI-hytta. 

Tur-retur Skogaberget

Her er enda et turforslag i Melsheia. Dette er en kort tur (0,9 km en vei) til nok et fantastisk utsiktspunkt. Vi parkerer på det som på kartet kalles Øvre parkeringsplass og følger kartets grønne rute innover.

Denne turen vandrer vi på grusvei nordover knappe 800 meter. Vi passerer klatreparken (se under) og et plantefelt med lindetrær.

En stor informasjonstavle forteller at Lindefeltet er en unik samling på rundt 260 lindetrær sanket i Sør-Norge fra Telemark til Sogn og Fjordane. Hensikten er å studere vekst. Den som vil kan donere penger som går til oppføring av Arboretets nye aktivitetsbygg. Som takk får man et merke inngravert i metallplate på en pæle ved et av treene, med navnet sitt på. Kan det være noe å ta med barnebarna til, om en femti års tid eller noe?

Når vi har vandret grusveien slakt oppover et stykke, kommer vi fram til et rastebord og et veiskille. I denne Y-en kan vi gå nedover mot Arboretet, for vi er helt i ytterkanten av akkurat det skogsområdet. Her kan vi imidlertid også ta av på en sti inn i skogen, på høyre hånd. Stien er merket med rødmaling på stein og trær, og den fører oss innover og så småbratt opp på Skogaberget. 

Der oppe møter vi et rastebord og en strålende utsikt. Femti meter til høyre står enda en rastebord. Det er fritt fram, om ikke andre har kommet før deg. Skogaberget er nakent, og svært bratt på sørsiden. Under berget ser vi de øverste delene av turveien opp fra Arboretet. 

Fra berget, etter en pustepause og kanskje rastepause, kan vi gå tilbake i samme fotspor. Min anbefaling er å gå en liten runde i denne øvre delen av turen, ned gjennom skogen på myke barnåler og deretter tilbake på turveien. 

Dette er en fin liten tur som passer alle, bare de ikke har rullestol med seg. 

Myklebust rundt

Dette er en skogstur rundt bondegården Myklebust. Den er på 3 km i variert terreng. Vi ser lite til gården for turen går på skogsvei, sti og tråkk gjennom tett skog. Variasjonen er fristende.

Turen er tatt med i kartet med (lyse-)blå farge. Vi starter ved Øvre parkeringsplass og går rett sør og holder litt til venstre. Det er god, myk skogsbunn å gå på. Vi kommer etter litt fram i åpent lende og går rett opp bakken. Markert tur går mellom Nonsberget og Pålsberget, men det går fint å gå opp begge for de som vil. 

Når vi så kommer ut mellom bergene går det over røtter og falne trær til vi kommer inn i den store løypa rundt Arboretet, Via Bella. Der svinger vi til venstre og går opp til øvre dam og videre langs bilveien et par hundre meter, retning Myklebust. Her svinger vi igjen inn i skogen og fortsetter forbi klatreparken tilbake til bilen. 

Kommunens foreslåtte rundturer i Melsheia

Sandnes kommune har en oversiktlig nettside med mange turmuligheter i kommunen, og der er oppslagstavler på parkeringsplassene. Se deres kart over Melsheia. Kommunen foreslår tre rundturer. 

  • Den ene er lysløypa omtalt ovenfor. Lengde 2,5 km, total stigning 62 meter. Kommunen anslår en times tid rundt lysløypa på 2,5 km, men da har man god tid. 
  • Den andre rundturen er hakket mer krevende og går dels rundt og dels over Stortofjellet og Oslifjellet, og sneier innom Bråsteinsvatnet på veien. Der kan man bade. Runden er på 5 km og med en total stigning på 280 meter. Ca. 1,5 timer å gå.
  • Den tredje ligger helt i øst, ved Espeland og rundt Selshammaren sør for Sviland. Den er lettere å gå, med en stigning på 87 meter og en lengde på 3,2 km. Ca. 1 time.

Klatreparken Skogsprett

I 2018 åpnet det en klatrepark i Melsheia. De skriver: «Skogsprett er en aktivitetspark spesielt designet for å lage unike, luftige og spennende tretopp opplevelse for hele familien. Her er store nett, sklier og tunneler. Perfekt balanse, motorikk og bevegelighetstrening alt dette samtidig som man får trent lattermusklene.»

Dette er en helt annerledes skogsopplevelse. Vi må nok komme tilbake, for dette ser gøy ut. 

Finn fram (kart)

Det finnes flere veier inn i Melsheia, men hovedveien er å kjøre av E39 mot Håbafjell og fortsette litt til. Da ser man skilting og ny vei inn i Melsheia. Underveis passerer vi de omfattende asfalterte rulleskiløypene i Sandnes Arena. Når man kommer inn i skogsområdet er der flere parkeringsplasser, eller lommer langs veien å sette bilen i.

Parkeringsplassen ved SI-hytta er min favoritt. Den fører deg like inn i lysløypa. På kartet under er både runden rundt lysløypa (rød farge) og turen til Steinfjellet (blå farge) avmerket, med SI-hytta som start og stopp for begge. Grønn rute er turen til Skogaberget. Lyseblå er den som Sandalsand kaller Myklebust rundt. Den største runden i Arboretet er også tegnet inn (gul farge).

Les mer

Du kan også gå opp i Melsheia fra blant annet Rogaland Arboret og Bråsteinsvatnet lenger sør, og fra Håbafjell mot vest.

Flere artikler på Sandalsand: